Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

FOTOGALERIJA: Policijska akademija na Pagu održala Dan otvorenih vrata, u posjet došao i ministar Božinović

19.05.2018. 06:56
FOTOGALERIJA: Policijska akademija na Pagu održala Dan otvorenih vrata, u posjet došao i ministar Božinović


Pokazne vježbe i borilačke vještine kojima se služi interventna policija, rukovanje oružjem i poslovi temeljne policije i policijskih službenika protueksplozijske zaštite, jedinica sa psima te izložbe naoružanja, opreme, tehnike i vozila kojima raspolaže policija samo je dio onoga što se jučer moglo vidjeti na danu otvorenih vrata Policijske akademije i PU zadarske na Pagu. Dio je to niza aktivnosti kojima se među građanima, posebno mlađima od 28 godina, promovira Policijska škola onima koji se žele prekvalificirati.
Vladala je iznimna zainteresiranost, a poslovi policije i njihov rad najviše su interesirali mališane iz paškog vrtića i osnovnoškolce, dok je jedna od učenica srednje škole izrazila želju da nakon školovanja krene u prekvalifikaciju.
Ovom prigodom na manifestaciju je stigao i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova koji je prije Paga posjetio Novalju u kojoj je potpisan sporazum prema kojemu će Grad Novalja sufinancirati policajce koji dolaze iz drugih sredina.
– Hrvatska policija je popunjena više od 80 posto, međutim ove godine povećavamo broj mladih koji ulaze u sustav sa 400 na 600. Otvaramo ministarstvo i policiju građanima te organiziramo akcije kojima nastojimo da prihvate vrijednosti zdravog života. Osim toga testiranja se održavaju i u lokalnim sredinama što bitno pojeftinjuje situaciju za mlade kandidate. U Novalji smo potpisali sporazum i otvorili inovativni put kako poboljšati život policajcima na način da gradska vlast participira u troškovima za najamnine i režijske troškove i to ove godine s 1000, a sljedeće 2000 kuna po policijskoj službenici, odnosno službeniku, kazao je Božinović dodajući kako žele povećati atraktivnost policijskog posla, jer Hrvatska privlači goste i zbog toga što je sigurna destinacija.
Napomenuo je kako se razgovori o sufinanciranju vode i u drugim krajevima Hrvatske te da hrvatski ljudi vole Hrvatsku policiju.
Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije kazao je kako se u povećanje broja polaznika išlo zbog Shengenske granice i prirodnog odljeva kadrova te će tako održati optimalan broj kadrova.
Antun Dražina, načelnik PU zadarske rekao je da je turistička sezona veliki izazov te je Pag odabran za Dan otvorenih vrata jer je jedno od turističkih središta, a u ovom trenutku popunjenost policijske postaje Pag je na 80 posto.
– Svake godine je sve veći priljev gostiju te zbog toga radimo manifestacije kako bi privukli ljude i što kvalitetniji kadar u naše redove. Trenutno policijskoj postaji Pag nedostaje 10 službenika, kazao je Dražina.
Mnogi građani iskoristili su priliku kako bi porazgovarali s policajcima koji su strpljivo odgovarali na njihova pitanja, a uz policijske pse i vježbe najviše zanimanja pobudili su štandovi s izloženim naoružanjem, policijski motor i presretač te forenzički dio.