Roditelji ogorčeni povratkom Stipice Radoša u Gimnaziju Vladimira Nazora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon podizanja optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti
Svi znaju što je napravio i ne shvaćam da nema niti malo stida niti samokritičnosti pred tom djecom kojoj bi trebao biti uzor. Što se tiče njegovog (ne)rada, o tome ću s inspekcijom ako se ništa ne promijeni u narednom periodu, stoji u dopisu roditelja
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

Nakon što je smijenjen s mjesta ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma zbog sumnje da je turiste upućivao da novac za smještaj u Domu uplaćuju na njegov privatni račun, Stipica Radoš aktivirao je ugovor o radu i vratio se na mjesto profesora hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru. No, ovaj potez očito se nije svidio nekim roditeljima jer smo dobili dopis u kojemu izražavaju protivljenje ovakvoj odluci.

Naime, protiv Radoša je podignuta optužnica zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, a Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je od 29. srpnja 2021. do 25. kolovoza 2021. u Zadru, kao ravnatelj jedne javne ustanove u vlasništvu jedinice regionalne samouprave počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se nepripadno materijalno okoristi.

ODO: Tražio da mu plate na privatni račun

- Tereti ga se da je iskoristio okolnost što je Odlukom načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa ta javna ustanova određena kao covid karantena za strane državljane potencijalno oboljele od COVIDA-19 koji borave na području Zadarske županije te od ukupno 24 korisnika karantene, u odnosu na deset stranih državljana koji su tu bili na taj način smješteni, zatražio da se naknada za usluge smještaja i prehrane, umjesto na žiroračun riznice jedinice regionalne (područne) samouprave, uplati na njegov privatni tekući devizni račun, priopćilo je zadarsko Odvjetništvo, uz napomenu kako se okrivljenika tereti kako je u dva slučaja tražio od korisnika karantene da mu plate u gotovini, neistinito predočavajući kako se transakcije u valuti eura ne mogu obaviti preko žiroračuna riznice jedinice regionalne samouprave.
Radoš je stoga optužen da, zbog prikrivanja ovog postupanja, za pet osoba nije naložio izdavanje fakture za obavljenu uslugu zadržavajući za sebe ukupno 16.491,50 kuna, oštećujući javnu ustanovu u kojoj je obnašao dužnost ravnatelja, navodi se u optužnici.

Može li se postavljati kao autoritet?

Roditelj koji se obratio našoj redakciji napominje kako ga je zgrozio Radošev povratak u školu jer čovjek protiv kojega je podignuta optužnica ne bi smio predavati učenicima.
- Pitam se štiti li se ponovno taj gospodin od strane nekoga po već uobičajenoj špranci ili je zaista moguće biti optužen za pronevjeru javnog novca i normalno raditi u državnoj službi. Druga stvar, nije mi jasno da se pred mojim djetetom taj gospodin može pojaviti bez imalo problema ili srama i postavljati se kao neki autoritet. Svi znaju što je napravio i ne shvaćam da nema niti malo stida niti samokritičnosti pred tom djecom kojoj bi trebao biti uzor. Što se tiče njegovog (ne)rada, o tome ću s inspekcijom ako se ništa ne promijeni u narednom periodu. Molim Vas da vidite što je tu posrijedi, ne samo radi mog djeteta već i zbog zaštite digniteta ovog društva kojemu je više dosta tih politički nedodirljivih ljudi, poručuje ovaj roditelj.
Za komentar smo se obratili profesoru Radošu, no nakon opsežne izjave u kojoj je detaljno pojasnio okolnosti događaja zbog kojega je optužnica podignuta, povukao je cijelu izjavu, šaljući putem elektronske pošte samo jednu rečenicu:
- Tražio sam suspenziju za rad u Gimnaziji, a zašto nisam suspendiran, pitajte pravnu službu i ravnateljicu Šango.

Šango: Nema osnove za suspenziju

I pitali smo. O tome je li imala primjedbi roditelja na povratak u školu profesora koji je smijenjen i pod optužnicom, Sandra Šango pojašnjava:
- Žao mi je ako su se roditelji najprije obratili novinama jer nemamo saznanja da su bilo što prigovarali putem razrednika ilii pedagoške službe, a niti kod mene, nismo imali ni saznanja da su se roditelji bunili. Od suda smo tražili očitovanje o tome je li pokrenut kazneni postupak i dobili smo odgovor da se ne vodi, što znači da nema osnove za suspenziju. Nadam se da radimo sve po zakonu, kazala nam je ravnateljica Šango.
Uskoro će se znati pravni epilog slučaja koji je podigao na noge hrvatsku javnost s obzirom da ga Općinsko državno odvjetništvo tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Podsjetimo, na navodnu malverzaciju u Srednjoškolskom đačkom domu u Zadru javnost je upozorio predsjednik županijskog SDP-a, Jure Zubčić, koji je od župana Božidara Longina čak zatražio hitnu smjenu ravnatelja Radoša jer »osoba ovih niskih moralnih i ljudskih vrijednosti ne smije biti na čelu javne ustanove«.
No treba vidjeti što će reći i inspekcijski nadzor kojega najavljuju roditelji ukoliko se uskoro ništa ne promijeni.

Općinski sud Zadar: Podignuta nova optužnica

O fazi u kojoj je trenutno predmet bivšeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma pitali smo zadarski Općinski sud.
- Optužnica protiv okrivljenika Stipice Radoša zbog kaznenog djela iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona je bila podignuta 23. veljače 2022. Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Ante Bačića je dana 5. svibnja 2022. vratilo optužnicu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru radi boljeg razjašnjenja stvari. Dana 16. svibnja 2022. ODO Zadar je podigao novu optužnicu te je predmet upućen istom optužnom vijeću radi donošenja odluke o osnovanosti optužnice, kazao nam je glasnogovornik Davor Dubravica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)