Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Elita europskog mliječnog govedarstva na edukacijskoj konferenciji u Zadru

Autor: Z L

18.06.2010. 22:00
Elita europskog mliječnog govedarstva na edukacijskoj konferenciji u Zadru


Ugodno smo iznenađeni sa svime što smo vidjeli i doživjeli tijekom boravka u Zadru. Organizacija cijele konferencije bila je vrhunska, rekao je predsjednik Europskog holstein saveza David Hewitt
U tvrtki Vigens i na njezinoj farmi muznih krava u Ninskim Stanovima uvijek se nešto događa. Uglavnom zanimljivo i poticajno pa nije čudno što su ih posjetili i vodeći ljudi – izvršni direktori, menadžeri i tajnici Europskog holstein saveza (EHRC) i to u sklopu svoje trodnevne devete konferencije koja se protekli tjedan održavala u hotelu Funimation Borik u Zadru.
– Već i to da je elita europskog mliječnog govedarstva izabrala upravo Zadar za svoje okupljanje puno znači, kaže Elvira Sterle, direktorica Vigensa, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge Mliko koja okuplja velike mliječne farme.
Inače, konferencija EHRC-a, kojoj su nazočili predstavnici iz 17 europskih zemalja (Turska, Njemačka, Francuska, Slovačka, Češka, Poljska, Švicarska, Velika Britanija, Mađarska, Belgija, Finska, Slovenija, Italija, Portugal, Danska i Hrvatska ), odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, a u organizaciji Središnjeg saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH-a), Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA-e) i, naravno, zadarske tvrtke Vigens.
– S obzirom da je EHRC jedna je od najutjecajnijih institucija u sektoru stočarstva, Hrvatskoj i gradu Zadru kao domaćinu konferencije ukazana je velika čast da budu domaćini uvaženom skupu, istaknuo je na svečanoj večeri ministar Petar Čobanković poželjevši dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima konferencije.
Dan poslije na svečanom otvaranju nazočnima su se obratili župan Stipe Zrilić, te u ime suorganizatora Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.
Na radnom dijelu konferencije osim stručnih tema, najavljeno je sljedeće veliko događanje, Skupština Europskog holstein saveza koja će se održati početkom srpnja iduće godine u Stockholmu.
Za sudionike konferencije istog dana organizirana je gala večera na kojoj je, uz poznatu zadarsku grupu Jet Set i degustaciju dalmatinskih specijaliteta i vina, još jednom potvrđena činjenica da svaki uspješno obavljeni posao treba i proslaviti.
Završni dan konferencije obilježio je dolazak na farmu Vigens, gdje su se sudionici mogli i osobno uvjeriti u prezentirane rezultate kada je u pitanju hrvatsko mljekarstvo.
Uz piće dobrodošlice i stručni obilazak koji je predvodila direktorica Elvira Sterle, sudionici su iskazali veliko zanimanje, osobito u dijelu koji se veže na razvoj edukativnih sadržaja uklopljenih u agroturističko okruženje.
Kao finale četverodnevnog druženja, realiziran je stručni obilazak Modrić špilje u Rovanjskoj za sudionike konferencije u organizaciji Marijana Buzova iz agencije Zara adventure.
Nakon obilaska koji je trajao dva sata sudionici su bili jako zadovoljni s tako unikatnim iskustvom i programom, koji je u jednom danu ponudio neobičnu turističku ponudu naizgled nespojivih subjekata – prirodnih fenomena mora i špilje u kombinaciji s farmom krava.
– Neponovljiv doživljaj. Ugodno smo iznenađeni sa svime što smo vidjeli i doživjeli tijekom boravka u Zadru. Organizacija cijele konferencije bila je vrhunska, rekao je u ime svih
predsjednik Europskog holstein saveza, David Hewitt, posebno istaknuvši gostoprimstvo i ljubaznost domaćina koji su pruženi svim sudionicima 9. Konferencije Europskog holstein saveza (EHRC) održane proteklog tjedna u Zadru.