Majini interijeri i Darijev rođendan

Slika korisnika admin
djina
Siniša KLARICA
Otvarajući izložbu o autorici je nekoliko uvodnih riječi izgovorio akademski slikar Adam Marušić

U caffe galeriji 'Đina' u četvrtak je otvorena izložba slika akademske slikarice Maje Pavin Radaljac «Interijeri». Otvarajući izložbu o autorici je s nekoliko uvodnih riječi govorio akademski slikar Adam Marušić.

- Maja Pavin Radaljac kao mlada slikarica, a sada kao redovni profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru potpuno je podređena osobnoj tematici: ambijentu, intimi, sjećanju.. Ovaj ciklus malih platna rehabilitira štafelajno slikarstvo dokazujući da se ipak treba povući od novih medija koji su u posljednjih 20 godina zasitili svjetsku likovnu scenu. Radaljac stilski i tematski nije mijenjala sadržaj od zadnje samostalne izložbe u Gradskoj loži iz 2006. godine nego je ostala privržena zatvorenim prostorima ili praznim trgovima koji su na neki način njezin melanhonični duhovni plener. U zadnjih desetak godina angažirala se, istina preko dviju udruga HDLU Zadar i Zadart, ali s pokojom suradnjom i s drugim gradovima. Međutim bilo bi mi draže da se još više samostalno angažirala kao što večerašnja izložba to i dokazuje jer ovakvim predstavljanjem određuje seriozni kriterij u izlagačkim prostorima kojeg skoro pa da je i nestalo u Zadru.

Mlađe snage trebaju naći snage da se otrgnu od amaterskog koketiranja uz pomoć starijih kolega da bi konačno mogli profesionalizirati likovnu scenu i uspostaviti galerijski sustav koji bi gerantirao kupoprodaju djela, a s tim naravno i tržišta, naglasio je Marušić zahvalivši se caffe galeriji Đina na razumjevanju i podršci umjetnicima.

Maja Pavin Radaljac rođena je 1975. godine u Zadru, završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, a 2000. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Igora Rončevića. Radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti u Zadru. Izložba u Đini joj je treća samostalna izložba nakon izložbi u Gradskoj loži u Zadru «Prozori i vrata» 2006. i Galeriji Matice Hrvatske u Zagrebu «Hrvatske slikarice - autoportreti» 2007. godine. Dobila je i nagradu za svoj rad Akademije likovnih umjetnosti 2000. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno