Balaševićeva pjesma o Zadru pjeva se isto na hrvatskom i srpskom jeziku

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Đorđe Balašević ispunio je obećanje dano publici na koncertu prošlog tjedna u Dvorani Krešimira Ćosića. Na YouTubeu u četvrtak je objavljen spot za pjesmu "Stih iznad svih", koju je novosadski kantautor posvetio Zadru."Postoji stih naizgled vrlo prost,  Stih iznad svih, stih više kao most; Da premosti, da prebrodi, kad priča nikud ne vodi. (...) U spomenar za dvoje Zadrana, Čempresa par na hridi Jadrana, Dah bogova s Velebita, I galeb jedan, nebu svome predan, tobož nebitan...", dio je stihova pjesme čije je premijerno izvođenje na Višnjiku dočekala s velikim oduševljenjem.

- Borise Marine, zvani Boro Poštar i škvadro iz Zadra, rekao sam vam da u toj pjesmi ima jedan trik. Svi su sad razočarani što mi u Zadru sada nitko nije rekao nešto loše i da je sve prošlo tako lijepo. Ja sam zato i želio napisati ovu pjesmu, jer sam u raznim komentarima koje sam nailazio o sebi, nailazio sam i "on tu pjeva tu ekavicu, mene to nervira". Sad se nalaze forumi nekih majmuna koji tvrde da je to isti jezik, dogovorite se je li to jedan jezik ili nije. Kad pogledaš s nekog drugog sazviježđa mi na zemlji ovolickoj - ekavski il ijekavski, čakavski ili štokavski, nitko ne zna što se događa, samo smo mi sami sebi važni. 

- Kod tih naroda kojima sam posvećen, isto se kaže ljubav, čežnja, sudbina, neke vrlo važne riječi koje se nažalost ne rimuje s ničim. I u onim prvim koncertima koje sam držao kao čovjek koji je došao s putnim listom, pasošem, putovnicom, nitko nije morao prevoditi, ali nalazili su se oni kojima je smetala ekavica. Pa sam pokušao prevoditi, "Tad još nisam ništa znao i još nisam vjerovao" -  e tu je!. Život je more skoro do kraja mogu dotjerati bez da išta prevedem. Onda sma riješio da u Zadru, za sve nas, za one u Sarajevu, Čakovcu, Nišu, napravim pjesmu koja se ne prevodi na našim jezicima. Kada upišete tu pjesmu u svoj spomenar, jednog dana nitko neće primijetiti da je bio neki uljez među vama 13. svibnja i donio svoju pjesmu, zaključio je Balašević. 

 STIH IZNAD SVIH
Postoji stih... Naizgled vrlo prost...
Stih iznad svih... Stih više kao most...
Da premosti... Da prebrodi...
Kad priča nikud ne vodi...

Postoji stih... Pun raznih trikova...
Stih iznad svih... K'o stih svih stihova...
Čas rastuži... Čas razgali...
Pa razoruža... I kao gorska ruža...
Kamen razvali...

U inat svima... Postoji rima... 
Kojom se vatre potpale...
Ponese plima... U inat svima...
Svo ono trunje s obale...

U inat svima... Kad prođe zima...
Izdanci niknu zeleni...
I blago njima.... 
Vole se mladi jeleni...

U spomenar... Za dvoje Zadrana...
Čempresa par... Na hridi Jadrana...
Dah bogova s Velebita... 
I galeb jedan... Nebu svome predan... Tobož nebitan... 

U inat svima... Postoji rima... 
Kojom se vatre potpale...
Ponese plima... U inat svima...
Svo ono trunje s obale...

U inat svima... Kad prođe zima...
Izdanci niknu zeleni...
I blago njima.... 
Vole se vole... Mladi jeleni...

Postoji stih... Naizgled vrlo prost...
Stih iznad svih... Stih više kao most...
Da premosti... Da prebrodi...
Postoji rima... Koja se ne prevodi... 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika darza
Da premosti, da prebrodi...'šta'? Škabrnju, Vukovar? Da se cela Jugoslavija ujedini, jeli bre? Ajde, vozi, ti i oni koji te uvažavaju!! A kad su ti braća rušila Vukovar, imao si onda 'lijepih' stihova i za naše Hrvatske časne sestre..dobro si odmjerio i opisao, pravo po jugočetnički!