Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DAN GRADA PAGA Gotovina postao počasni građanin

19.05.2018. 12:52
DAN GRADA PAGA Gotovina postao počasni građanin


Proslava Dana grada Paga održana je jučer na dan kada je 1443. godine utemeljen novi grad Pag, a na svečanoj sjednici pohvaljena je tolerancija koja vlada između političkih stranaka i zajednički rad na projektima. Osim toga, dodijeljena su i javna priznanja te je generalu Anti Gotovini dodijeljena još jedna Povelja počasnog građanina, dok je nagradu za životno djelo dobio Ante Kurilić, voditelj KUD-a Družina i čovjek koji čuva pašku folklornu tradiciju.
Na svečanoj sjednici bili su brojni građani i gosti među kojima i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Šime Mršić, zadarski dožupan, predstavnici raznih institucija koje djeluju na otoku, prijateljskih gradova, kao i susjednih općina i gradova te Damir Mišković predsjednik NK Rijeka koji je rodom iz obližnjih Miškovića na otoku Pagu.


U tijeku brojni projekti
Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, na početku svoga govora rekao je kako je dan kada je utemeljen novi grad Pag bio vrlo važan u srednjovjekovlju, napomenuvši i da je kroz povijest Pag bio poznat kao "grad bijeloga zlata" zbog paške čipke koju je UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom, a nije propustio spomenuti i nagrađivani paški sir, poznat diljem svijeta.
– Ovo su izazovna vremena i protekle godine ostavile su danak, ali odlučno nastavljamo graditi bolju i zajednički budućnost. Vjerujem u naš grad i njegove potencijale, ali najviše u ljude koji ovdje žive, govori Fabijanić
Među do sada napravljenim projektima gradonačelnik je istaknuo kako je obnovljena zgrada srednje škole, izgrađen još jedan dio vodovodne mreže, pokrenuta je izrada urbanističkog i prostornog plana, a pokrenut je i Radio Pag, dok je pred realizacijom više projekata od vitalnog značaja, među kojima je obnova magazina soli, kružni tok, izgradnja srednje škole i aglomeracija.
– Prepoznajući važnost turizma za ukupno gospodarstvo grada Paga uložena su značajna sredstva u uređenje jer samo kvalitetno uređenje destinacije može konkurirati za sve zahtjeve turističkog tržišta. Jedan od strateških ciljeva nam je početak razvoja zdravstvenog turizma, kazao je Fabijanić dodajući kako su vrata Gradske uprave uvijek otvorena za građane, koje je pozvao na zajedništvo.


Novi duh suradnje
Ministar Božinović okupljene je pozdravio i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te je napomenuo i kako na grad Pag ne bi trebalo gledati kao na kraj Zadarske županije, već kao na njegov početak.
– Treba zajednički pronaći mogućnosti kako sačuvati ljude, razvijati obitelj i nastaviti čuvati tradiciju te privući nove, a ne samo zadržati stare stanovnike. Za to nam trebaju investicije, za to nam treba inovativnost koja prelazi hrvatske granice. Jedan od temeljnih preduvjeta razvoja je prometna povezanost. Znam da novo rukovodstvo na tome radi intenzivno i čestitao bih na novom duhu suradnje između Županije i Grada Paga. Često sam čuo da je Pag na repu i Primorsko-goranske, a onda i Zadarske županije, rekao je Božinović.
Dožupan Mršić je kazao da je zahvaljujući proizvodnji sira Pag postao poznat diljem svijeta, a paška janjetina nosi oznaku izvornosti te da bogata kulturna baština i lijepa priroda svakako privlače goste. Odgovorio je ministru Božinoviću da se prema brojnim projektima koji se provode može vidjeti da Pag ipak nije kraj Zadarske županije.




Filmski turizam
– Pag unatoč činjenici da je otok ne doživljava depopulaciju. Županija se brine za osnovnu i srednju školu. Županijska lučka uprava provodi projekt luke otvorene za javni promet u iznosu od 6,5 milijuna kuna financiranih od ŽLU i Županije. Sufinanciramo siromašne obitelji te uplaćujemo naknade za novorođenu djecu, a uveli smo sufinanciranje smještaja za stare i nemoćne u privatne domove. Osim toga sufinanciramo i aktivnosti Centra za kulturu i informacije, gradsku glazbu i knjižnicu, a uz podršku našeg filmskog ureda napravljeno je nešto što će Pag učiniti još prepoznatljivijim. Snimljene su tri epizode serije Teror poznatog redatelja Ridleya Scotta te se na taj način otvara još jedan vid turizma, istaknuo je Mršić.
U programu proslave podijeljena su i javna priznanja, a uz generala Gotovinu i Antu Kurilića, dodijeljene su i godišnje nagrade koje je dobio Dražen Crljenko, vlasnik OPG-a Milac koji se generacijama bavi proizvodnjom sira te caffe bar Tornado u kojemu se održavaju razna kulturna događanja. U sklopu programa podijeljene su i brojne zahvalnice za promociju paške janjetine, sireve i ugostiteljstvo. Gradonačelnik Fabijanić je s Birom Karolyjem, gradonačelnikom mađarskog grada Kozarmislenya, potpisao sporazum o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova. U sklopu programa nastupila je i Klapa Sol te pjevači paških pučkih napjeva. Nakon sjednice je na Trgu Petra Krešimira IV. otvorena gastro manifestacija Srednje škole Bartula Kašića „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“. U sklopu proslave Dana Grada postavljeni su i vijenci, održana misa, a Udruga Paška alka u večernjim satima izvela je „Prikaz utemeljenja novog grada Paga“.


Vlada planira sjednicu o otocima
Ministar Božinović je najavio da će se u listopadu održati posebna sjednica Vlade na kojoj će tema biti otoci.
– Treba razmišljati kako unaprijediti život i razvoj na otocima. Kao Vlada susreli smo se s brojnim problemima, ali posebna sjednica o otocima će biti održana u listopadu te ćemo s predstavnicima općina i gradova na otocima zajednički kreirati razvojne politike, kazao je Božinović.