Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Lijekovi ili priča o obmani”

Autor: Petra Mičić

18.06.2009. 22:00
“Lijekovi ili priča o obmani”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Današnji su lijekovi veoma skromne kvalitete i upitne vrijednosti, a radi se o lijekovima za kolesterol, tlak, kardiovaskularne bolesti, hormonalne terapije, cjepiva i slično. Na području medicine i farmacije danas je privatni biznis ispred pravih vrijednosti, kazala je Gajski


U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora jučer je održano predstavljanje knjige “Lijekovi ili priča o obmani”, autorice Lidije Gajski.
Autorica na 450 stranica teksta te uz pomoć više od 900 referenci i drugih ilustracija iz znanstvene literature, kliničke prakse i svakodnevice, precizira i objašnjava fenomene suvremene medicine.
– Ova knjiga kritički razmatra modernu medicinu, a glavna postavka knige je zastranjenje moderne medicine te kako su današnji lijekovi veoma skromne kvalitete i upitne vrijednosti, a radi se o lijekovima za kolesterol, tlak, kardiovaskularne bolesti, hormonalne terapije, cjepiva i slično. Na području medicine i farmacije danas je privatni biznis ispred pravih vrijednosti, a profit koji tvrtke zarađuju na lijekovima je golem. Što se tiče izdavanja ove knjige, nisam imala podršku ni od struke i teško sam našla izdavača, što pokazuje koliko je tvrtkama bitan profit, kazala je autorica knjige Lidija Gajski.
Autorica je identificirala neke probleme koji do sada nisu analizirani u stručnim djelima te je ukazala da se u današnje vrijeme pije sve više i više lijekova i praktički se liječi zdrave ljude.
Zanimljivost je da npr. lijekovi za kolesterol ne djeluju na žene, a kod muškaraca je djelovanje lijekova za kolesterol dokazano u rijetkim slučajevima.
Dr. Lidija Gajski je sudjelovala u radu više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova u području bioetike. Objavila je više članaka i prikaza o bioetičkim temama. Član je Hrvatskoga bioetičkog društva u kojem obnaša dužnost tajnice od 2004. godine.