Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dom na Sfingi još dva tjedna zatvoren za posjete

19.05.2020. 11:03


Iako su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od jučer dozvolili posjete domovima za starije i nemoćne, zadarski domovi »Sv. Frane« i Dom na Sfingi su i dalje na pojačanom oprezu.
Naime, dok »Sv. Frane« otvorio vrata za posjete korisnicima uz mjere predostrožnosti i uz prethodne najave, Dom za starije na Sfingi još naredna dva tjedna neće biti otvoren za posjete.


Prerano za otvaranje Doma
– Iako smo dobili naputke i odobrenja za otvaranje Doma za posjetitelje, mi ih se nećemo pridržavati još dva tjedna, te ćemo ostati na režimu koji smo imali do ovih mjera popuštanja, poručio je ravnatelj Doma Marko Buljat istaknuvši kako će dom na Sfingi i dalje za posjetitelje biti zatvoren.
Podsjetimo, pojavom pandemije koronavirusa, korisnici Doma bili su stavljeni u izolaciju u kojoj su imali priliku za zajednička druženja u dnevnom boravku i dvorištu doma, dok su uz sve mjere opreza, uz primjenu dezinficijensa i svih zaštitnih sredstava bili adekvatno zbrinuti od djelatnika Doma koji su im dostavljali sve što im je bilo potrebno.
– Do daljnjega sve ostaje po starom, te neće biti posjeta niti prema pokretnim niti nepokretnim korisnicima. Eventualnu dostavu hrane preuzimat će socijalne radnice, te će ih spremati u naša skladišta, pojasnio je Buljat istaknuvši kako su se unutar uprave timski dogovorili da bi bilo prerano za otvaranje doma.


Kratki posjeti po uputama
S druge strane, kako je objasnila Vesna Dujić, ravnateljica Doma za odrasle osobe »Sv. Frane«, kod njih su od jučer posjeti dozvoljeni, ali su ograničeni na sat vremena, tako da se svaki posjetitelj uz prethodnu najavu može zadržati maksimalno 15 minuta.
– Mi smo odlučili dozvoliti posjete koji će se odvijati po uputama i bit će ograničeni na sat vremena. Pokretni korisnici će sa svojim posjetiteljima biti na otvorenom, u dvorištu, ukoliko to dozvole vremenski uvjeti, a osobe koje su nepokretne njima će posjetitelj, samo jedan, doći u sobu, s tim da bliskih kontakata neće biti, pojasnila je Dujić.
Posjetitelji pri ulasku u »Sv. Franu«, kako dalje objašnjava Dujić, moraju imati masku na licu, te obavezno dezinficirati ruke na samom ulazu, nakon čega će morati prijeći dezinfekcijske barijere i tek tada moći ući u sobu kod korisnika Doma.
– Svi će se posjeti odvijati pod nadzorom, te će moći biti samo jedan posjetitelj u zgradi u trajanju maksimalno 15 minuta, poručila je Dujić dodajući kako se neće dozvoliti da se ljudi okupljaju po svom nahođenju i bez najave, te je apelirala na rodbinu posjetitelja da prihvate ovakve mjere kako bi svi mogli biti adekvatno zaštićeni, a ponajprije korisnici.
Ravnateljica Dujić je također naglasila kako sve ovisi o trenutnoj situaciji i ukoliko bi se ona pogoršala, posjeti bi se trenutačno ukinuli.