Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za nove instalacije stoički pretrpjeli osam mjeseci buke, prašine i blata

19.05.2019. 15:07
Za nove  instalacije stoički  pretrpjeli osam  mjeseci buke,  prašine i blata


Kako smo prije nekoliko dana pisali, radovi u ulici Put Stanova, polako se bliže svom kraju. Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje  i graditeljstvo Grada Zadra tada su nam kazali kako su radovi opsežni  (novi sustav kanalizacije, odvodnje, vodoopskrbe, nove instalacije, nogostupi, javna rsvjeta, …), zbog čega imaju svoj tijek te ih nije bilo moguće  odraditi u kraćem roku od propisanog, što je od listopada 2018. do sredine lipnja 2019.
Kako bismo provjerili kako tamošnji stanari podnose odsječenost od  okolnih ulica, raskopan teren, prašinu, buku… otišli smo na teren gdje se  izvode radovi. Na naše iznenađenje, negativnih komentara i primjedbi  bilo je tek na kapaljku i to uglavnom od tamošnjih pekara, trgovina, ugostiteljskih objekata kojima je promet zbog radova drastično pao. No, ako  sažmemo komentare stanara na koje smo naišli u jedan, on bi glasio:  Nema nikakvih problema. To se mora odraditi, a mi ćemo potrpiti sve  samo da dobijemo "novu" ulicu. 
Bez negativnih komentara
Isprva smo mislili da će negativni komentari pljuštati sa svih strana,  posebice zbog dugotrajnosti radova na dionici dugoj svega 500-tinjak  metara, međutim skromni i uglavnom stariji stanovnici ulice Puta Stanova većih primjedbi nisu imali. Ili ih je možda bilo strah javno izreći negativni komentar. Ali, priznali su nam kako od listopada 2018. do danas  robu peru i suše noću, u kući, prozore drže zatvorene cijeli dan, kuće i  stanove čiste non-stop zbog prašine… I tako već 8 mjeseci.
– Nemam nikakve primjedbe po pitanju trajanja radova. Znam da se  ovo radi da bi nam bilo bolje i zato moramo malo potrpiti, kazao nam je  jedan od stanara kojeg smo zatekli na povratku iz obližnje trgovine.
– Radovi traju već dugo, ali navikli smo na to. Prilagodila sam se i  kućanske poslove obavljam noću, rublje sušim u kući, a čistit gotovo da i  nema smisla. Tek što očistim, već se stvori novi sloj prašine. Ali uskoro će  proći, moramo još malo izdržati, kazala nam je jedna stanarka čija je  kuća odmah uz prometnicu koja se rekonstruira.
Na terenu smo zatekli i Tomislava Škaru, predstavnika izvođača radova, ujedno i stanara ulice Put Stanova.
– Za otprilike tjedan dana, cesta će biti spremna za asfaltiranje.  Građani misle da se ništa ne radi jer vide samo onaj dio gdje su bageri i  građevinski materijal, na raskrižju s ulicom Marka Oreškovića. Ali to ne  znači da se ne radi. Taj dio nam i služi da parkiramo strojeve i ostavimo  materijal jer nemamo gdje drugdje, kazao je Škara. Zanimalo nas je je li  se 500 metara prometnice moglo riješiti u manje od 8 mjeseci radova? 
– Ne, nije moglo brže, odgovorio je Škara i nastavio – Postavljanje kanalizacije u toliko kompleksnoj podzemnoj mreži instalacija (DTK instalacije, novi vododovod, novi vodovodni priključci, svi ogradni zidovi…)  vrlo je kompleksan zahvat i nije mogao trajati kraće. Ova gradska prometnica jedna je od najstarijih u gradu i isprepletena je s milijun i jednom podzemnom instalacijom, stoga je sve pažljivo trebalo odrađivati  da se nešto ne ošteti, objasnio je Škara dodajući kako je do OŠ Stanovi  trenutno u tijeku nivelacija poklopaca šahtova, a kod škole se završava  ostatak instalacija. Dodao je kako su morali postaviti dva kilometra cijevi  samo za internet, a gdje je tek ostalo. 
Do sada bez kanalizacije
– Drago nam je što stanari shvaćaju važnost ovih radova jer ipak im do  sada kuće nisu bile spojene na kanalizaciju i nisu mogli dovući kabelski  internet, imali su stari vodovodni priključak koji im je pucao non-stop i  cestu bez nogostupa pa su im djeca do škole morala hodati po cesti. Također, važno je za naglasiti da će sve nekretnine koje na ovom potezu  dobiti 30% na vrijednosti, kazao je Škara.
– Koliko god su radovi bili dugotrajni i zahtjevni, omogućili smo ljudima, koji imaju svoje poslovne prostore, da mogu i dalje nesmetano raditi. Trudili smo se da ulica bude prohodna i onda kada su bili iskopi. I to  nam je uvelike usporavalo radove, ali bili smo svjesni da ne možemo  doći u prometnu ulicu, raskopati je i stanare odsjeći od vanjskog svijeta,  zaključio je Škare.