Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog neutemeljenog straha riskiraju zdravlje djece

Autor: Hana Radulić

18.05.2013. 22:00
Zbog neutemeljenog straha riskiraju zdravlje djece

Foto: Zvonko KUCELIN



U Hrvatskoj, pa tako i u Zadru posljednjih je godina zamijećeno kako stanoviti broj roditelja iskazuje rezerve prema obaveznom i zakonski propisanom cijepljenju djece, pa i odbijaju svoje dijete podvrgnuti cijepljenju protiv opasnih zaraznih bolesti.
Ovaj negativni trend, s kojim se sve češće susreću pedijatri, rezultat je rastućega nepovjerenja u kvalitetu cjepiva, čemu je zasigurno pridonijela i negativna medijska kampanja protiv cjepiva za tzv. svinjsku gripu, odnosno virusa H1N1, ali i sve veće nepovjerenje u farmaceutsku industriju koju se često optužuje da profit stavlja ispred ljudskoga zdravlja koje sve više postaje roba.
Nažalost, nepovjerenje u cjepivo i pretjerani strah od mogućih nuspojava dovelo je do toga da neke neodgovorne roditelje pedijatri moraju nagovarati da svoje dijete podvrgnu obaveznom cijepljenju iako time ozbiljno ugrožavaju njihovo zdravlje.
O tome kolika je važnost cijepljenja djece, koje bolesti su uključene programom cijepljenja, kao i mogućim reakcijama na cjepivo, dr. Željko Čakarun, zadarski specijalist pedijatar, kaže:
– Cijepljenje u Hrvatskoj zaštićuje od deset teških zaraznih bolesti koje mogu izazvati invalidnost ili smrt u dječjoj dobi, ali i kasnije u bilo kojoj životnoj dobi. Osim što cijepljena osoba ima korist za vlastito zdravlje, ona ne može prenijeti bolest ni drugima oko sebe. Također, necijepljena djeca imaju poteškoća prilikom pohađanja vrtića, škole ili kod putovanja u strane zemlje, upozorava dr. Čakarun.
– Najčešće su protivnici cijepljenja obrazovaniji roditelji, koji su pretraživanjem interneta i drugih medija, naišli na niz podataka i članaka o opasnostima od cijepljenja. Ti članci, kao i tvrdnje da su cjepiva opasna, stari su više od dvadeset godina, ali se uvijek iznova ponavljaju i šire neutemeljeni strah. Naime, sve teorije o povezanosti cijepljenja i autizma ili cijepljenja i trovanja teškim metalima, kao i slične tvrdnje, odbačene su od strane pedijatrijske struke i svih pedijatrijskih udruga u svijetu, govori dr. Željko Čakarun.
Za one roditelje koji ipak ustraju u namjeri da svoje dijete ne cijepe, Ministarstvo zdravlja predvidjelo je obrazac kojega roditelji, protivnici cijepljenja, moraju potpisati i time potvrditi da, iako su upoznati sa svim opasnostima od necijepljenja, na sebe preuzimaju odgovornost za sve ono što se zbog toga njihovom djetetu može dogoditi.
– Činjenica je da svako cjepivo ima moguće nuspojave, ali te nuspojave su najčešće blage i prolazne. Opasnost od necijepljenja mnogostruko je veća, zaključuje pedijatar Čakarun.