Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sanaderova je bila prva i zadnja

18.06.2012. 22:00
Sanaderova je bila prva i zadnja


Predsjedništvo HDZ-a prepustilo je predsjedniku stranke materijalno-financijsko poslovanje, a ni kada se počelo pisati o štetnosti financiranja stranake preko Fimi medije nitko se o tome nije odvažio pitati na stranačkim tijelima, posvjedočio je


“Bracek, ne bu dobro, šuška se po ministarstvu da se u carini broje nekakvi penezi” – tako je ministar gospodarstva Ivan Šuker glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka 2008. upozorio na sve češće tvrdnje medija da se HDZ nelegalno financira preko Fimi medije.
No ta tvrdnja Jarnjakova četveroiposatnog svjedočenja na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu za aferu Fimi media samo je površinski najatraktivnija izjava dana; važniji je podatak da je HDZ-ov veteran otežao položaj vlastitoj stranci, posvjedočivši kako je “Predsjedništvo HDZ-a prepustilo predsjedniku stranke materijalno-financijsko poslovanje”.
Tu tvrdnju, kompromitirajuću za optuženi HDZ, Jarnjak je izrekao odgovarajući na pitanja zamjenice ravnatelja USKOK-a Željke Mostečak o načinu odlučivanja u stranačkome predsjedništvu.
Sanader popis, Barišić novac
Predsjedništvo, objasnio je Jarnjak, moglo je odlučivati samo o onome što je predsjednik uvrstio u dnevni red, pa tako nije ispunilo zakonsku obvezu da usvoji poslovne izvještaje za 2005. i 2006. te financijske planove za 2006. i 2007. Zašto, nitko u predsjedništvu nikad nije pitao, “jer je uvijek bilo dovoljno novaca”, a “o odlukama predsjednika obično nismo raspravljali”.
Jarnjak je svjedočio o svojoj ulozi u financiranju HDZ-a tijekom četiri godine svojega mandata glavnog tajnika stranke, od srpnja 2005. do srpnja 2009. Svaku njegovu tvrdnju tužiteljstvo je potkrepljivalo osobnim zabilješkama koje je Jarnjak u ispitivanju predao istražiteljima USKOK-a, potvrđujući jučer njihovu autentičnost. Jednom je, kaže, od svog vozača čuo da se “nekim ljudima iz vlade” u HDZ-u isplaćuje novac. Nazvao je tadašnju blagajnicu Branku Pavošević, koja mu je potvrdila “da odlazi predsjedniku stranke koji joj daje popis ljudi, a novac se isplaćuje preko Mladena Barišića”. No to Jarnjaka nije spriječilo da naloži da Barišić objedini i vodi nabavu za cijeli HDZ, “jer nije ista cijena kada naručujete dvjesto ili dvije, tri zastave”.
Ni vidio ni davao naloge
Štoviše, Barišić je bio “rizničar i glavni operativac, zadužen za štedljivost i racionalno postupanje s novcem”. Jarnjak je potvrdio i da je osobno nalagao Barišiću gotovinske isplate, ali tvrdi da je za svaki takav nalog imao pokriće u odluci stranačkog predsjedništva ili Ive Sanadera.
No ni kada su mediji 2008. počeli pisati da se stranka financira preko Fimi medije, što je bilo “jako štetno” za HDZ, nitko se o tome nije odvažio pitati na stranačkim tijelima. U rujnu 2008., Jarnjaka je njegova tajnica upozorila kako smijenjena blagajnica Pavošević “fotokopira nekakvu dokumentaciju i govori da ima dovoljno dokaza da se brani” bude li joj netko nešto podvalio.
“Što se mene tiče, niti sam vidio niti davao naloge”, komentirao je tu obrambenu strategiju Jarnjak, nakon što se uvjerio da Pavošević fotokopira osobnu, a ne službenu stranačke evidencije o isplatama novca. No i nakon što je na Jarnjakovu inicijativu formalno smijenjena – premda s istom plaćom i korištenjem službenog automobila – Branka Pavošević nastavila je isplaćivati “te apanaže, tako su to zvali”, ali i “odlaziti u carinu na brojanje novaca ili nešto drugo”.


“Ježić kupio BMW? To ne postoji!”




Jarnjak je opsežno svjedočio o navodnim milijunskim crnim donacijama stranci, te o poznatome sivom blindiranom BMW-u. “Pa dobro, tko je kupio taj auto?”, ljutnuo se na Barišića pokušavajući ustanoviti istinu u “medijskoj halabuci koja se nije stišavala”. “Robert Ježić”, odgovorio je Barišić, na što je Jarnjak ispalio: “To za HDZ ne postoji”. Na kraju je stranka vratila oba BMW-a, i neblindirani iz 2004 i blindirani iz 2008, plativši tvornici još 84 tisuće eura razlike u izgubljenoj vrijednosti – ostavši na kraju “i bez novca i bez auta”, kako je jetko primijetila sutkinja Ivana Čalić.