Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Maruna: Zahvalni smo HNS-u na donaciji umjetne trave i Gradu Zadru koji je izvođač radova

19.05.2020. 15:04


Jučer su na započeli radovi na obnovi igrališta Škole nogometa NK Arbanasi na Stanovima. Nakon otprilike godinu dana od početka ovog projekta, bager i radnici zamijenili su male nogometaše i njihove trenere kako bi bili stvoreni bolji uvjeti za njihov napredak u najvažnijoj nogometnoj stvari na svijetu. Škola nogometa NK Arbanasa dobit će novu umjetnu travu koja će zamijeniti staru i dotrajalu, a bit će učinjeni i određeni radovi kako bi se prije svega, poboljšala sigurnost djece na treninzima i utakmicama. Kao što je poznato ovo je projekt u kojem zajednički sudjeluju Hrvatski nogometni savez, Grad Zadar i naravno, Škola nogometa NK Arbanasa, a doznajemo da bi započeti radovi trebali potrajati oko mjesec dana nakon čega će igralište Arbanasa na Stanovima zasjati u novom ruhu.
– Hrvatski nogometni savez je izvršio donaciju umjetne trave, a Grad Zadar je izvođač radova na čemu smo im jako zahvalni – kazivao je Marijan Maruna, voditelj Škole nogometa NK Arbanasa na početku našeg jučerašnjeg razgovora uz igralište na Stanovima.


Finalizacija projekta
– Inicijativa o zamjeni stare umjetne trave potekla je od naše Škole nogometa u dogovoru sa Gradom Zadrom i s njom smo išli prema HNS-u koji se pristao na to u sklopu projekta gdje su po čitavoj Hrvatskoj donirali umjetnu travu klubovima za zamjenu ili izradu igrališta. U toj simbiozi mi bi za otprilike mjesec dana trebali imati novouređeno igralište s novom umjetnom travom i bitno poboljšanim uvjetima za rad s djecom, polaznicima naše škole nogometa. Taj proces od inicijative traje otprilike godinu dana i nakon ishođenja raznoraznih dozvola, sada smo došli do finalizacije projekta.
Prije nekoliko dana Školu nogometa NK Arbanasa posjetilo je izaslanstvo HNS-a na čelu kojeg je bio izvršni direktor Marijan Kustić, a također su bili prisutni i predstavnici Grada Zadra.
– Istina posjetili su nas predstavnici HNS-a predvođeni Marijanom Kustićem, kao i predstavnici gradske vlasti na čelu koje je bio Robertino Dujela, te posebno želim izdvojiti Božidara Kalmetu koji je puno napravio u ovoj inicijativi kako bi ovaj projekt zaživio u punom obimu. Svi skupa smo obišli igralište i s obzirom na dimenzije igrališta raspravili o određenim zahvatima kako bi u konačnici imali rješenje koje će biti svrsishodno i učinkovito. Sve smo definirali i sada su radovi počeli.
S obzirom da su treninzi u Školi nogometa NK Arbanasa startali nakon duže stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, morali su se iznaći rezervni tereni kako bi rad s djecom neometano tekao.


Privremeno preseljenje
– Naravno, samo uređenje našeg igrališta uzrokovalo je poremećaj koji smo morali riješiti. Iskoristili smo ovaj trenutak i prebacili se na malu umjetnu travu u Arbanasima, u uvali Bregdetti. Snalazit ćemo se u uvom periodu od mjesec dana. Nadamo se i pomoći NK Zadra u trenutku kada njihova Škola nogometa krene s treninzima u vidu nekoliko termina tjedno. U pregovorima smo s NK Crno po pitanju termina na njihovom igralištu. Sa svih strana nailazimo na pozitivnu povratnu informaciju u vidu pomoći tako da se nadamo da ćemo uspjeti nači pravi modus rada.
Nakon više od dva mjeseca stanke zbog koronavirusa većina školi nogometa u Zadru započela je s treninzima u svim kategorijama. Svjedoci smo da je HNS dao svoju preporuku da se klubovi suzdrže s treninzima do 10. lipnja, dok je Nacionalni stožer civilne zaštite dao suprotne naputke. Uspijevate li poštovati sve mjere opreza i kako izgledaju treninzi u takvm okolnostima?
– Kao što možemo vidjeti svi drugi sportovi, a ne samo nogomet, vratili u se treninzima u Zadru. S obzirom da sportovi na otvorenom izloženi manjem riziku u smislu širenja korovirusa od onih na zatvorenom, smatram da je bio pravi trenutak za početak treninga u Školi nogometa NK Arbanasa. Mi, naravno, poštujemo sve mjere opreza po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite i treninge održavamo u skladu s njima. S obzirom na povoljno stanje u Zadarskoj županiji koja već duže vrijeme nema novooboljelih nastavit ćemo s treninzima na naše zadovoljstvo i sve djece koja treniraju u našem klubu – kazao je na kraju razgovora Marijan Maruna.