Ima slike, bit će tona

Slika korisnika admin

Kolinda Grabar Kitarović nije „suknja" niti je predsjednik Ivo Josipović „kuhana pileća nogica", kako su ih kao dva uljuđena predsjednička kandidata, počastili na saboru HDZ-a! Kada već oni nisu kalibrirani za korištenje ovakvog vokabulara, sasvim je sigurno da će se za to pobrinuti drugi "tonci". A to, naime, može "uprljati" predsjedničku kampanju i svesti je na još jedno puko konfrontiranje desno - lijevo posve bagatelizirajući iznošenje političkih stavova, načela, programa.

S obzirom na to da je predsjednik Josipović već dobio jezikovu juhu koju mu je servirala organizacija za ženska ljudska prava B.a.B.e jer je komentirajući još uvijek držanje po strani Kolinde Grabar Kitarović izjavio kako "ima slike, a nema tona", on će morati dobro paziti na svaku izgovorenu riječ o svojoj protukandidatkinji kako ne bi zazvučao seksistički. Istodobno, na saboru stranke koja je pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a i kandidirala za predsjednicu države, Đuro Perica se zapitao zašto „suknja ne bi mogla voditi Hrvatsku" i za to dobio pljesak. Uspješna, mlada političarka s briljantnom karijerom, prema onome kako se prezentira i percipira u javnosti, to zasigurno ne bi doživjela kao duhovitu metaforu već bi se, da je bila tamo, možda okrenula prema Perici - u nevjerici.

No, ona je bila u Cavtatu i tamo se konačno oglasila, upalila ton, kazavši kako ju je na kandidiranje za predsjednicu potaknulo teško gospodarsko stanje u zemlji, nezaposlenost... Da, kada bi predsjednik imao ovlasti rukovoditi ekonomskim procesima i reformama!

Josipoviću koji je dobio izbore na platformi sad već izblijedjele tzv. nove pravednosti također su bile vezane ruke, nije bio „u vatri" političko-gospodarskih sukobljavanja pa je čak zaradio i epitet „rejting efendije". Sada kada je HDZ ponudio najbolju kandidatkinju morat će upregnuti sve znanje i umijeće da sačuva visoku potporu građana jer Kolinda Grabar Kitarović već ima respektabilnu potporu biračkog tijela iako ona ne izvire iz izjava i stavova, nego iz njezine vanjskopolitičke karijere i članstva u rastućem HDZ-u. Ona će, naime, u kampanju tek u rujnu, a do tada će, čini se, nastupati Karamarko. On će stalno podgrijavati atmosferu i motivirati onaj desni dio članstva, da bi ona nastupila poslije i pridobila i one umjerenije, čak i razočarane lijeve birače. Tako bi se klonila buke i vike, prizemnog izražavanja i ponudila očekivanu sliku odmjerene europske političarke. No, to je tek jedna od mogućih koncepcija kampanje, jer što ako Kolinda Grabar Kitarović odluči biti „svoja" i ne dopusti da joj predbacuju kako u Karamarku ima glasnogovornika?! Koliko su njezini stavovi udaljeni ili pak bliski s onima Ruže Tomašić, čiji je HSP AS partner HDZ-a? Ruža ju je već javno pohvalila, a član njezine stranke Pero Ćorić usklikunuo kako vjeruje da će „Kolinda srediti onu kuhanu pileću nogicu".

Na naznake ovakve kampanje i predsjednik Josipović je, koliko god mirno djelovao, pokazao znakove nervoze jer mu je jasno kako je dobio protukandidatkinju koju neće biti lako pobijediti. Osim toga, njemu su i potresi u SDP-u otegotna okolnost pa je shvatio kako se mora trgnuti i probuditi. Tako se dogodilo i to da je nakon presude Sanaderu, a vezano za INU izjavio kako se radi o veleizdaji, a odvažio se predbaciti i Karamarku, da se s obzirom na to koliko je u kampanji za Kolindu, mogao i sam kandidirati.

Josipović je postao svjestan da će sam morati oštrije i glasnije govoriti, jer ni Kolinda nije mogla odoljeti zovu pobjednički „nabrušenog" Karamarka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno