Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PRAKSA I ZAVRŠNI ISPITI Maturanti strukovnjaci odrađivali praksu u vrijeme štrajka, završni ispiti i online

19.05.2020. 15:44


Završni ispiti za maturante strukovnih škola, kako su objasnili ravnatelji Tihomir Tomčić iz Strukovne škole Vice Vlatković, Svetko Perković iz Pomorske škole, te Davor Vidaković iz Medicinske škole Ante Kuzmanića, ne bi trebali biti problem.
Optimistični ravnatelji, prvenstveno su pohvalili rad profesora koji su vrlo spremno i agilno kroz čak i do 18 sati dnevno održavali online nastavu, ali i sve potrebne pripreme koje su bile nužne kako bi se znanje učenicima što transparentnije i kvalitetnije prenijelo. Vrijeme koronavirusa, definitivno je izmijenilo pravila održavanja nastave, ali kako su se složili ravnatelji sve tri strukovne škole, učenici su vrlo spremno i aktivno umjesto u školske klupe sjeli uz svoje kompjutore i laptope te u radu s nastavnicima ostvarili pozitivne rezultate.
Iako je možda na početku od strane učenika i njihovih roditelja bilo sumnje da će najviše patiti stručni predmeti, zbog izostanka prakse, odličnom organizacijom i suradnjom ravnatelja i nastavnika, taj se nedostatak, na sreću učenika, nije dogodio.
Naime, iako se od 18. svibnja ulazi u zadnji tjedan nastave za maturante, prema uputsvima Zavoda za javno zdravstvo, ali i Ministarstva znanosti i obrazovanja, neće biti povratka u školske klupe za maturante, već će se sve do kraja, pa i zaključivanje ocjena koje je predviđeno do 22. svibnja, odraditi putem tzv. videokontakta.


Završni ispit u Pomorskoj 12. ili 14. lipnja
– Odlučili smo maturantima zaključiti ocjene online, ali ako bi se slučajno dogodilo da netko od maturanata ima negativnu jednu ili dvije ocjene, tada će se tim maturantima omogućiti produžena nastava još 8 dana, odnosno do 29. svibnja, objasnio je ravnatelj Perković te dodao da ako bi se i dogodila koja negativna ocjena to bi bilo u jako malom postotku, jer su uglavnom svi učenici bili jako aktivni kroz ovaj vid nastave.
Ipak, za maturante kojima bude trebala produžna nastava, kako dalje objašnjava Perković, za njih će u zgradi škole, uz sve propisane uvjete od strane Stožera, a što podrazumijeva dezinfekciju prostora i osiguranu socijalnu distancu, biti omogućena instruktivno-konzultativna nastava. Učenici će, kako je objasnio ravnatelj, nakon produžene nastave i ispravljene ocjene pristupiti obrani svog završnog ispita koji su u Pomorskoj školi predvidjeli 12. ili 14. lipnja, da se ne bi ušao u koliziju s državnom maturom. Za polaganje završnog ispita u obzir dolaze obje varijante, fizički dolazak u školu i online obrana.
– U slučaju potrebe za produženom nastavom, bilo bi bolje da učenik dođe fizički u školu, radi direktnog kontakta s predmetnim nastavnikom, ali ja nikoga ne mogu na to prisiliti, samo mogu sugerirati što je bolje, poručio je Perković dodajući kako neće biti nikakvih negativnih utjecaja zbog ovog novog načina održavanja nastave, jer što se tiče simulatora, ali i praktičnih i protupožarnih vježbi da su to maturanti u glavnom obavili kroz četiri godine školovanja.
Međutim, Perković rado ističe kako je ovaj dio nastave koji se dogodio zbog pojave pandemije koronavirusa ima i svoju pozitivnu stranu.
– Mogu reći da je ovaj način nastave i komunikacije između nastavnika i učenika jedna od najvažnijih i najboljih stvari koje su se dogodile otkako sam ja u školi. Ovo je bila jedinstvena prilika da naši učenici usvoje komunikacijske tehnologije čije vrijeme tek dolazi, zadovoljno je rekao Perković podsjetivši kako je informatička pismenost u pomorstvu jako bitna.


U Medicinskoj – online obrana završnog rada
Prema uputstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, završne ispite za svoje maturante organizirat će i Medicinska škola, koja kao i sve druge strukovne škole pored završnog rada ima vježbu i praktični dio. Ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković ističe da će školska godina završiti online, no prema uputstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja dozvoljen je onaj dio strukovne prakse koji nije moguće realizirati putem interneta, da se održi u školi ili kod poslodavca uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
– U slučaju održavanja prakse u školi, sastavit ćemo homogene grupe u kojima će biti ukupno deset učenika s nastavnicima i prilikom izmjenjivanja grupa obavezno će se provesti postupak dezinficiranja prostora, objasnio je Vidaković.
Što se tiče obrane završnog rada u Medicinskoj školi, dogovoreno je da će učenici koji su bili maksimalno aktivni, u dogovoru sa svojim mentorima održati takozvanu online obranu svoga rada, dok će se onim učenicima koji su bili manje ažurni dodatno pomoći kako bi kvalitetno završili nastavu te će biti pozvani da svoj rad obrane pred povjerenstvom.
– S obzirom na situaciju oko pandemije koronavirusa, težimo ka tome da ne bude negativnih ocjena, ali naravno da ćemo izaći u susret onima koji će ih možda imati, poručio je Vidaković dodajući kako maturanti nisu zakinuti za praksu, jer su oni svoj praktični dio odradili i za vrijeme štrajka nastavnika koji je bio krajem prošle godine.




Nekim strukovnjacima završni rad kod obrtnika i poduzetnika
Online završni ispit nije iznenađenje ni za Strukovnu školu Vice Vlatkovića, koja se prema riječima njenog ravnatelja Tihomira Tomčića, adekvatno pripremila.
– S obzirom da imamo desetak različitih zanimanja unutar naše škole, završni ispit za maturante bit će besprijekorno organiziran kao što je bila organizirana i online nastava. Gdje imamo uvjete i gdje praktični dio možemo odraditi uz poštivanje svih mjera Stožera, to ćemo i učiniti, tako da će soboslikari, automehaničari, automehatroničari, te dio stolara i bravara odraditi praktični dio u zgradi škole, poručio je Tomčić.
Generalno, što se tiče potreba završnog rada, prema riječima ravnatelja Strukovne škole, on će za neke smjerove biti odrađen u školi i online, dok će manji dio maturanata svoj završni rad imati kod obrtnika i poduzetnika, ali samo kod onih kod kojih se to bude moglo osigurati.
Tomčić je podsjetio kako na svu sreću učenici kroz nastavnu godinu nisu bili zakinuti u praksi, jer da im je u vrijeme štrajka bilo sugerirano da idu na praksu kod obrtnika što su učenici i uradili. Ravnatelj Tomčić je dodatno objasnio kako učenici u njihovim trogodišnjim programima, nakon završetka nastavne godine idu dalje na praksu, što je jako bitno, te je istaknuo kako je jučer zajedno s predmetnim profesorima održao sastanak s obrtnicima gdje će biti organizirana praktična nastava, ukoliko roditelji budu suglasni.
Iako ravnatelj Strukovne škole smatra kako neće biti negativnih ocjena, ali ukoliko bude, učenicima će biti osigurana dopunska nastava i popravni ispiti.
– Moram reći da su naši nastavnici heroji koji su uložili veliki trud u pripreme nastavnog programa i održavanje same nastave i često puta je tu znalo biti između 15 i 18 sati rada, tako da ne vjerujem da će biti negativnih ocjena jer su se i učenici jako aktivirali u rad i praćenje nastave, a to sve na kraju implicira da bi ocjene trebale biti pozitivne, zaključio je ravnatelj Tomčić.
 


Tableti spasili situaciju u »Vlatkovića«


– Spasilo nas je kada smo eksperimetalno sudjelovali u »Školi za život«, kada su najveći problem bili tableti jer su im navodno pucali ekrani i nisu bili ispravni. Tada je ostalo četrdesetak ispravnih tableta koji su doslovno spasili situaciju u ovo vrijeme koronavirusa, jer imamo puno učenika koji žive u zaleđu i upravo ti tableti su im omogućili da prate nastavu, poručio je Tomčić.