Ante Ročak nije primio mito od Mađarice

Slika korisnika admin
rocak
Vedran SITNICA
Ante Ročak oslobođen je krivnje po svim točkama optužnice

Ante Ročak (58), viši turistički inspektor zadarske ispostave Državnog inspektorata, oslobođen je jučer na Županijskom sudu u Zadru krivnje zbog primanja mita.

Protiv njega je još prošle godine USKOK podigao optužnicu pod sumnjom da je 27. srpnja prošle godine, kao viši inspektor Državnog inspektorata ispostave Zadar, primio četiri tisuće kuna mita od mađarske državljanke Erike Lazo koja je na Viru nelegalno iznajmljivala apartmane.

Prema optužnici, Mađarica je Ročaka podmitila kako bi joj "otpečatio" jedan od dva apartmana, koje joj je nekoliko dana ranije "zapečatio", zbog neovlaštenog pružanja usluge smještaja mađarskih turista.

U USKOK-ovoj optužnici, nadalje, navodi se i da se on potom, 2. i 3. kolovoza, ponovno susreo s Erikom Lazo te se dogovorio da će joj napisati novo rješenje, no da prethodno treba uplatiti 10 tisuća kuna kazne, a njega "nagraditi". Kako bi mu predočila uplatnicu, dala izjavu u zapisnik i predala "nagradu", prema optužnici, Mađarica je trebala sutradan ujutro donijeti u njegov ured, a on joj je potom trebao izdati rješenje kojim se poništava "pečaćenje" jednog od dva apartmana, iako to po zakonu ne smije niti može prije isteka roka od 30 dana.

Ročak radio besprijekorno

Na jučerašnjoj raspravi saslušani su svjedoci Davorka Nekić, Mirko Tokić, Antonio Vulin i Lena Dražović.

Kako je u završnim riječima istaknuo Ročakov branitelj Branimir Zorica, i svjedočenje Davorke Nekić, koja je to jutro u njegovom uredu vidjela Mađaricu, ide u prilog Ročakovoj verziji događaja. Naime, ona je posvjedočila kako se, nakon što joj je Ročak dao znak kako su završili razgovor, ona samoinicijativno vratila u njegov ured.

Mirko Tokić, kao Ročakov nadređeni, sudu je u svom iskazu posvjedočio kako mu je Ročak bio nesumnjivo najbolji djelatnik koji je godinama korektno i besprijekorno izvršavao svoje obveze i u tome bio uspješan. U prilog toj tvrdnji naveo je da je tijekom te sezone Ročak ispisao šest rješenja o "pečaćenju" apartmana mađarskih državljana, a osim toga, da je prije nekoliko godina bio proglašen najboljim turističkim inspektorom u Hrvatskoj.

Njegov branitelj Branimir Zorica tu je izjavu iskoristio u obrani svog klijenta, te je, zbog usporedbe, spomenuo kako su tijekom slijedeće dvije godine zapečaćena tek tri apartmana na Viru.

Iako je Vladimir Živaljić, zastupnik USKOK-a, kazao kako je nedvojbeno da je Ročak primio mito, a što dokazuje činjenica da je novac stavio u džep i da nije pozvao policiju niti o tome obavijestio svoje nadređene, Sudsko je vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Moković donijelo oslobađajuću presudu.

Mislila kako očekuje mito

Naime, u obrazloženju takve presude Mokovićeva je istaknula kako Vijeće nakon što su provedeni svi raspoloživi dokazi smatra kako Ročaku nije dokazano djelo za koje ga USKOK tereti.

- Prvenstveno ovo proizlazi iz iskaza svjedokinje - povjerenice Erike Lazo koja je pred istražnim sucem jasno kazala da je po ponašanju optuženog zaključila kako on to očekuje. Ista je u više navrata rekla i to da optuženi nikada od nje nije zatražio novac niti spomenuo ikakav iznos, kao i to da joj je mađarski policajac savjetovao neka učini bilo što kako bi joj apartmane "otpečatili" - pojasnila je sutkinja Moković.

Podsjećamo, Ročak je odmah na početku suđenja iznio svoju obranu u kojoj je istaknuo kako se ne smatra krivim, obrazlažući i pojašnjavajući svoje postupke u inkriminiranom slučaju do najsitnijih detalja, naglašavajući kako je riječ o običnoj spletki i namještaljci. Nakon što mu je mađarska državljanka, a u ovom slučaju svjedokinja-povjerenica, dala novac i potom izišla iz njegovog ureda, Ročak se uputio za njom kako bi joj taj novac vratio, no pred vratima ga je dočekala policija. Rekli su mu kako ga sumnjiče za kazneno djelo primanja mita.

- Pomislio sam kako je taj policajac u dogovoru s tom ženom i kako je sve to namještaljka. Prepustio sam se njima, bio saslušan u policiji, odveden u pritvor te sutradan u Split pred istražnog suca. Smatram kako je za sve odgovoran mađarski policajac Robert Farago koji je nagovorio svjedokinju da mi pokuša dati mito, što je ona kasnije istražnom sucu i priznala - rekao je tada Ročak.

U cijeloj ovoj "priči" valja spomenuti kako je Ante Ročak, nakon što je bio osumnjičen za primanje mita, mjesec dana proveo u pritvoru u Splitu, a od tada je suspendiran s radnog mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Bura1
Ovo samo u našoj državi ima. Da strankinja koja nelegalno iznajmljuje "misli" da triba dati mito, a naša je policija lipo ugosti, sasluša i namisti svome čoviku. Eto, tek tako, bilo im je naruku da naprave "akciju". Umisto da su je nogom u guzicu potirali odakle je i došla. To pokazuje na kojoj razini je hrvatska policija i kako obavlja svoj posao. Čoviku uzeli dvi godine mira, mogućnosti da radi ono što zna, mogu samo zamisliti kako je njemu i njegovoj familiji bilo svo to vrime. I što sad? Znači li ova presuda da neki od tih naših revnih policajaca ide na suspenziju dok se ne dokaže da li se oni udruživali protiv službene osobe u cilju namištanja kaznenog djela? Znači li ova presuda da Mađarica i ove godine može doći na Vir iznajmljivati apartmane bez straha da će joj neki inspektor ući u kuću, jer ko bi u govno više dira od straha? Kakva su prava tog čovika uopće, kog da on sad tuži za to zlo koje su mu nakalemili? Bit će da su nikakva, ipak je ovo Hrvatska. Nema u nas prava. Ali dobro je znati da bar pravde ima. Nismo se baš zaništa borili. Ročak, drži se.