Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Eriksen: Zadarski ribari su čudo u svijetu

Autor: Ivana Jurišić

18.06.2013. 22:00
Eriksen: Zadarski ribari su čudo u svijetu

Foto: Vedran SITNICA



Norveška nacionalna televizija (NRK) jučer je u Zadru snimala emisiju u povodu ulaska Hrvatske u EU. Zadar je posljednjih tjedana i više nego zanimljiv europskim televizijskim kućama koje svojim građanima žele što više približiti malu zemlju na Mediteranu koja 1. srpnja postaje 28. član velike europske obitelji.
Prije norveške, tu je bila i belgijska nacionalna televizijska kuća, a sljedećeg tjedna u Zadar dolaze Portugalci. Iako Norveška nije članica EU njezine ljude i više nego zanima Hrvatska, njezini ljudi, gospodarstvo i turizam. Program koji će Norvežani moći vidjeti još ovog mjeseca vodila je Hege Moe Eriksen, norveška novinarska zvijezda koja je tri posljednje godine izvještavala za NRK iz Bruxellesa za što su je u njezinoj zemlji proglasili novinarkom godine.
– Iako smo u Hrvatsku došli jučer teško je ne zamijetiti koliko je to lijepa zemlja, o Zadru koji svojom ljepotom obara s nogu da i ne govorim. Jako ste sretni što živite u zemlji koja je bogata prirodnim ljepotama kao što je Hrvatska, rekla nam je Hege koja je reportažu snimala na vrućem lipanjskom suncu odjevena u traperice i modru košulju dugih rukava zbog čega je, kako nam je priznala, jedva čekala da završi snimanje i da ode negdje u hlad.
Iako je Hege oduševljena hrvatskom prirodom, Pozdravom Suncu i Morskim orguljama ipak ništa na nju nije ostavilo takav dojam kao naši ribari.
– To su nevjerojatni ljudi, ljudi kakvi više vjerojatno nigdje je postoje osim tu kod vas. Iako nakon cijele noći provedene na poslu padaju s nogu od umora, uvijek su spremni za šalu, dobro raspoloženi.
Norveške goste je pozdravio gradski vijećnik Dražen Grgurović izrazivši veliko zadovoljstvo što je norveška televizija kao grad koji će Hrvatsku predstaviti Europi izabrala upravo Zadar.