Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oporba se posvađala oko izbora svog dopredsjednika Vijeća

18.06.2017. 22:00
Oporba se posvađala oko izbora svog dopredsjednika Vijeća


Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sukošan (Debeljak, Glavica, Gorica, Sukošan), u kojem HDZ ima apsolutnu većinu, 8 od 13 vijećnika, Tomislav Dražić iz Sukošana izabran je za novog-starog predsjednika, dok je nova dopredsjednica Stipana Banić iz Gorice.
Svatko “gura” svoga
Ipak, nije sve išlo glatko i jednoglasno, umjesto svečarske sjednice frcale su iskrice, a na svjetlo dana je izašlo potpuno nejedinstvo oporbe. Usprkos zajedničkom sastanku oporbenih vijećnika, održanom neposredno pred početak sjednice, tijekom sjednice izbile su nesuglasice i žustra sučeljavanja u vezi izbora dopredsjednika iz oporbenih redova.
Naime, nezavisni Mojmir Torbarina predložio je kolegu Antu Martinovića, a Petra Žitko (Akcija mladih/HNS) Marina Kerana (SDP). Međutim, nitko od predloženih kandidata nije imao neophodnih pet potpisa ili trećinu vijećnika koji podržavaju kandidaturu, a nitko nije ni želio odstupiti od prijedloga u korist drugog kandidata.
– Po poslovniku moramo na ovoj sjednici izabrati dopredsjednika iz oporbenih redova. Oporba se ne može dogovoriti iako nama implicitno pripada mjesto dopredsjednika, jer imamo većinu u oporbi, 3:2. Da manjina dobije dopredsjedničko mjesto, može se jedino doći kupovinom, uvjeren je Torbarina.
Rasprava se rasplamsala, Mojmiru Torbarini je proturječila vijećnica Petra Žitko, a u raspravu se uključio i vijećnik Josip Torbarina. Točku 14. poslovnika je obrazlagala pročelnica Banović, pravnica. Uzavrele tenzije i povišene tonove smirivao je predsjednik Dražić.
Međutim, Torbarina nije odustajao od zahtjeva za izborom dopredsjednika na ovoj sjednici, ali suprotstavljena oporbena strana, kao i on, nisu ni pomišljali odustati od svog kandidata. Čak se i glasovalo, većina je bila za prolongiranje imenovanja.
Ako se ne slože odlučit će HDZ
– Dopredsjednik se može izabrati odmah ili na sljedećoj ili na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća. A kako niti jedan od dva kandidata nema potrebnih pet potpisa izbor dopredsjednika se odgađa, odlučio je Dražić.
Ako se u oporbi ne uspiju dogovoriti o samo jednom kandidatu kojeg će dobiti podršku svih petero oporbenih vijećnika, o dopredsjedniku iz redova oporbe odlučivat će vladajući HDZ, odnosno vijećnici HDZ-a.
Dok nije izabran predsjednik Dražić, sjednicom je predsjedavala Banić, prva na kandidacijskoj listi HDZ-a jer je umjesto nositelja liste, novog-starog načelnika Ante Martinca iz Sukošana, HDZ kooptirao njegovu sumještanku Marijanu Rogoznica, koja je na kandidacijskoj listi bila posljednja, trinaesta.
Na sjednici na kojoj su nazočili i voditelji službi u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji, Lena Grbić i Krešo Anić, te općinska pročelnica Zdenka Banović. Iz opravdanih razloga nije nazočio Denis Protić, vijećnik grupe birača Mojmir Torbarina.
Osim vijećnika svečanu prisegu su dali i načelnik i donačelnik, Ante Martinac i Filip Dražić. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje, nedostajao je spomenuti Denis Protić te Mojmir Torbarina koji je napustio Općinsku vijećnicu.