Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žuvela: U drugu stranku sigurno neću ulaziti

19.05.2020. 09:06


Bilo je samo pitanje dana kada će predsjednik Gradskog odbora HSLS-a, Ivo Žuvela, podnijeti ostavku. Nezadovoljstvo radom njegove stranke već je podulje vrijeme javna tajna, a eskaliralo je opomenom pred otkaz koju mu je izrekla ravnateljica županijskog Doma zdravlja, Renata Bek.
Naime, Žuvela je javno upozorio na problem zaštitne opreme liječničkih timova Doma zdravlja, nakon čega je sankcioniran opomenom unatoč činjenici da je više puta izabran za najdoktora u Zadarskoj županiji. Odluka o ostavci u Žuveli je očito »kuhala« neko dulje vrijeme s obzirom da u obrazloženju na Facebooku kaže kako »ne želi biti dio priče« s ovakvim HDZ-om s kojim njegova stranka pregovara o koaliciji.
Istražili smo stoga o čemu se zapravo radi, odnosno je li istina da je Žuvela podnio ostavku jer je dobio ponudu iz stranke bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalije Orešković, ili je doista razočaran HSLS-om do te mjere da je podnio ostavku na čelno mjesto zadarske organizacije.


Program za Benkovac
Poznati zadarski ginelolog tako u priopćenju navodi da njegova politička aktivnost počinje još 2007. godine, nakon što je »samovoljom jednog HDZ-ovog čelnika kao ginekolog proveo tri mjeseca na Zavodu za zapošljavanje, s djetetom od pet godina i kreditom od 7.000 kuna«. Unatoč takvoj situaciji nije bio dio stada, napominje Žuvela, naprotiv, tvrdi kako mu je ta životna situacija bila okidač za političku karijeru.
– U želji da u Benkovcu nešto promijenim, 2009. godine sudjelujem na tamošnjim lokalnim izborima s programom koji se tek nedavno počeo ostvarivati. Kuće za odmor s bazenima i njihova povezanost s OPG-ima, kao dio jake autohtone priče, od pojedinih ciničnih novinara nazivane su »predizborne ludorije HSLS-a«, čak i u vrijeme lokalnih izbora 2017., kada sam se na poziv ogranka Zadar ponovno aktivirao nakon političkog mirovanja. Nakon dosta vremena i lutanja liberala, pojavila se nada. Nada u samostalan put, u nesputanu liberalnu priču temeljenu na sadržaju, programu i preduvjetima za jednu drugačiju, bolju Hrvatsku. Pojavio se Dario Hrebak kao potencijalni lider. Dario koji radi čuda u Bjelovaru, koji jako promovira #redizajn Hrvatske. Dario kojeg sam zbog toga cijenio i poštivao. U tom motivirajućem zanosu vrlo brzo preuzimam ogranak Zadar, hvatam se Nacrta reforme zdravstva, dajem cijelog sebe za viziju Gotovčeve Hrvatske bez niskosti i mržnje, navodi Žuvela, napominjući kako je opet počeo osjećati tu »niskost i mržnju od strane silnica HDZ-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru« koji mu, nakon što je ambulantu u Benkovcu digao na zavidnu razinu, preko ravnateljice poručuju da bi mogao opet na biro:


Nema mjesta kalkulacijama
– Sada, kada HSLS pregovara o koaliciji s baš tim i takvim HDZ-om, ja ne mogu i ne želim biti dio te priče. Ponovno nisam i ne želim biti dijelom stada. Moja je odluka isključivo osobne naravi, vođena vlastitim integritetom, stavom, dosljednošću i, na kraju krajeva, ponosom. Pritom nikom ne spočitavam praktičnu narav takve koalicije. I dalje cijenim Daria Hrebaka, čovjeka koji je s transparentnosti postavio nove standarde u hrvatskoj politici. No žao mi je da se najbolji politički proizvod u posljednjih 30 godina predaje u ruke onima koji s transparentnošću nemaju veze. Žao mi je što liberali u Zadru ponovno neće moći glasovati za kandidate HSLS-a na predstojećim izborima. To nije put kojim je, po meni, HSLS trebao ići. U vrijeme kada Hrvatskoj nasušno trebaju korjenite promjene nema mjesta kalkulacijama oko saborskih mandata, poručuje Žuvela, napominjući kako bez imalo grižnje savjesti nastavlja dalje vjerujući u Gotovčevu Hrvatsku, Hrvatsku koja je dom svih svojih ljudi, a ne samo podobnih.
No, ostavka na dužnost predsjednika Gradskog odbora HSLS-a očito nije kraj njegove političke karijere. Naime, na kraju svojega priopćenja navodi da će ipak nastaviti svoja uvjerenja »artikulirati kao čovjek s imenom i prezimenom«.




Sazivanje izborne skupštine
S obzirom da smo čuli kako će se pridružiti Stranci s Imenom i Prezimenom« koju je osnovala Dalija Orešković, Žuvelu smo zamolili za izjavu. Međutim o ostavci nije htio razgovarati, odgovarajući tek kratkom SMS porukom u kojoj ipak priznaje da će – nastaviti s političkim radom:
– U drugu stranku sigurno neću ulaziti, dalje nastavljam kao nezavisni. Tko god me kao takvog, nezavisnog i slobodoumnog, želi podržati zbog mojih stavova i zalaganja, dobrodošao je. Ideološki, ja sam klasični liberal, i ostat ću. Jedina stranka koja mi je po tom pitanju odgovarala bio je HSLS, kaže bivši HSLS-ovac.
Stranci predstoji organizacija izborne skupštine za Gradski odbor. Izbor novog rukovodstva moraju obaviti što prije kako bi se mogli pripremiti za parlamentarne izbore koji će se održati već krajem lipnja ili početkom srpnja. U protivnom, čeka ih sudbina stranaka na koje su birači zaboravili.


 


Klanac: Ovo nije prvi put da Žuvela odlazi iz HSLS-a


Što se zapravo dogodilo između njega i rukovodstva stranke pitali smo predsjednika Županijskog odbora, Marka Klanca, koji pak na ovu temu, kao ni njegov bivši kolega iz Gradskog odbora, nije htio razgovarati:
– To je njegova privatna stvar, ne želim ulaziti u njegove razloge, niti ih dublje komentirati. Samo ću reći da ovo nije prvi put da on odlazi iz HSLS-a, kaže Klanac.
Na pitanje je li ga Žuvela uopće obavijestio o ostavci prije nego je s njom izišao u javnost, Klanac kaže kako je već znao za to:
– Ponavljam, ne želim ulaziti u te razloge, niti me previše zanimaju. Zadarski HSLS dobit će novog predsjednika i to je sve što mogu reći – bio je kratak Klanac poručujući kako ova situacija neće srozati lokalni HSLS.
 


DOM ZDRAVLJA SANKCIONIRAO DR. ŽUVELU


Žuvela je javno upozorio na problem zaštitne opreme liječničkih timova Doma zdravlja, nakon čega je sankcioniran opomenom unatoč činjenici da je više puta izabran za najdoktora u Zadarskoj županiji