Pedićima 600.000 kuna za razminiranje okućnica

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Žiteljima zaselka Pedići u Pridragi ovo je bio posebno radostan dan, za razminiranje užeg područja zaseoka donirano je sveukupno 600.000 kuna. Razminiranje 66.289 metara četvornih omogućit će Pedićima siguran pristup obradivim površinama i otkloniti minsku opasnost iz neposredne blizine okućnica.

- Radi se o sredstvima koja su prikupljena na prošlogodišnjoj, desetoj dobrotvornoj večeri pod nazivom "Večer za sigurne korake". Prikupljena sredstva od 327.000 kuna Vlada Sjedinjenih Američkih Država je udvostručila, rekao je Hoyt B. Yee, zamjenik veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj.

"Večer za sigurne korake", dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske, održana je u mjesecu listopadu prošle godine u hotelu Westin u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a i Veleposlanstva Kanade. Sva prikupljena sredstva, radi se o 327.000 kuna, namijenjena su za razminiranje zaselka Pedići. Taj je iznos, kao i proteklih godina, uvećan sredstvima Vlade SAD-a kroz International Trust Fund (Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina) i jučer doniran Zadarskoj županiji u svrhu razminiranja.

Pored zamjenika američkog veleposlanika ček su zadarskom županu Stipi Zriliću i predstojniku ureda HCR-a Mladenu Crnkoviću simbolično predali Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i NJ.E. Edwin L. Louglim, veleposlanik Kanade.

Iako je Domovinski rat odavno završio u Zadarskoj županiji je još 54,7 kilometara četvornih minski sumnjivog područja na kojem minsko eksplozivna sredstva svakodnevno ugrožavaju i živote žitelja i živote pirotehničara.

 

- Mine u Hrvatskoj i dalje kupe ljudske živote. Međutim, najveći problem razminiranja je nedostatak novaca, ne samo u Hrvatskoj već i u onim zemljama kojima su jedni od naših najvećih donatora. Hrvatska se, kazala je Pleština, do 2019. obvezala razminirati zemlju, što je s obzirom na financijska sredstva veliki problem.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno