Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Glogowski: Jedan od prioriteta nam je da vas Poljska uvede u EU

18.05.2011. 22:00
Glogowski: Jedan od prioriteta nam je da vas Poljska uvede u EU


Jedan od prioriteta svakako nam je da u studenom mjesecu ove godine potpišete sporazum i da vas Poljska uvede u EU. Sigurni smo da će se to uskoro i dogoditi. Od vas kao i ostalih čelnika lokalne vlasti u Hrvatskoj očekujemo da vašem narodu pojasnite sve prednosti i pogodnosti koje vam donosi EU, rekao je Glogowski


U sklopu posjeta Hrvatskom saboru i njegovom Odboru za europske integracije, visoko izaslanstvo Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva poljskog parlamenta jučer je u poslijepodnevnim satima posjetilo starohrvatski kraljevski grad Nin. Pored Tomasa Glogowskog, zastupnika u Sejmu i voditelja Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva u izaslanstvu su još bili ostali zastupnici u Sejmu Ewa Wolak, Witold Sitaraz i Ryszard Zawadzki, senatorica i članica skupine Jadwiga Rotnicki, prevoditeljica Agnieszka Cyganik, voditeljica Hrvatsko-poljske skupine prijateljstva i saborska zastupnica Ivanka Roksandić, te članovi Nevenka Majdanić, Krunoslav Markovinović i tajnica Snježana Ramljak te Nevenka Marinović.
Oduševljeni Ninom
Goste iz Poljske i njihove hrvatske domaćine na trgu ispred spomenika hrvatskom knezu Branimiru ugostio je ninski gradonačelnik Emil Ćurko. Uz njega su još bili predsjednik Gradskog vijeća Davor Ćurjurić, savjetnica za kulturu u gradu Ninu Marijana Ramov te direktorica Ureda ninske Turističke zajednice Marija Dejanović.
Gradonačelnik Ćurko je istaknuo kako ga posebno raduje posjet prijatelja iz Poljske, čija se zemlja priprema za skoro preuzimanje predsjedavanja EU-om, a Hrvatska je nadomak članstva u Uniji i u čijoj je domovini prije par dana u službenom posjetu boravila hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
– Ovo je kolijevka hrvatske države koja je, u tvorevinama u kojima je živjela do osamostaljenja i do Domovinskog rata, sustavno bila zapostavljana. Tek dobivanjem statusa grada u hrvatskoj državi 1997. godine, Nin sustavno kreće u svekoliki razvoj kao i u obnovu njegovih neprocjenjivo vrijednih spomenika kulture, rekao je gradonačelnik Ćurko.
Tomasz Glogowski zahvaljujući na toploj dobrodošlici je kazao kako ga posebno raduje posjet Hrvatskoj, a time i gradu Ninu.
– Bilateralni odnosi između Poljske i Hrvatske na visokoj su razini, posebno u trgovačkom i turističkom pogledu. Jako nam je stalo da se još više razvija suradnja upravo između naših lokalnih samouprava i manjih gradova i mjesta. Spremni smo naša iskustva, posebno ona koja smo imali pri ulasku u EU podijeliti s vama. Jedan od prioriteta svakako nam je da u studenom mjesecu ove godine potpišete sporazum i da vas Poljska uvede u EU. Sigurni smo da će se to uskoro i dogoditi. Od vas kao i ostalih čelnika lokalne vlasti u Hrvatskoj očekujemo da vašem narodu pojasnite sve prednosti i pogodnosti koje vam donosi EU, rekao je Glogowski dodavši na kraju kako je siguran da će i ubuduće u prelijepi grad Nin i njegovu širu okolicu dolaziti sve veći broj poljskih turista.
Razgledali vrijednu ninsku baštinu
Nakon izmijenjenih prigodnih pozdravnih riječi, domaćini i njihovi gosti uputili su se u zgradu gradske Turističke zajednice. Tamo im je o svim značajkama turističke destinacije Nin, s posebnim osvrtom na proglašenje Nina Europskom destinacijom izvrsnosti za 2010. godinu (EDEN) govorila direktorica Marija Dejanović. Uz to, svi zajedno odgledali su premijerno povijesno-turistički 15-minutni film o Ninu, autora Bernarda Kotlara.
Svoj prvi posjet gradu Ninu gosti su iskoristili za šetnju gradom i razgledavanje vrijedne ninske kulturno-povijesne baštine. Uz stručnu pomoć dipl. arheologa i povjesničarke umjetnosti Marijane Ramov obišli su i razgledali župnu crkvu Sv. Anselma, kapelu Gospe od Zečeva, riznicu zlata i srebra, crkvu Sv. Križa, Baroknu kuću, Gornji most, park Petra Zoranića, Vilu Rustiku i podni mozaik na lokalitetu Banovac, Rimski hram, Muzej ninskih starina, a posebno ih se dojmio izloženi starohrvatski brod Condura Croatica.