Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PAŠKE PLAŽE Teško će se poštovati epidemiološke mjere – osim ako ne bude turista

19.05.2020. 15:26


Hoće li na ljeto, na plažama otoka Paga, biti gužve ili će kupača biti malo, još se ne može znati, ali poznato je kako će se oni koji će na ljeto boraviti na plažama, morati ponašati. Naime, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na plaži, na površini od 100 m2 neto površine može boraviti najviše 15 osoba, a savjetuje se pridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara. Za veće plaže u Pagu, kao što je na primjer Prosika, to ne bi trebao biti problem.


Kako poštovati distancu na manjim plažama?
U špici turističke sezone, na toj plaži dnevno boravi između 3000 i 4000 osoba, mlađih, starijih i djece. Tada je na plaži gužva i na 100 m2 površine boravi i do pedesetak osoba. Međutim, izvan špice, na plaži je manje osoba, tako da za sve ima dovoljno prostora. No, problema bi moglo biti na manjim plažama. Posljednjih godina izuzetno popularna plaža Sveti Marko dugačka je oko 200 metra i široka od dva do pet metara. Ljeti je jako posjećena, od ranog jutra do kasnog popodneva i na njoj boravi toliko ljudi da se plažom jedva može prolaziti. Poštivanje pravila na toj plaži znači će kako će na njoj istovremeno moći boraviti najviše do 150 osoba. Međutim, ako se poštuje pravilo o održavanju fizičke udaljenosti od 1, 5 metara, tada se taj broj smanjuje na oko 60 do 70 osoba. Pitanje je hoće li se to moći kontrolirati? Prema mjerama HZJZ-a prilikom boravka u moru potrebno je održavati fizičku distancu od 1,5 m. U većini sučajeva, to neće biti problem, ali na manje plaže koje su udaljene od naseljenog područja, često dolaze grupe prijatelja ili parovi i pitanje je kako će se poštivati mjere u takvim slučajevima. Naime, kada na plažu dolaze grupe prijatelja, omiljena zabava su im razne igre koje zahtijevaju bliski kontakt. No, i na većim plažama je problem s nekim igrama, na primjer s piciginom, jer kada je veći broj igrača, često se dodiruju i nalaze bliže od propisane udaljenosti od 1, 5 metra.
Uz to, na plažama će poseban problem biti boravak obitelji s malom djecom. Djeca se na plažama igraju, redovito su u grupama i pitanje je kako ih razdvajati na međusobnu udaljenost od 1, 5 metar. Procjenjuje se kako će se na manjim, a popularnim plažama, vrlo teško poštivati pravila, osim u jednom slučaju – ako ne bude turista.


Trebat će više osoba za nadzor
Pitanje je i tko će nadgledati provođenje propisanih mjera, ali i na koji način djelovati ako se mjere ne poštuju. Bez obzira tko će nadgledati poštivanje mjera, komunalni redari, volonteri Civilne zaštite ili drugi, intervencije na plaži vjerojatno će biti neugodne i za one koji nadziru provođenje mjera, ali i za one koji borave na plaži. Kada se radi o velikim plažama, to je manji problem, ali je znatno veći problem na manjim i od naseljenog područja udaljenim plažama, gdje se bilo kakva intervencija može doživjeti kao ulazak u intimni prostor turista.
Očekuje se kako bi moglo biti problema i s ležaljkama. Naime, prema preporukama HZJZ-a, koncesionar plaže treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca i osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere, te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku, te prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti. Na nekim plažama trebat će više osoba za nadzor nad pridržavanjem mjera, a jednako tako i za dezinficiranje ležaljki. No, kako navode ugostitelji i koncesionari plaža, sve će to biti slatke muke, samo ako bude turista. Jer, dolazak turista je ipak za sve koji se na bilo koji način bave turizmom, najvažniji. (Radio Pag)