Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stomatološki noviteti

Autor: Boris Kupčak

18.05.2010. 22:00
Stomatološki noviteti


Cilj kongresa bio je približiti našim stomatolozima novitete u svijetu i na stomatološkom fakultetu. Teme su bile: upotreba lasera u dječjoj stomatologiji, bezmetalne krunice i ljuskica cirkonskih estetskih nadomjestaka, izbjeljivanje zubi te utjecaji estetike kod implantoloških radova, kazao je Dekorti
U hotelu Donat održan je Kongres estetske dentalne medicine na kojemu je nazočilo preko 130 stomatologa iz cijele Hrvatske, a predavači su bili cijenjeni profesori iz cijelog svijeta. Kongresne teme obuhvaćale su upotrebu lasera u dentalnoj medicini, pripremu i izradu estetskih protetskih radova, izbjeljivanje zubi, implantologiju, estetiku zubnog mesa, upotrebu kompozitnih materijala, moderni pristup organizaciji ordinacije dentalne medicine te uloge dentalne higijeničarke i asistentice koje su također dio struke. Treći skup, prva dva održana su na Korčuli, zamišljen kao početak međusobnog komuniciranja u boljem razumijevanju problema koje nameće moderna dentalna medicina. Više o kongresu kazao nam je poznati zadarski stomatolog dr. Damir Dekorti.
– Predavanja su održali renomirani predavači iz Amerike i Velike Britanije te profesori sa stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Kongres je bio posvećen prof.dr.sc. Zoranu Azinoviću koji je bio osnivač društva za Estetsku dentalnu medicinu. Ovaj put dogovoreno je da to bude u Zadru, a ne na Korčuli, zbog blizine destinacije, kazao je Dekorti dodajući da su osim stručnih predavanja održana i predavanja za pravno savjetovanje stomatologa te su tu bili vrhovni sudac Ranko Marijan, Olga Edičić, sutkinja Vrhovnog suda u mirovini te mnogi drugi.
Na otvaranju su nazočili Dražen Grgurović, dogradonačelnik Grada Zadra i Josip Kraljić, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb.
– Cilj kongresa bio je približiti našim stomatolozima novitete u svijetu i na stomatološkom fakultetu, a zbog toga su teme i bile: upotreba lasera u dječjoj stomatologiji, bezmetalne krunice i ljuskica cirkonskih estetskih nadomjestaka, izbjeljivanje zubi i način izbjeljivanja te utjecaji estetike kod implantoloških radova. Sve to željelo se približiti stomatolozima koji možda i nisu u tome, a u interesu je pacijenata, kazao je Dekorti, dodajući i da je održana radionica paradontološke plastične kirurgije na kojoj su prijavljeni stomatolozi imali radni tečaj.