Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Robben: Skupiti snagu i pogledati se u ogledalo

18.06.2012. 22:00
Robben: Skupiti snagu i pogledati se u ogledalo


Sada moramo skupiti snage da se pogledamo u ogledalo i priznamo si da smo razočarali sve naše navijače. Ne bih govorio o atmosferi, jer sve ono što je bilo u svlačionici mora ostati među igračima – kaže Arjen Robben


Čim se ispostavilo da reprezentacija koju u domovini vole nazivati “Paklena naranča” na ukrajinskom tlu nije predstavljala ništa više od slasnog zalogaja za Dansku, Njemačku i Portugal, nizozemska javnost bacila se u potragu za uzrocima debakla na Euru. Prvi val sa sobom je donio mišljenja tamošnjih nogometnih stručnjaka, istaknutih bivših reprezentativaca i, naravno, izravnih sudionika fijaska, koji su prije dvije godine bili heroji nacije nakon nesretnog poraza u finalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.
– Znali smo da nam protiv Portugala treba pobjeda od dva gola razlike, ali nismo bili dovoljno dobri za to. Ustvari, pokazali smo premalo na sve tri utakmice u skupini. Što smo zaslužili, to smo i dobili, a meni je najviše žao naših navijača – priznao je strijelac gola za vodstvo u srazu s Portugalcima, Rafael Van der Vaart.
Nizozemci su na Euro stigli kao jedan od glavnih favorita za naslov prvaka, a na kraju se ispostavilo da su Danci, Nijemci i Portugalci s njima obrisali pod. Suvišno je objašnjavati kakve je posljedice izazvao taj rezultatski podbačaj.
– Ne mogu ni opisati koliko mi je teško prihvatiti tri uzastopna poraza na Euru. Sada moramo skupiti snage da se pogledamo u ogledalo i priznamo si da smo razočarali sve naše navijače. Neke stvari je nemoguće objasniti. Ne bih govorio o atmosferi, jer sve ono što je bilo u svlačionici mora ostati među igračima – istaknuo je Arjen Robben, natuknuvši, između redaka, da su odnosi među reprezentativcima bili daleko od idealnih.
Problematični Vaart
Nakon poraza u ogledu s Danskom u prvom kolu, legendarni Johan Cruyff javno je upozorio izbornika Berta van Marwijka na konture momčadi, istaknuvši da defanzivni veznjaci, kapetan Mark van Bommel i Nigel de Jong, ne smiju biti ti koji vode igru. U srazu s Njemačkom Van Bommel je odradio samo prvo poluvrijeme, a protiv Portugala se nije micao s klupe za pričuve, dok je De Jong ostao standardan. Jednostavno, Van Marwijk je bez previše razmišljanja otpilio muža svoje kćeri, zbog kojeg su mu mnogi prigovarali.
– Tu odluku sam prihvatio bez pogovora. Dok sam bio na terenu, davao sam sve od sebe u svakom trenutku. Mirne savjesti se mogu pogledati u ogledalo. Nisam siguran da to mogu svi u reprezentaciji – poručio je 35-godišnji Van Bommel, kojem je ovaj Euro vjerojatno bio oproštaj od “Oranja”.
Pored njega, brojni stručnjaci tvrde da iz reprezentacije mora otpasti još nekoliko starijih igrača, poput Dirka Kuyta, Wilfreda Boume i Khalida Boulahrouza, te problematični Van der Vaart. Njega se, naime optužuje da unosi nemir u svlačionicu.
S druge strane, nije pao niti jedan žešći prigovor na Robbenov račun. Štoviše, ugledni nizozemski trener Martin Jol smatra da novu reprezentaciju treba graditi oko Bayernovog krilnog napadača.
Uvesti red
– Robben je najbolji igrač kojeg imamo, i zato se nadam da će se brzo oporaviti od ovog razočaranja. On je taj koji nas mora povesti u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Vjerujem da će Robben vrlo brzo pokazati da je jedan od najboljih igrača na svijetu – objasnio je Jol.
No, prije toga će netko morati uvesti red u svlačionicu. Nizozemski mediji nagađaju da bi to bi trebao biti Van Marwijk, koji je nedavno potpisao novi ugovor sa Savezom, do 2016. godine. Doduše, mnogi se pitaju može li red uvesti čovjek koji je imao poseban tretman prema svojim miljenicima.
– Bilo je više nego jasno da neki igrači, poput Maartena Stekelenburga, Marka van Bommela i Wesleya Sneijdera uživaju preveliku zaštitu, bez obzira na sve što se događa. Nizozemska je na ovom Euru igrala prekomplicirano. Skoro svi napadi su počinjali dodavanjem unatrag, što je dobro ako momčad kontrolira igru i rezultat. Međutim, u situaciji kada treba preuzeti rizik i napasti, takav stil igre je krajnje beskoristan. Osim toga, na nedostajalo nešto ključno, a to je vrhunska obrana – istaknuo je nekadašnji reprezentativac Jimmy Floyd Hasselbaink.
Više je nego jasno da je debakl na Euru zadao vrlo snažan udarac nizozemskoj reprezentaciji. Pravi razmjeri osjetiti će se u idućih nekoliko dana, kada se na Van Marwijka i njegove izabranike sruče drugi, treći i četvrti val kritika. No, već sada je očigledno da Oranje očekuje temeljiti remont prije početka kvalifikacijskog ciklusa za SP u Brazilu.