Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Časno ispadanje vatrenih

18.06.2012. 22:00
Časno ispadanje vatrenih


Hrvatska nogometna reprezentacija se oprostila od Eura u Poljskoj i Ukrajini. U utakmici protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka Španjolaca naši igrači nisu uspjeli doći do rezultata koji bi ih vodio ka četvrtfinalu. Tako su nakon tri odigrana kola iz skupine C u najboljih osam otišli Španjolci i Talijani koji nisu pak propustili priliku pobijediti slabašnu Irsku sa 2:0.
Igra je od početka izgledala upravo kako se i očekivalo. Španjolci su držali loptu i pleli mrežu oko hrvatskih igrača koji su išli na kartu strpljivosti i vrebali neku njihovu pogrešku. To sve je bitno usporilo ritam utakmice, te se na prvu pravu opasnost trebalo čekati 12 minuta. Silva je odlično poslužio Iniestu na rubu hrvatskog šesnaesterca, ali je pokvario dobru priliku pokušajem iz prve što nije iznenadilo Pletikosu. Druga prilika također je pripala svjetskim i europskim prvacima. Torres je u 23. minuti iskoristio rupu na lijevoj strani naše obrane te prošao pored Pranjića. No, njegov oštar udarac skroz desno iskosa uspio je vješto amortizirati hrvatski vratar. Nakon toga dolaze i “vatreni” malo do zraka te preko Pranjića u 25. minuti prvi put zagrijavaju dlanove Casillasa. Njegov udarac sa ruba šesnaesterca, malo ulijevo, ipak je bio premekan za veću opasnost. I Mandžukić je zaprijetio minutu poslije na odlično upošljavanje Srne. Ali udarac hrvatskog napadača sa deset metara išao je preko gola Španjolaca. Hrvati su “nanjušili krv” u tim trenucima, pa je Mandžukić ponovno u prvom planu u 27. minuti. Ušao je u kazneni prostor Španjolaca okružen četvoricom protivnika. Uspio je Mandžukić izmaknuti pažnji Ramosa koji ga je pri pokušaju udarca desno iskosa, uspio blokirati. Možda je to bio i start na njemu što je mirisalo na kazneni udarac za Hrvatsku, no glavni sudac Stark je pokazao da je samo korner za kockaste.
Drugo poluvrijeme je kao i prvo krenulo mrtvo što se tempa tiče, a u 58. minuti Hrvatska je mogla do vodstva. Modrić je odlično pojurio desnom stranom te pronašao dugom loptom natrčalog Rakitića koji je sa tri metra snažnim udarcem glavom pogodio ravno u Casillasa. Prva velika prilika Hrvatske je tako otišla u nepovrat, no pokazala je da se i strašnim Španjolcima može zavući lopta u mrežu. Izbornik Bilić odlučio je u 65. minuti da nema što više čekati te je umjesto Vide i Pranjića u vatru ubacio Perišića i Jelavića. Taj dvojac inicirao je polupriliku u 69. minuti. Perišić je nabacio usamljenom Jelaviću na pet metara pred Casillasom, no nije ju uspio zahvatiti glavom. U 79. minuti stigla je nova prilka za Hrvate koji su zaprijetili preko Perišića. On je nakon odlične lopte Mandžukića pucao snažno s desne strane španjolskog šesnaesterca što je Casillas jedva obranio. Otvorila se utakmica u tim trenucima te su se u napadima izmjenjivali i Španjolci i Hrvati. Posljednji adut Slavena Bilića bio je Eduardo da Silva koji je ušao u 81. minuti. Tri minute poslije u lijepoj prigodi se našao Iniesta čiji snažan udarac sa sedam-osam metara je Pletikosa izbacio u korner. U 85. zaprijetio je slično i Jesus Navas no i ovog puta naš vratar je bio dobro postavljen.


Hrvatska počela s jednim napadačem


Slaven Bilić za okršaj sa Furijom opredijelio se za varijantu sa samo jednom špicom, Marijom Mandžukićem, dok je u vezni red naslagao petoricu igrača. U obrani je za razliku od prijašnja dva susreta ubacio Vidu na desnu stranu, a Srnu gurnuo na desno krilo. Također je novina bila i na lijevoj strani gdje je dosad standardnog Perišića zamijenio hitriji Pranjić. Španjolci su istrčali u očekivanom sastavu sa Fernandom Torresom na mjestu centarfora dok je Cesc Fabregas bio na klupi za rezerve.




Italija – Irska 2:0


U drugoj utakmici skupine C u Poznanju je Italija sinoć pobijedila Irsku 2:0. Golove za “azzurre” postigli su Cassano u 35. i Balotelli u 90. minuti.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 0:1


GDANJSK – PGE Arena Gdansk. Gledatelja: 40.000. Sudac: Wolfgang Stark (Njemačka). Pomoćnici: Jan-Hedrik Salver, Mike Pickel i Deniz Ayteken (svi Njemačka). Strijelac: 1:0 Jesuus Navas (88.). Žuti kartoni: Ćorluka, Srna, Strinić, Rakitić, Jelavić (Hrvatska).
HRVATSKA: Pletikosa 7, Vida 6 (Jelavić 65.), Ćorluka 7, Schildenfeld 7, Strinić 6, Srna 6, Vukojević 6(da Silva 81.), Rakitić 6, Modrić 6, Pranjić 6(Perišić 65. 6,5), Mandžukić 6. Trener: Slaven Bilić.
ŠPANJOLSKA: Casillas 7, Arbeloa 6, Ramos 6, Pique 6, Jordi Alba 6, Xabi Alonso 6, Busquets 6, Xavi 6,5 (Negredo 89. 6), Iniesta 7, Silva 6,5 (Fabregas 73. 6,5), Torres 6 (Jesus Navas 61. 7). Trener: Vicente del Bosque.