Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Savić uvjetna, Šataliću 60 dana rada za opće dobro

Autor: Minja Gugić

18.05.2010. 22:00
Savić uvjetna, Šataliću 60 dana rada za opće dobro

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Savić je osuđen uvjetnom kaznom maloljetničkog zatvora s rokom kušnje od tri godine uz odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora. Šataliću je zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 60 dana
Darko Savić (21) jučer je na Županijskom sudu u Zadru zbog posjeda u cilju preprodaje marihuane, nepravomoćno osuđen uvjetnom kaznom maloljetničkog zatvora s rokom kušnje od tri godine, dok je 29-godišnji Ante Šatalić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja mu je zamijenjena sa 60 dana rada za opće dobro.
I dok je Savić uredno došao saslušati presudu, Šatalić je zakasnio, pa mu je predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić ponovila onaj dio o kazneno-pravnoj sankciji.
No, obrazloženje presude obojica su pomno saslušala jer je sutkinja Grancarić pojasnila kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da su počinili kaznena djela koja su im optužnicom i stavljena na teret.
– U slučaju Darka Savića uzeli smo u obzir mišljenje Centra za socijalnu skrb i njihovu preporuku da primijenimo Zakon o sudovima za mladež što smo i učinili. Uzeli smo u obzir socijalnu anamnezu iz koje proizlazi da je Savić odrastao u teškim obiteljskim i životnim prilikama uz teško bolesnu majku i oca koji i nije bio dovoljno uz njega. Upravo takve obiteljske prilike i uvjeti dovele su ga do iskušenja i sukoba sa zakonom. Stoga smo uz uvjetnu osudu izrekli i mjeru pojačane brige i nadzora za koju vjerujemo da će imati svrhu i postići cilj te smo mu dali priliku da se normalno uključi u život, maturira i zaposli se – zaključila je sutkinja Grancarić.
Što se pak, tiče Ante Šatalića pri izricanju presude, kao otegotna okolnost uzeta je u obzir njegova višestruka osuđivanost, a kao olakotne okolnosti Sudsko je vijeće cijenilo priznanje djela, kajanje, narušeno zdravstveno stanje, smanjenu ubrojivost, tešku obiteljsku situaciju te primjereno držanje i stav pred sudom.
– Nadam se da će ovo biti vaš posljednji sukob sa zakonom – poručila je na kraju Šataliću predsjednica Sudskog vijeća, Grancarić.
Ante Šatalić se optužnicom teretio da je od prvooptuženog Darka Savića kupio 1,87 grama marihuane.
Prema optužnici, Savić je u podrumu “zbog daljnje prodaje još držao 35,11 grama trave”.