Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dosjetljiva ljubav i ispravan sustav vrijednosti

18.05.2011. 22:00
Dosjetljiva ljubav i ispravan sustav vrijednosti


Bog želi da budemo kreatori života, da ne gledamo kako i što rade drugi, da ne imitiramo, nego uvijek razmišljamo o našim postupcima, jesu li dobri, vrijedni, istiniti…Dobro se može činiti na više načina. Kako kažu, ljubav je dosjetljiva i zna na milijun načina riješiti problem, rekao je Kokić


Obilježavanje Dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II. započelo je jučer ujutro kulturno – edukativnim programom pod nazivom “Kino forum” u Callegru. Program je započeo Lijepom našom u izvedbi Školskog zbora kojim ravna prof. Tomislav Pehar.
Nakon što je jedna od učenica škole pozdravila okupljene učenike i djelatnike, obratio im se i ravnatelj msgr. Joso Kokić, kojeg su učenici pozdravili velikim pljeskom.
– Naš narod lijepo kaže – čovjek snuje, a Bog određuje. Možemo iz toga iščitati da Bog želi da budemo kreatori života, da ne gledamo kako i što rade drugi, da ne imitiramo, nego uvijek razmišljamo o našim postupcima, jesu li dobri, vrijedni, istiniti… A dobro se može činiti na više načina. Kako kažu, ljubav je dosjetljiva i zna na milijun načina riješiti problem, rekao je Kokić.
Kao uvod u raspravu koja je trebala uslijediti nakon projekcije filma, Kokić je citirao Einsteina, jednu učenicu i jednog svećenika, kako bi svih potaknuo na razmišljanje.
U Klasičnoj gimnaziji ponosni su na uspjeh svojih učenika na natjecanjima. Od svih učenika u školi, 10 posto njih (23 učenika) je na županijskim natjecanjima osvojilo jedno od prva tri mjesta. Osim toga, njih 6 je sudjelovalo na državnim natjecanjima, uključujući i Lidrano. A Školski zbor je prošlog vikenda sudjelovao na 8. smotri zborova katoličkih škola, između ostalog i s pjesmom Oče naš, koju je uglazbio prof. Pehar.
Uslijedila je projekcija filma Trener Carter o kontroverznom srednjoškolskom košarkaškom treneru koji je cijelu momčad za vrijeme važne utakmice ostavio na klupi zbog loših ocjena. Umjesto u košarkašku dvoranu, poslao ih je u knjižnicu. Film postavlja pitanje ispravnog sustava vrijednosti, pravednog školskog sustava i cijene slave te poručuje da se može uspjeti samo trudom i radom.
O tome su nakon filma raspravljali učenici na “Kino forumu” kojeg je vodio don Zdenko Dundović, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije.
U povodu Dana škole, zadarska Klasična gimnazija i ove godine organizira Dane otvorenih vrata i to danas i sutra od 9 do 18 sati te u ponedjeljak od 14 do 18 sati. U tom će vremenu zainteresirani moći saznati sve što ih zanima o radu škole.