Turisthotelov Zaton i Ilirijin kamp Park Soline u vrhu Europe

Slika korisnika valentinam
Deset hrvatskih kampova među 85 najboljih u Europi
FICC je Međunarodna federacija kampinga i karavaninga, a ovih je 85 kampova izabrano među 35.000 u Europi
Kamp park Soline Biograd

Deset je hrvatskih kampova uvršteno u elitno društvo 85 najboljih u Europi, a Hrvatska je jedna od 12 najboljih kamping destinacija na starom kontinentu - ocijenili su kampisti ujedinjeni u svjetsku organizaciju kamping potrošača FICC.

Izbor je to od čak 35 tisuća kampova koliko ih je u Europi, odnosno to je 0,2 posto onih koji ulaze u ovo izabrano, izvrsno društvo.

Udruga sa sjedištem u Bruxellessu, punog imena Federation internationale de camping et caravaning, okuplja više od pet milijuna poklonika kampiranja u svijetu. Prema njihovoj ocjeni, među najboljima su kampovi Bijela uvala u Poreču, Ulika u Červar Portu i Park u Umagu, sva tri u sastavu Plave lagune, zatim Lanterna u Taru Valamar riviere te rovinjski kampovi Valalta i Maistrin Polari. Nabrojani su, dakle, kampovi iz Istre, koja i pokriva 50% kamping tržišta u Hrvatskoj. Zadarska županija, koja je približno na 12,5% hrvatskog kampinga, ipak je kvalitetom bolja jer su u ovaj izbor ušli Turisthotelov kamp Zaton i Ilirijin Park Soline u Biogradu na Moru. Tu su još i kamp Poljana u Malom Lošinju i Camping Nevio u Orebiću. Ovaj izbor važan je i zato što dolazi od korisnika kampova, direktnih potrošača koji u anketnom istraživanju ocjenjuju pojedine karakteristike kampa.

- Što se kriterija tiče, FICC stavlja naglasak na ukupan prvi dojam, a potom na zelene površine i održavanje kampa, ekološku održivost i funkcionalnost u cjelini, ali jako drže i do ljubaznosti osoblja, puno više nego neke druge kamperske asocijacije. ADAC, recimo, najviše bodova daje za dobro opremljene sanitarne čvorove i parcele. FICC-u je, pak, važan ekološki sustav u kampu, od selekcije otpada, alternativnih izvora energije, prvenstveno sunčane, do kvalitetnog korištenja i recikliranja dijela otpadnih voda. To su im najvažniji momenti, da se vodi briga o samom zemljištu, kvalitetnom korištenju resursa. Ne traže previše zabave, sadržaja i ponude u kampu, najviše ih zanima mir u noćnim satima, potpuno poštivanje kućnog reda i, što je posebno važno za mediteranske zemlje, da se poštuje fiesta od tri do pet, vrijeme rezervirano za poslijepodnevni odmor, pojašnjava Jerko Sladoljev, član Upravnog odbora udruge Top kamping kvaliteta, hrvatskog projekta sa sjedištem u Poreču, a čiji su članovi i navedeni kampovi, uključujući i ove s područja Zadarske županije.

Valja ponoviti kako je Hrvatska, kad gledamo na različite oblike smještaja, ipak u vrhu kvalitete u kampingu, posebice nautičkom čarter turizmu, te sve izraženije i u obiteljskom smještaju, barem onom brendiranom, dok kod hotela ne sežemo u europski vrh. Kada je Zadarska županija u pitanju, onda su nautika i kamping ovdašnji posebni aduti zahvaljujući nekolicini subjekata među kojima i ovdje spomenuti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno