Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani dvanaestominutnom šetnjom protiv raka

19.05.2018. 19:13
Zadrani dvanaestominutnom šetnjom protiv raka


Dvanaestominutnom šetnjom na potezu: Pozdrav Suncu – Riva – Ulica Zadarskog mira 1358. – Pozdrav Suncu, Liga protiv raka Zadar u subotu se uključila u obilježavanje Europskog tjedna borbe protiv raka. Pod nazivom "12 minuta kretanja protiv raka", ili u zadarskom slučaju: "Od Sunca do Sunca" članovi lige i simpatizeri, među kojima su najbrojnije bile članice Društva sportske rekreacije Relaks, kratkom su šetnjom nastojali naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u cilju prevencije raka. Dvanaest minuta je odabrano zbog poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji podrazumijeva 12 životno važnih preporuka koje, ako se provode, smanjuju mogućnost pojave ove opake bolesti.
– U cilju smanjivanja mogućnosti oboljenja trebamo se pridržavati 12 preporuka. To su: izbjegavanje pušenja, izbjegavanje pasivnog pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine, pravilna prehrana, umjereno konzumirati ili ne konzumirati alkohol, izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, korištenje krema za sunčanje te potpuno izbjegavati odlazak u solarij, poštivati zdravstvene i sigurnosne upute na radnom mjestu kako bismo se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak, informirati se o tome jesmo li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona te poduzeti mjere za smanjenje visokih razina radona, majkama se preporučuje dojenje, a konzumenticama hormonske nadomjesne terapije da bude što kraća, uključivanje djece u program cijepljenja protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa (HPV), sudjelovanje u organiziranim programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke i vrata maternice te prakticiranje tjelesne aktivnosti, što smo mi danas nastojali promovirati ovom akcijom, naglasio je Ante Matulović, dugogodišnji član Lige i koordinator subotnje akcije.
Složila se i predsjednica Relaksa Katja Pijaca koja je kratko rezimirala: "Pokret je život, a kretanje je zdravlje."
– Mi Relaksice smo svim srcem uz ovu akciju i ne samo ovu. Imamo puno članica, nažalost i puno onih koje su nas napustile zbog karcinoma, kao i onih koje se još uvijek bore. Stoga je važno stalno upozoravati ljude koliko je važno čuvati svoje zdravlje, koliko je u tom kontekstu važno kretanje, koliko je važno i druženje koje ide iza sportskih aktivnosti kao neraskidivi dio. Jer taj optimizam također ja jako važan za zdravlje, što naše članice itekako dobro znaju. Preko 40 godina se bavim sportskom rekreacijom i pokušavam ljudima reći koliko je bitna tjelesna aktivnost jer mi smo rođeni za kretanje, a postali smo sjedeći ljudi, pogotovo mladost, naglasila je Pijaca i pozvala i Grad i Županiju da se više angažiraju po tom pitanju kao i druge sportske i srodne udruge.