Ninjanima srebrna plaketa "Tambura Paje Kolarića"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Sa 38. međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe koji se nedavno održao u Osijeku, ninski tamburaši kući su se vratili s osvojenom srebrnom plaketom „Tambura Paje Kolarića". Za ovogodišnji festival Hrvatski tamburaški savez u Osijeku naručio je tri praizvedbe hrvatskih skladateljica u okviru projekta za 2015. pod imenom "Skladateljice i tambura" s ciljem uključivanja i afirmacije skladateljica u tamburaškoj zajednici te unošenja novih glazbenih elemenata i izvodilačkih praksi u koncertnu tamburašku glazbu.

Festival u Osijeku trajao je od 8. do 10. svibnja u dvorani Doma željezničara, a ninski tamburaši još jednom su pokazali svoju kvalitetu jer su nastupili u jakoj konkurenciji s većinom glazbenim školama. Iako amateri, naši tamburaši pokazali su Slavoncima koliko se Dalmacija i tambura vole. Dirigentica ninskih tamburaša je Ivana Burela, a velika zahvala ide i Tomu Yesetu koji im je uvelike pomagao. Tu je i Grad Nin i profesorica Mirjana Knežević koja im je uvijek velika podrška, na čemu su joj ninski tamburaši izuzetni zahvalni.

Program izvedbi ninskog orkestra u Osijeku: skladateljica: Sanda Majurec s djelom Stari Vergl (praizvedba); skladatelj: Šandor Bosiljevac s djelom Ouvertura Sokol; skladatelj: Julije Njikoš s djelom Kod bijele Lađe, stihovi Drago Britvić, a uz tamburaše kompoziciju je izvela dugogodišnja pratiteljica Vera Svoboda.

Kulturno umjetničko društvo "Branimir" Nin osnovano je 1996. godine s osnovnim ciljem brige i unaprjeđenja tamburaške glazbe u Ninu, promociju i isticanje vrijednosti spomenute nematerijalne kulturne baštine grada Nina, njegovanja narodnih običaja te okupljanja mladeži i građanstva kroz aktivnosti kulturno-umjetničkog amaterizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno