Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar postaje kulturna metropola hrvatskog juga

Autor: Pavao Jerolimov

18.05.2010. 22:00
Zadar postaje kulturna metropola hrvatskog juga


U jednom regionalnom listu kultura, za razliku od većine drugih dnevnih novina, ostaje važan čimbenik informativnosti i prepoznatljivosti
U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga “Trenutak proze – Hrvatska kratka priča” u izdanju nakladničke kuće Znanje. Na tribini naslovljenoj “Susreti u DHK”, koju je vodio književnik Božidar Petrač, zagrebačkoj kulturnoj javnosti predočena su najnovija (kratka) književna ostvarenja nastala na stranicama Zadarskog lista tijekom prošle 2009. godine uobličena u spomenutu knjigu. O knjizi su krasnoslovili Damir Maričić, direktor Zadarskog lista, Davor Uskoković, glavni urednik Znanja, potom članovi prosudbenog odbora (žirija) dr. sc. Lidija Dujić, prof. dr. Stjepan Malović, književnik Jakša Fiamengo te urednica knjige Nives Gajdobranski. Glumica Branka Cvitković recitirala je više stihova iz predstavljene knjige uvjerivši i na taj način nazočne sudionike predstavljanja o kakvoj je vrijednoj knjizi riječ.
Bio je pravi užitak slušati spomenute predstavljače s koliko su žara, ljubavi, radosti i pohvala kazivali o samoj knjizi, izdavačkom poduhvatu i uopće o kulturi na stranicama naših današnjih tiskovina, čime su samo naglasili vrijednost jednog ovakovog nakladničkog projekta i poduhvata. Ovakvim, možda na prvi pogled i sitnim kulturološkim koracima, grad Zadar, zahvaljujući Zadarskom listu, promiče se u kulturnu metropolu hrvatskoga juga, što je nekad i bio. Moglo bi se slobodno kazati kako je riječ o knjizi, po svom formatu maloj, ali porukom i značenjem vrlo velikoj.
Direktor Zadarskog lista Damir Maričić naglasio je, u najkraćim crtama rečeno, kako je Zadarski list ovakav izazov, koji gledano financijski ne stvara dobit, prihvatio iz razloga da udovolji svim svojim čitateljima, ne samo kao puki zapisivač dnevnih događanja, već i da bude pokretač novih ideja i novih vrijednosti. Iako možda u početku skeptični, u Zadarskom su listu iznenađeni s koliko je pozornosti prihvaćen ovaj projekt kratke priče. Maričić je s ponosom naglasio i činjenicu da, ma kako bila teška vremena za kulturu, Zadarski će list i dalje podržavati i zadržati ovaj projekt na svojim stranicama.
Autori kratkih priča u ovom zborniku, njih 54, sudionici su Natječaja za kratku priču “Petar Zoranić”. Taj natječaj zamišljen je kao poticaj hrvatskim pripovjedačima, ali i više od toga. Prostor posvećen kulturi u velikom se dijelu tiska smanjuje, što je na predstavljanju više puta istaknuto. Možda urednici novina, a i drugih medija, nisu uvijek dovoljno svjesni da time osiromašuju ne samo cjelokupni prostor javne riječi, nego i vlastiti utjecaj i značaj.
U svom je izlaganju Nives Gajdobranski istaknula kako joj je drago što je prepoznata potreba za pisanom riječi takve vrste. Dodala je u svom izlaganju i misao kako ovaj zbornik kratke priče može biti inspiracija i poticaj jednako novinskim redakcijama koliko i hrvatskim piscima, a širokom krugu čitatelja pruža pouzdan presjek aktualne produkcije u tom području književnog stvaralaštva. Na kraju je zahvalila svima koji su omogućili ostvarenje projekta, u prvom redu uredniku tjedne rubrike Donat, gdje su i priče objavljivane, mr. sc. Goranu Bujiću, direktoru Maričiću, glavnom uredniku Luki Periću, potom Davoru Uskokoviću, glavnom uredniku Znanja, Tomislavu Vintaru, predsjedniku Uprave nakladničke kuće Znanje. U svojim zahvalama nije izostavila ni članove žirija: Tomislava Marijana Bilosnića, predsjednika, te članove mr. sc. Gorana Bujića, dr. sc. Lidiji Dujić, Jakšu Fiamengu, dr. sc. Stjepana Maloviću i akademiku Tonka Maroevića. Podsjetimo i na dobitnike Nagrade, a to su: pobjednik Ludwig Bauer, koji je bio i nazočan predstavljanju knjige, Igor Eškinja i Irena Lukšić.
 


Nagrada pokrenuta na 500. godišnjicu Zoranićevog rođenja


Natječaj za kratku priču “Petar Zoranić” u Zadarskom je listu pokrenut 2008. u povodu 500. godišnjice rođenja Petra Zoranića, autora prvog romana na hrvatskom jeziku “Planine”, a projekt je inicirala Nives Gajdobranski, novinarka Zadarskog lista. U okviru projekta u Zadarskom su listu u godinu dana objavljene 54 kratke priče. Glavni pokrovitelj i nositelj projekta Zadarski list utemeljio je i nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i originalnih crteža Ratka Petrića, akademskog kipara koji je uz ostalo autor poznatog Zoranićeva kipa koji od 1968. stoji u Zadru ispred crkve sv. Krševana.