Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vladimir Kovačević predsjednik Županijske skupštine

Autor: Nives Rogoznica

18.06.2009. 22:00
Vladimir Kovačević predsjednik Županijske skupštine

Foto: Vedran SITNICA



Za potpredsjednike Skupštine izabrani su HDZ-ovac Grgo Batur s 31 glasom “za” i uz deset suzdržanih glasova te HSP-ovac Ivan Milićević koji je dobio 30 glasova “za”, osam suzdržanih i dva protiv


Svih 41 izabranih vijećnika Zadarske županije jučer su položili prisegu kojom se obvezuju svoju dužnost “obavljati savjesno i odgovorno, na socijalnu dobrobit županije, poštovati Ustav, zakone i Statut te štititi ustavni poredak”. Nakon uvodnog dijela sjednice koju je otvorio predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Davor Valčić, sjednicu je do izbora predsjednika Skupštine vodio najstariji vijećnik, član Demokratske stranke umirovljenika Dalibor Masnov. Koalicija HDZ-HSLS-HSS-HSP-HSU osvojila je ukupno 30 mandata, a koalicija SDP-HNS 9 mandata, dok je DSU osvojila dva mandata.
Antun Zoran Savić umjesto Kalmete
Umjesto Božidara Kalmete (HDZ) koji je svoj mandat stavio u mirovanje, u Skupštinu je ušao Antun Zoran Savić, dok je umjesto Josipa Vlahovića, (DSU) koji je prihvaćajući mandat u zadarskom Gradskom vijeću mandat u Skupštini stavio u mirovanje, ušao Robert Pelicarić. Kristijan Kapović (SDP) koji je izabran za načelnika Općine Vir podnio je ostavku na dužnost vijećnika i umjesto njega u Skupštinu je ušla Nevena Petani.
Za predsjednika Županijske skupštine izabran je HSS-ovac Vladimir Kovačević, direktor trgovačkog lanca Sonik. Njegov izbor svojim je glasovima podržalo 30 vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSS-HSP-HSU, dok je suzdržanima ostalo 11 vijećnika opozicije; točnije SDP-a, HNS-a i DSU. Za potpredsjednike Skupštine izabrani su HDZ-ovac Grgo Batur s 31 glasom “za” i uz deset suzdržanih glasova te HSP-ovac Ivan Miličević koji je dobio 30 glasova “za”, osam suzdržanih i dva protiv.
Zahvaljujući na izboru Kovačević je sebi i kolegama vijećnicima poželio dobru suradnju “kako bi opravdali povjerenje žitelja županije”.
Iako je Odbor za izbor i imenovanja Skupštine Zadarske županije bio izabran jednoglasno, vladajući i opozicija ipak se nisu složili oko podjele dužnosti potpredsjednika Skupštine.
– Odbor je izabran jednoglasno na temelju dogovora, a dobar običaj nalaže da jedno potpredsjedničko mjesto pripadne oporbi. To se već drugi mandat nije dogodilo, iako smo prije dva mandata imali takav slučaj. Predsjedništvo Županijske skupštine treba odražavati strukturu Skupštine. Ne treba zanemariti dvadesetak tisuća glasova. Žao mi je što nema političke volje da se dogovorimo, kazao je Svetko Šarić (SDP).
Inače, za predsjednika Obora za izbor i imenovanja izabran je Željko Lončar (HDZ), za potpredsjednika Nikica Čalušić (HDZ), a za članove Irena Devčić Buzov (HSS), Branka Peričić (HSLS) i Svetko Šarić (SDP).
Odbori Županijske skupštine
Na prijedlog Željka Lončara izabrani su i Odbor za statut i poslovnik i Odbor za financije i proračun pri čemu je predlagatelj napomenuo kako je razlog ovako promptnog imenovanja ovih odbora taj što je potrebno izmijeniti županijski Statut kako bi se u njega unijele izmjene do kojih je došlo temeljem zakona o neposrednom izboru župana te stoga što je potrebno rebalansirati proračun.
Za predsjednika Odbora za statut i poslovnik izabran je Ivica Erlić (HDZ), za dopredsjednika Grgo Batur (HDZ), a za članove Božidar Longin (HDZ), Mate Fabijanić (HSLS) i Nevena Petani (SDP). Odbor za financije i proračun ima dva člana više od Odbora za statut i poslovnik i Odbora za izbor i imenovanja, a to su Diogen Šuljić (HDZ), Ivan Miličević (HSP), Branislav Jelenić (HSU), Josip Prtorić (HSS), i Svetko Šarić (SDP), dok je za predsjednicu izabrana Grozdana Perić (HDZ), a za potpredsjednika Radoslav Bobanović (HDZ).


 VIJEĆNICI




Antun Zoran Savić (HDZ)
Željko Lončar (HDZ)
Grozdana Perić (HDZ)
Željko Čulina (HDZ)
Sanja Delin (HDZ)
Grgo Batur (HDZ)
Ivica Erlić (HDZ)
Željko Šoša (HDZ)
Niko Zekić (HDZ)
Josip Miletić (HDZ)
Negznana Pavičić (HDZ)
Nikica Čalušić (HDZ)
Božidar Tartaro (HDZ)
Radoslav Bobanović (HDZ)
Mario Savić (HDZ)
Božidar Longin (HDZ)
Diogen Šuljić (HDZ)
Stipe Bugarija (HDZ)
Maja Dunatov (HDZ)
Ankica Rosandić (HDZ)
Svatko Šarić (SDP)
Renata Sabljar Dračevac (SDP)
Nevena Petani (SDP)
Duško Vidov (SDP)
Andrea Tičić (SDP)
Nikola Turčinov (SDP)
Ljubica Budan (SDP)
Ivan Miličević (HSP)
Mile Čirjak (HSP)
Jozo Dragić (HSP)
Vladimir Kovačević (HSS)
Irena Devčić Buzov (HSS)
Josip Prtorić (HSS)
Branka Peričić (HSLS)
Mate Fabijanić (HSLS)
Marko Klanac (HSLS)
Željko Kurtov (HNS)
Predrag Šarić (HNS)
Dalibor Masnov (DSU)
Robert Pelicarić (DSU)
Branislav Jelenić (HSU)


 ŽUPAN NEĆE IMENOVATI SAVJETNIKE


Župan Stipe Zrilić ne planira imenovanje savjetnika koji bi zamijenili nekadašnje članove Županijskog poglavarstva i, kako je kazao, nema u planu nikakvo restrukturiranje upravnih odjela koje bi proizlazilo iz činjenice da su održani lokalni izbori.