Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Udruge se ujedinile radi lakše realizacije projekata

Autor: Siniša Klarica

18.06.2010. 22:00
Udruge se ujedinile radi lakše realizacije projekata


Ideju okupljanja udruga prvi je prezentirao prof. Zlatko Miliša i njegova Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, a zadarska je HVIDR-a zbog tehničkih uvjeta samo za početak koordinator jednakopravnih udruga
Jučer je u prostorijama zadarske HVIDR-e predstavljeno okupljanje 17 zadarskih udruga. Prema riječima koordinatora okupljanja, predsjednika zadarske HVIDR-e Ivice Arbanasa, zadarske udruge okupili su mladi i potpora njihovim projektima.
– Ugovor o suradnji potpisale su i one udruge čija djelatnost nije usko vezana za problematiku mladih. No bez obzira na to, svi mi imamo djecu i složili smo se da osmislimo projekte koje će pomoći potrebama mladih, a ne da mladi budu po strani i da među njima vlada podobnost, a ne mogućnost, rekao je Ivica Arbanas.
Arbanas dodaje da je ideju okupljanja udruga prvi prezentirao prof. Zlatko Miliša i njegova Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, a da je zadarska HVIDR-a, zbog tehničkih uvjeta, samo za početak koordinator jednakopravnih udruga. Ovo okupljanje je i poziv drugim udrugama jer će se na taj način lakše realizirati projekti, kako prema jedinicama lokalne samouprave, tako i prema pretpristupnim fondovima. Tajnica Društva naša djeca, Vera Sušić rekla je da je većina zadarskih udruga mala, s jednim ili niti jednim zaposlenim. Neki pretpristupni fondovi za ostvarenje projekata, kao preduvjet traže i do tri stalno zaposlena. Stoga ovako udružene, ali ipak raznorodne udruge, od onih iz Domovinskog rata do sportskih klubova, mogu kvalitetnije nastupiti u realizaciji zahtjevnih programa. Okupljenim novinarima se obratio i novoizabrani predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra, Marin Batur koji je pozdravio cijelu akciju iako priznaje da ovako okupljene udruge zapravo rade ono što bi trebao raditi Savjet mladih. Jedna od većih aktivnosti sigurno će biti i realizacija Centra za mlade. Nekadašnji poznati novinar, a sada predsjednik Aikido kluba Zadar, Nenad Vertovšek rekao je da je ovo okupljanje ljudi čiji rad samo naizgled nema izravne veze s mladima. Točnije, riječ je o ljudima koji 20-ak godina rade s mladima. Neposredno pred tiskovnu konferenciju, pristupanje ovom okupljanju najavili su još i Matica hrvatska, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Nebo i Udruga oboljelih od multiple skleroze.


 UDRUGE KOJE SU POTPISALE UGOVOR O SURADNJI


Ugovor o suradnji potpisali su: Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, Udruga Porat, Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji, Udruga Nada, Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika, Udruga Duga – Udruga za pomoć ženi i djetetu, Klub liječenih alkoholičara, Udruga za poboljšanje kvalitete življenja, Aikido klub Zadar, Udruga za promicanje i unapređivanje filozofije za djecu Mala filozofija, Udruga “Žene u domovinskom ratu – Zadar”, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH), Udruga invalida rada Grada Zadra, Udruga pripadnika središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović- Gavran, Udruga HVIDR-a Zadar, Društvo zadarski Arbanasi, Udruga tjelesnih invalida grada Zadra.