Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Novi gospodar i gospodarica otoka su Darko Nešović i Marija Kurta

19.05.2018. 19:02
FOTOGALERIJA: Novi  gospodar i gospodarica otoka su Darko Nešović i Marija Kurta


 Darko Nešović iz Maraton kluba Festina Lente iz Zadra novi je "gospodar otoka", pobjednik istoimene trail utrke koja se jučer održala u Preku.
Pet kilometara dugu dionicu od središta Preka do Tvrđave sv. Mihovila Nešović je pretrčao za 23 minute i 23 sekunde. S rezultatom 25,06 na drugo mjesto plasirao se Josip Jerolimov, a brončanu medalju za rezultat 25,30 osvojio je Roko Škibola. Četvrti je u cilj za 30,31 minuta utrčao Luka Ivanović, član Triatlon kluba Zadar.
Među ženama, tron "gospodarice otoka" zasluženo je osvojila Marija Kurta iz AK Alojzija Stepinca iz Zadra dotrčavši do sv. Mihovila za 27 minuta i 27 sekunda. Na drugome je mjestu Natalija Gulin (31,12), treća je Nikolina Krajinović (32,40), a četvrta Rita Kamber (34,51) iz Tratlon kluba Zadar.


Pobijedio, pauzirao, pobijedio
Treća utrka "Gospodar otoka", koju zajednički organiziraju Triatlon klub Zadar, TZO Preko i Općina Preko, privukla je na start 78 natjecatelja, trkača i rekreativaca svih generacija, a pobjedniku Darku Nešoviću ovo je bio drugi put da se okitio titulom "gospodara otoka".
– Bio sam prvi 'gospodar otoka', lani zbog ozljede nisam sudjelovao, ali ove godine sam se vratio i pobijedio. Ne samo druge natjecatelje nego i samoga sebe jer sam ostvario tri minute bolje rezultat nego 2016. godine. Iako je staza kratka, vrlo je zahtjevna, a ja sam je ovoga puta u cijelosti pretrčao, zbog čega sam još zadovoljniji, kazao je u cilju na srednjovjekovnoj tvrđavi Nešović.
Marija Kurta prvi put je sudjelovala i na utrku povela tri kćeri, Lanu, Maju i Ivu. Cijela obitelj, kaže, rekreativno se bavi trčanjem, a "Gospodar otoka" bio je velik izazov i brdski trening na koji će ponovno doći jer su svi oduševljeni stazom i prirodnim ljepotama otoka Ugljana.
Među natjecateljima koji se svake godine vraćaju na prešku trail utrku bio je ovoga puta najstariji sudionik, 72-godišnji Andrej Tkalčić, a prve "trail korake" jučer je učinila 3,5 godišnja Lota Kamber, kao i petogodišnja Noemi Mazić iz Preka, koja je bez pomoći mame i tate prehodala cijelu dionicu.
Za TZO Preko i njena direktora Ivana Koštu, koji je "mobilizirao" 30-ak volontera, "Gospodar otoka" bila je druga trail utrka u samo tjedan dana.


Otok za aktivni turizam
– Prošli vikend ugostili smo Zadar Outdoor Festival i gotovo 200 natjecatelja, sada je bilo manje trkača, ali u popratnom programu sudjelovali su otočni proizvođači s Pašmana i Ugljana, dosta je vikendaša i turista na otoku tako da smo i ovoga puta u središtu mjesta imali pravi ljetni 'šušur'. Mislim da smo dokazali da imamo što ponuditi, a Ugljan se sasvim sigurno pozicionirao kao atraktivna destinacija za aktivni turizam. Svi su oduševljeni stazom, pohvale stižu sa svih strana i već sada razmišljamo o sličnim događanjima i na kraju sezone. Ugljan ima potencijala za ovakva natjecanja i druženja, želimo maksimalno iskoristiti infrastrukturu projekta Avantura otok i na tome namjeravamo graditi marketing i promociju Ugljana i Preka kao idealne destinacije za aktivni odmor, najavljuje Košta i dodaje da će se za godinu, dvije sasvim sigurno u potpunosti izmijeniti sliku i strukturu gostiju koji će dolaziti na otok Ugljan.
Jer osim natjecatelja na utrci "Gospodar otoka", trasom koja je uređena za projekt Avantura otok jučer se moglo sresti mnogo biciklista i šetača rekreativaca koji su vikend odlučili provesti na Ugljanu uživajući u aktivnom odmoru.