Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prvi korak prema finalu

Autor: Roman Morović

18.05.2010. 22:00
Prvi korak prema finalu

Foto: Filip BRALA



Moramo podijeliti odgovornost i baviti se stvarima koje moramo napraviti na utakmici, a ne razmišljati hoće li se utakmica odlučiti u prvih ili posljednjih pet minuta. Svatko se mora koncentrirati na svoj dio posla. Mi moramo postaviti adekvatnu taktiku, točno se zna što igrač mora napraviti, što ne smije, tako da oni na to moraju biti koncentrirani – kazao je trener Zadra Danijel Jusup
Večeras su na rasporedu prve utakmice polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske. Prvoplasirana momčad lige za prvaka, Cibona, veliki je favorit u Draženovom domu protiv Zagreba, a mnogo neizvjesnija utakmica trebala bi biti ona u Krešinom domu između Zadra i Cedevite. Prethodna dva dvoboja u zadarskoj dvorani ove sezone dobili su domaći, ali su obje utakmice odlučene tek u posljednjoj minuti, što će reći da je riječ o prilično izjednačenim momčadima. Ovoga puta ulog je još veći, finale prvenstva Hrvatske. Onaj tko večeras pobijedi steći će veliku prednost, jer će već za vikend imati prvu meč loptu za plasman u finale, stoga je pritisak prisutan na obje strane.
– S Cedevitom se ove sezone stalno mučimo, borimo. Nakon posljednje utakmice protiv Trogira, malo smo se osvježili, počeli s pripremom i mislim da ćemo spremni dočekati tu utakmicu. Očekujem da će oni tu sigurno biti motivirani i pokušati nas na određeni način iznenaditi, međutim, vjerujem da ćemo biti spremni na to – kazao je u najavi utakmice Danijel Jusup, trener Zadra.
Šuterski dvoboj
Podatak o kojem se proteklih dana najviše govori, u kontekstu ovog polufinalnog dvoboja, jest neigranje Andrije Žižića, iskusnog centra Cedevite zbog ozljede. Hoće li i u kolikoj mjeri Zadrani to znati iskoristiti, odnosno kako će i koliko gosti uspjeti nadoknaditi izostanak jednog od najboljih igrača? To će biti vrlo važan detalj. Možda i odlučujući, no Zadrani znaju da ih svejedno očekuje vrlo težak posao.
– To nam je u svakom slučaju olakšavajuća okolnost. Mi čitavo ovo vrijeme imamo problem branjenja unutarnje igre, a Žižić je igrač koji njima donosi određenu kvalitetu. Izgubili su taj kvalitet unutarnje igre, a imaju Kaštropila, koji će ga na određeni način pokušati zamijeniti. Defanzivno sigurno to može kvalitetno.
Velikih nepoznanica među momčadima nema. Aco Petrović dobro zna da je udarna zadarska petorka, koju Jusup najviše koristi, Stipčević, Car, Perić, Boisa i Ružić. S druge strane, gosti će se u odsutstvu Žižića puno više uzdati u šut iz vana, gdje imaju mnogo igrača koji mogu biti vrlo opasni ako uđu u seriju. U prvom redu Baždarića, Andersona, Rudeža i Krasića pa zatim Opačka, Petrovića, Kovačevića, u nekoj mjeri i Subotića, a tu je još i vrlo dobri krilni centar Marsh.
– Oni će sigurno svoju igru bazirati uglavnom na vanjskom šutu i tu mi moramo biti jako koncentrirani da ne bismo ušli u seriju trica, jer su izuzetno kvalitetni šuteri. U tom slučaju bi se sigurno među nas uvukla nekakva nervoza i bilo bi nam jako teško igrati. Igračima sam rekao da mi jednostavno moramo gledati sebe i pripremiti se za ono što mi moramo napraviti. Igramo često u posljednje vrijeme i mislim da tu ne može biti nekih drastičnih iznenađenja, ni sa naše, ni sa njihove strane. To je sada najviše stvar koncentracije – ističe Jusup.
Umor i mikrotraume
Uloga favorita na ovoj utakmici pripada Zadru, ali da bi je opravdao morat će odigrati mnogo bolje nego na posljednjih nekoliko utakmica. Posebno se to odnosi na dva teška poraza od Zagreba i Cibone, ali i na neuvjerljive predstave protiv Darde i Trogira. Možemo li večeras očekivati bolji Zadar?
– Mislim da je došlo do zamora materijala. Igrači su dosta rano počeli s pripremama i sve to zajedno se jednotavno odužilo. Oni su predugo vozili sto na sat, dva mjeseca su stvarno bili maksimalno koncentrirani. Protivničke momčadi, koje imaju kvalitetu i koje su podigle razinu svoje igre, su to iskoristile. Mi smo tu odreagirali na neadekvatan način, ali mi je to na određeni način razumljivo, s obzirom da u momčadi imamo pet mladih igrača koji, i kad uđu, nekada reagiraju lošije. A kada se uđe u negativan rezultat je jako teško igračima, koji su relativno umorni, stizati. Sve to skupa ne treba gledati parcijalno, nego u kontekstu čitave situacije.
Kakvo je zdravstveno stanje igrača?
– Javljaju nam se te mikrotraume, što mi i ne govorimo baš previše. Morović je prošli tjedan imao nekakvu virozu pa tako reći nije ni trenirao. Plaisted sada ima ozljedu skočnog zgloba, što je malo zabrinjavajuće. Stipčevića još uvijek muči prst, Perića koljeno. To su ti problemi koje mi baš ne ističemo, ali su tu. Mislim da se mi nosimo s time. Kakvi jesmo da jesmo, moramo.
Veći pritisak na Zadru
Pritisak je, također, pojam koji se posljednjih dana dosta spominje. Veći je sigurno na Zadru, jer bi mu, u slučaju poraza, ovo mogla biti posljednja ovosezonska domaća utakmica, ali daleko od toga da se pritisak ne osjeća i u gostujućim redovima. Zadrani se ipak nadaju da će imati snage da u četrdeset (ili više) minuta nadjačaju umor i pritisak i dođu do toliko željene pobjede, nakon koje bi se, barem nekoliko dana, lakše disalo.
– Veći pritisak je stvarno na nama, ali mi se jednostavno moramo nositi s time i biti pravi. Htjeli smo da prvu utakmicu igramo doma, to smo dobili i sada ćemo pokušati to iskoristiti. Osjećam među igračima veliku želju i određeni pristisak, sve po malo. Vjerujem da će ta želja i adrenalin playoffa potisnuti umor i da ćemo izgledati kvalitetnije i bolje nego na proteklih par utakmica.
Najvjerojatnije nas očekuje još jedna utakmica, neizvjesna do posljednjih trenutaka. Što će presuditi?
– Teško mi je to prognozirati. Bitno nam je kako ćemo ući u utakmicu, s kojom razinom energije i koncentracije, zatim kako će reagirati igrači s klupe. Jednostavno, moramo podijeliti odgovornost i baviti se stvarima koje moramo napraviti na utakmici, a ne razmišljati hoće li se utakmica odlučiti u prvih ili posljednjih pet minuta. Svatko se mora koncentrirati na svoj dio posla. Mi moramo postaviti adekvatnu taktiku, točno se zna što igrač mora napraviti, što ne smije, tako da oni na to moraju biti koncentrirani. To je najbolja priprema za utakmicu.
Navijači?
– Puno bi nam pomogli da dođu. Imamo tu prednost domaćeg terena, jer je sigurno lakše igrati doma nego vani i bilo bi odlično kada bi došli u što većem broju i pomogli nam – zaključio je trener Zadra.
 


Popović u polufinalu, Vladović smanjio


Unics i CSKA prvi su polufinalisti košarkaškog prvenstva Rusije. Nakon dvije pobjede u Kazanu, Unics je slavio i na gostovanju kod Triumpha sa 79:80 te se tako s 3-0 u seriji uvjerljivo plasirao u polufinale. Odličnu utakmicu odigrao je Marko Popović, koji je za 32 minute zabio 15 poena (1-1 za dva, 3-6 za tri, 4-4 sl.bacanja), uz šest asistencija i dva skoka. Prema očekivanju i CSKA je lako triput pobijedio Samaru, dok su dvije polufinalne serije još uvijek otvorene. Lokomotiv Kuban je na svom terenu pobijedio moskovski Dinamo sa 72:56 (Vladović 23 min, 5p, 1-2 za dva, 1-2 za tri, 2as, 4ol), te tako smanjio na 2-1, dok je Khimki, visokom pobjedom protiv Spartaka u St. Petersburgu 76:94, poveo s 2-1 te ga sada samo jedna pobjeda dijeli od polufinalnog dvoboja s Unicsom.




 


Vedran Morović: “Vjerujem u pobjedu”


– U regularnom dijelu smo bili jako blizu osvajanja prve pozicije. Na kraju smo bili drugi i tako stekli prednost domaćeg terena u polufinalu, ali mislim da će jedina prednost koju ćemo steći biti na terenu. Mislim da je nebitno da li se igra kod kuće ili u gostima, prednost se stječe igrom na terenu. Ova utakmica nam je jako bitna, a nimalo lagana. Oni prijete s vanjskim šutom. Nedostaje im Žižić ispod koša, ali mislim da će oni to kroz neku agresivnost i vanjski šut nadomjestiti. Mi se moramo pridržavati onoga što se dogovaramo već nekoliko dana. Mislim da smo se dobro pripremili i da ćemo pružiti dobru partiju. Vjerujem u pobjedu – ovim je riječima večerašnju utakmicu najavio Vedran Morović, razigravač Zadra.
Osjećate li neki poseban pritisak s obzirom na važnost utakmice?
– Za mene je svaka utakmica važna. Za ovu se pripremam kao i za svaku drugu.
Podrška publike?
– Naravno da je očekujemo. Mislim da će ljudi doći u većem broju nego na nekim prethodnim utakmicama i da će biti lijepa atmosfera.


 


Prvenstvo Hrvatske, polufinale


Raspored: Zadar – Cedevita (18), Cibona – Zagreb (18,30).