Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Subvencijama do novih turističkih kadrova

Autor:

18.06.2009. 22:00
Subvencijama do novih turističkih kadrova

Foto: Tomislav JERAK



Poslovi u ugostiteljstvu su postali deficitarna zanimanja za koja ne postoji baš veliki interes učenika, što je poprilično paradoksalno budući da smo turistička zemlja


Hoteljersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i Srednja škola Biograd n/m i ove godine sudjeluju u Programu poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu koje financira Ministarstvo turizma i to za stipendiranje učenika i studenata, uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu te prvi put i za sufinanciranje školama troškova promocije turističkih i ugostiteljskih zanimanja.
Ravnatelji ovih škola, zajedno s još 17 ravnatelja srednjih strukovnih škola iz Hrvatske, potpisali su ugovore ukupno vrijedne 7,5 milijuna kuna.
 – Novce koje ćemo dobiti preko ovog programa iskoristit ćemo za promociju naše škole. U programu smo sudjelovali i prošle godine kad smo dobili novce za uređenje kabineta za praktičnu nastavu, a ove godine ćemo dobiti novac za promociju škole, rekla je Jadranka Brkić Vejmelka, ravnateljica Hoteljersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Ona je dodala kako se nada da će ove godine odaziv učenika za upis biti veći nego prošlih godina. Objasnila je kako kako su poslovi u ugostiteljstvu postali deficitarna zanimanja za koja ne postoji baš veliki interes učenika, što je poprilično paradoksalno budući da smo turistička zemlja.
 – Ne znam zbog čega djeca nisu zainteresirana za ovu škola i ova zanimanja. Naime, to su jako zanimljiva i dinamična zanimanja koja su jako dobro plaćena. Možda je razlog nevelikog odaziva činjenica da je naš turizam sezonskog karaktera pa mnogi misle da tijekom ostatka godine neće moći živjeti od svog posla. Osim toga smatraju da je to naporan posao u kojem tijekom sezone nema slobodnih subota i nedjelja. Ovakvo razmišljanje dovodi do situacije da na Zavodu za zapošljavanje imamo jako mnogo nezaposlenih ljudi, a u turizmu imamo manjak radne snage pa moramo “uvoziti” konobare i kuhare iz unutrašnjosti ili iz susjednih zemalja, zaključila je Vejmelka Brkić.
Osim uređenja kabineta i subvencioniranja učenika preko ovog programa se financiraju i poslodavci koji uzimaju učenike na praksu. Njima Ministarstvo turizma subvencionira pola iznosa kojeg daju učenicima koji su kod njih na praksi, a učenika se potom obvezuje da nakon prakse neko određeno vrijeme ostati raditi kod tog poslodavca. Ovim se i učeniku garanstira da će odmah poslije škole imati sigurno radno mjesto.
Lani su imali 20 takvih stipendija, a za ovu godinu ravnateljica još nije mogla reći jer se na ovaj natječaj javljaju poslodavci, pa će tek onda biti poznato koliko će učenika moći sudjelovati u ovom programu.
I Srednjoa škola u Biogradu po prvi se put javila na ovaj natječaj. I oni su dobili novce za promociju svoje škole s čim će početi uskoro.
Osim sudjelovanja u ovom programu zatražili su i od Ministarstva gospodarstva da stipendira učenike s po 500 kuna mjesečno. Na ovaj način učenici bi se u biti kreditirali, a poslije bi mogli neko vrijeme raditi kod poslodavca koji ih je stipendirao.
Lani smo imali dobar odaziv, a mislim da će ove godine biti još bolji. Ovo su zanimljiva zanimanja i dobro su plaćea, ali djeca ih još ne gledaju tako, ipak nadamo se da će se to promjeniti, zaključio je Božo Dšen, ravnatelj Srednje škole Biograd n/m.
Inače cilj Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu je podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova. Osim toga ovim se programom želi pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama. Potpore kroz ovaj program potaknut će kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, unaprijediti suradnju poslodavaca i obrazovnog sustava, te, uz pozitivne efekte u zapošljavanju, podići ukupnu kvalitetu kadrova u ugostiteljstvu i turizmu i time poboljšati ukupnu razinu usluga u ovom području.