Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plenković: Svi stradali u potresu imat će uvjete dostojne za život

19.05.2020. 18:49


Ministarstvo državne imovine objavit će danas Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a premijer Plenković poručio je kako apsolutno jamči da će svi stradali u potresu imati uvjete dostojne za život.
Javni poziv bit će objavljen i u dnevnom tisku, temeljem prošlotjedne odluke Vlade RH o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje, odnosno zamjenskog stana, osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Popodne ga je na konferenciji za novinare u Vladi predstavio premijer Andrej Plenković.
Javni poziv se odnosi na vlasnike obiteljskih kuća ili stanova te zaštićene najmoprimce koji su u vrijeme potresa stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u nekretninama koje su u pregledu zgrada označene kao nepodobne za stanovanje.
“Svi su pozvani da u roku 60 dana Ministarstvu podnesu zahtjev za utvrđivanje statusa osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan. Cijeli postupak će ići u dvije faze”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Plenković.
U prvoj fazi će se utvrditi da li osoba koja je podnijela zahtjev, zadovoljava uvjete za financiranje najamnine te će se o tome donijeti rješenje. Nakon kojega osoba koja zadovoljava uvjete, sklapa ugovor o najmu i dostavlja ga Ministarstvu državne imovine koje donosi rješenje o financiranju.
Kako bi se ubrzao i olakšao postupak, Ministarstvo je izradilo predložak ugovora o najmu zamjenskog stana.
Javni poziv odnosi se i na potencijalne najmodavce koji žele iznajmiti svoju nekretninu te ih je Plenković pozvao da iskažu svoj interes.
Naglasio je da će Ministarstvo državne imovine voditi računa da sve bude u okvirima kriterija koji su propisani odlukom, a jedna od njih je i prosječna cijena najma stana u Zagrebu koja iznosi 70 kuna po metru kvadratnom.
“Mi želimo da se naši sugrađani, pogotovo oni koji su u Studentskom domu u Cvjetnom naselju, što prije prijave i iskoriste ovo pravo. Obrada zahtjeva će biti žurna, Ministarstvo će imati poseban tim ljudi koji će se baviti samo tim poslom”, rekao je.
Podsjetio je da je u Zagrebu nakon potresa oko 1000 zgrada označeno kao neuporabljivo, oko 4000 kao privremeno neuporabljivo, a 14.500 zgrada dobilo je oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno.
“Postoji još 500-injak oštećenih ili privremeno neuporabljivih zgrada u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, riječ je uglavnom o obiteljskim kućama”, dodao je Plenković.
Podsjetio je da je Vlada već donijela i odluku o pomoći onim sugrađanima koji su pretrpjeli štete krovova, zabatnih zidova, dimnjaka, dizala i bojlera – za što je rebalansom proračuna osigurano 100 milijuna kuna, plus 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje kupnje bojlera u iznosu do 8000 kuna po kućanstvu.
Iz proračuna se financira i smještaja građana u Studentskom domu “Cvjetno naselje”.
Jamčim da će svi stradali u potresu imati krov nad glavom
Premijer Plenković je poručio da apsolutno može jamčiti kako će svi oni koji su stradali u potresu, imati krov nad glavom i uvjete dostojne života, unatoč tome što zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa nije usvojen. Zakon je, naime, u petak poslan u javnu raspravu.
“Apsolutno da. To je bit svega”, odgovorio je premijer na pitanje novinara.
Naveo je pritom da iznos štete od potresa u Zagrebu može maksimalno doći i do 13 milijardi eura, ovisno o kvaliteti obnove, odnosno ako ona bude po razini tehničkih propisa kakvi danas postoje u EU. Za usporedbu je naveo da cijela financijska omotnica koju Hrvatska prima kao članica EU iznosi 10,7 milijardi eura.
“To su enormni iznosi i ne postoji nikakav način da procjena financijskog učinka ovog zakona sa sobom ima jednu ‘torbu’ u kojoj je 13 milijardi eura. To nije realno. Realno je – zakon je okvir, kvalitetan okvir. Ja i dalje ne čujem kritike na nacrt koji je u javnoj raspravi. Ne postoje. Zašto? Zato što smo pažljivim radom usuglasili stavove unutar Vlade, Ministarstva, s Gradom Zagrebom, sa strukama”, poručio je premijer Plenković.
Naglasio je kako nema nikakvih prepreka da građani, ako to financijski mogu, sami krenu u obnovu svojih nekretnina, bez da čekaju donošenje zakona.
Banožić očekuje prve ugovore već idući tjedan
Ministar državne imovine Mario Banožić pojasnio je da oni koji će se javiti na javni poziv kako bi im se plaćao najam, ne smiju imati drugu nekretninu na području Grada Zagreba, odnosno 20 kilometara od adrese gdje je oštećen objekt.
Pri financiranju gleda se prosječna cijena kvadrata u centru Zagreba, odnosno 70 kuna za višečlane obitelji dodaje se po 10 kvadrata za svakog člana.
“Konkretno, za samca će cijena najma za tih 35 kvadrata iznositi maksimalno 2450 kuna, a za četveročlanu obitelj taj iznos će biti maksimalno 4550 kuna”, pojasnio je.
Vrijeme trajanja plaćanja najma jest do trenutka obnove oštećene nekretnine ili do revizije oznake oštećenja prvotnog pregleda zgrade.
“Vlasnici će trebati dostaviti određenu dokumentaciju, izvadak iz zemljišne knjige, ugovor o najmu, izjavu vlasnika nekretnine, najmoprimca, i svih onih koji žive na toj adresi da nemaju drugu nekretninu u području od 20 kilometara, izjava vlasnika da je 22. ožujka živio na toj adresi, uvjerenje policije o prebivalištu ili boravištu, i izjava podnositelja zahtjeva da će podaci smjeti biti javno objavljeni”, objasnio je Banožić.
Građani koji su se već smjestili u nekretninu u najmu, osim prethodne dokumentacije, trebaju dostaviti i ugovor o najmu te će se i njima on sufinancirati.
Najmodavci će, pak, trebati Ministarstvu dostaviti izvadak iz zemljišne knjige, potvrdu Porezne uprave da nemaju dug te izjavu da će podaci smjeti biti javno objavljeni.
Banožić vjeruje da će prvi ugovori biti potpisani već idući tjedan, a najkasniji rok je kolovoz ove godine. Istaknuo je i da će se rok za prijavu produljiti ako će se u međuvremenu provesti revizija oznaka oštećenih zgrada.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je da će uskoro biti objavljene detaljne upute za prijavu za sufinanciranje ugradnje bojlera i popravak oštećenja krovova, zabatnih zidova i dimnjaka.
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da će Hrvatska uskoro, nakon što bude završena procjena štete od potresa, poslati zahtjev prema EK, odnosno Fondu solidarnosti, a rok je 14. lipnja.
“Visina sredstava koje možemo očekivati – maksimum je 6 posto od procijenjene štete, a od toga četvrtinu možemo dobiti kao predujam unutar šest tjedana po slanju prijave, a maksimalno 100 milijuna eura predujma”, naveo je.