Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za razvoj ribarstva nužna obnova opreme

Autor: Velimir Brkić

18.05.2010. 22:00
Za razvoj ribarstva nužna obnova opreme

Foto: Velimir BRKIĆ



Od ukupno 549 ovlaštenika povlastica na našem području njih 422 koriste male ribolovne alate, uglavnom jednostruke i trostruke mreže stajaćice. Imamo i 50 koća, od kojih je 30-ak aktivno i 77 plivarica od kojih je 36 tunolovki. Ovim pregledom kao i svakodnevnim kontaktom s ribarima zapaženo je loše stanje alata, kao i velika potreba za nabavom nove opreme i alata, kaže Andrić
Od 28. do 30. svibnja u Biogradu na Moru će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH u organizaciji Grada Biograda na Moru i suorganizaciji Zadarske županije i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, održati 3. sajam poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme.
– Organizator je ove godine odlučio prvi put uz već poznati sajam poljoprivredne mehanizacije održati i sajam ribarske opreme i alata s namjerom da postane sastavni dio već postojećeg sajma te je kontaktirao Upravu ribarstva, Područnu jedinicu Zadar koja obavlja poslove s područja gospodarenja obnovljivim biološkim bogatstvima mora, što obuhvaća zaštitu, ribolov i uzgoj riba i drugih morskih organizama, kao i nadzor nad provedbom odredaba Zakona o morskom ribarstvu i propisa donesenih na temelju njega, objašnjava Valentina Andrić iz Uprave ribarstva PJ Zadar, dok je zajedno s kolegicama Anom Lukin i Katicom Maras obavljala redoviti posao na jednom od ribarskih brodova privezanih u zadarskoj luci.
Poslovi koje obavljaju Područne jedinice Uprave ribarstva obuhvaćaju gospodarski, mali i rekreacijski ribolov. Ovlaštene osobe rade na izdavanju dozvola za rekreacijski ribolov, potvrda za mali ribolov te Povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru. Zadužene su i za evidenciju ulova.
– Revizijom ribolovnih alata koja je obavljena prije tri godine, a čiji cilj je bio utvrditi stvarno stanje ribolovnih alata na terenu, utvrđeno je da se na području Zadarske županije gospodarski ribolov obavlja s velikim brojem ribolovnih alata. Flota brodova raspolaže sa 549 plovila, od kojih je 439 brodova manje od 15 metra, 62 su duljine od 15-24 metra i 48 je duže od 24 metra, nabraja Andrić, dodajući da na zadarskom području ima registriranih 500 profesionalnih, 2.000 malih i oko 400 rekreativnih ribolovaca.
Ovdje je i najveća ribarska flota hrvatskog Jadrana predvođena Kaljanima i najveći ulov prerada i uzgoj ribe. Naravno i oko 1.200 od oko 6.500 kilometara hrvatske obalne linije upravo zbog u svijetu struke znanog “hrvatskog tipa razvedenosti obale” što podrazumijeva tri pa i četiri reda otoka i otočića što se pružaju paralelno smjeru pružanja planina, ovdje mitskog Velebita. Konačno od oko 165.000 stanovnika registriranih popisom u Zadarskoj županiji oko 80 posto živi na “tankoj crti obale”.
– Od ukupno 549 ovlaštenika povlastica na našem području njih 422 koriste male ribolovne alate, uglavnom jednostruke i trostruke mreže stajaćice. Imamo i 50 koća, od kojih je 30-ak aktivno i 77 plivarica od kojih je 36 tunolovki. Ovim pregledom kao i svakodnevnim kontaktom s ribarima zapaženo je loše stanje alata, kao i velika potreba za nabavom nove opreme i alata za ribarstvo, obznanila je Andrić, dodajući da se u našem morskom ribarstvu koristi više od 50 vrsta alata.
– Flota kojom raspolažu naši ribari zahtijeva stalnu nabavu razne opreme za brodove, kao i rezervne mreže, vitla, sajle, konope…, poručuje Andrić, dodajući da biogradski Sajam ribarske opreme i alata ima izuzetnu priliku postati važnim čimbenikom razvoja morskog ribarstva i marikulture ovog kraja.
Organiziranjem ovakvih sajmova kao što je krajem mjeseca u Biogradu na Moru, kao i održavanjem stručnih predavanja na temu ribarske infrastrukture, potpora i trenutačnog stanja u ribarstvu svakako se pridonosi razvoju ove gospodarske djelatnosti, naglasile su između ostalog Valentina Andrić, Katica Maras i Ana Lukin, ističući da je već krizna 2009. pokazala da je morsko ribarstvo, najsnažnija proizvodna i izvozna grana u cijelom našem priobalju.


More došlo do grla


U posljednjih šest-sedam mjeseci gorivo je poskupjelo za 1,10 kuna po litri. Rast cijene plavog dizela izravno ugrožava poslovanje ribara. Jučer je cijena iznosila 4,78 kuna po litri, danas je možda već promijenjena. I cijene alata, mreža i drugih osnovnih sredstava za ribarski zanat su skočile, more nam je gotovo došlo do grla. Problem je recesija i globalna kriza koja je pogodila i ribarstvo. Godina je zaista teška, složili su se ribari Leo Kurtin, Nikola Kurić, Zoran Bilušić i drugi sugovornici.