Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kvorumiranje

18.05.2016. 22:00


Zastupnici ne rade ni svetkom ni petkom. Tako se moglo govoriti prethodnih tjedana, a onda su se vladajući pod pritiskom oporbe, javnosti i Karamarka, morali okupiti i svima pokazati i dokazati kako imaju parlamentarnu većinu i kako prethodni slučajevi nepostojanja kvoruma ukazuju “samo” na neodgovornost pojedinih sabornika.
Da bi se zastupnici, zamislite, pojavili u potrebnom broju na svom radnom mjestu trebao je i sam prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održati življi sastanak iako mu je ovih dana zasigurno svega preko glave zbog afere “Konzultantica”, o kojoj je u početku šutio kao zaliven, a onda u nizu medijskih istupa istaknuo kako tu i nema nikakve afere. Kakva politička scena, ovakve nadaleko nema!
Građani bi valjda trebali pljeskati od sreće što su njihovi izabranici došli na svoj i više nego dobro plaćen posao i što je Karamarko ustrajno branio svoj politički položaj i ugled…  Morao je istupiti, preko Facebooka više nije bilo primjereno, jer mu je SDP navalio teret političke odgovornosti zbog poslovnog odnosa njegove supruge i prijatelja mu Joze Petrovića, lobista mađarskog  MOL-a. Štoviše, Milanović je nanjušio kako sad treba napasti pa traži opoziv prvog potpredsjednika Vlade. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na zahtjev Karamarka ispitat će je li bilo sukoba interesa, a tek tada bi se kolebljivi, prevrtljivi i “iritantno umišljeni” Most, iz kojega je baš i krenula hajka na Karamarka, mogao izjasniti o političkoj i moralnoj odgovornosti svoga moćnijega partnera na vlasti?! Tko to više može logično objasniti? Tamo gdje počinje vlast i moć, polako se, izgleda, tope logika, pamćenje i obećanja biračima.
U burnom političkom startu nove vlasti kojoj su u dogovaranju, pregovaranju, a onda i “kvorumiranju” prošli već mjeseci, jedino vladajući ne vide velikih problema. Odnosno, kada se naljute i sami govore kako kao partneri na vlasti loše komuniciraju i loše funkcioniraju, no čim im priprijete prijevremeni izbori, smrači im se pred očima i više ne vide nikakve probleme, sve je odlično i Vlada radi svoj posao. Posebno u samohvali i hvali Vlade prednjači premijer Tihomir Orešković kojemu je dano do znanja kako njegova premijerska bajka može trajati samo dok to želi Tomislav Karamarko, šef najveće parlamentarne stranke koja ga je i smjestila tu gdje jeste. Kako bi onda Orešković mogao i zucnuti protiv Karamarka? Most polako tone u svom vrludanju, čas ovako, čas onako, rejting mu se topi, kažu da su oni uvijek spremni za nove izbore, no na te izbore zasigurno ne bi ni za živu glavu. Zbog spomenutih odnosa među vladajućima, oni će biti zadnji koji će bez zadrške priznati kako postoje problemi. Umjesto toga, premijeru Oreškoviću je “danas jedan dobar dan” zato što je Europska komisija pohvalila Nacionalni plan reformi, ocijenila ga ambicioznim. Raduju se i premijer i Komisija, kao da su te lijepo upakirane reforme provedene?!
A oporba, koju iz HDZ-a prozivaju za destruktivnost, više-manje čeka u zasjedi kada će skočiti na neku aferu, puštajući da se vladajući sami između sebe svađaju kako bi im se vlast sama od sebe vratila. No, teško da će to ići.
Uvijek kada oni na vlasti osjete da bi mogli ispasti iz svojih “zlatnih kočija” oni će zbijati redove, držati se zajedno i pričati bajke o odličnoj suradnji.
Uvijek kada to osjete, bit će među vladajućima i kvoruma, osim ako ih nešto politički jače ne uzdrma.