Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Divljački tukao djevojku u kafiću i prijetio ubojstvom njene obitelji

19.06.2018. 08:56
Divljački tukao djevojku u kafiću i prijetio ubojstvom njene obitelji


Taj monstrum umalo mi je ubio dijete. Više od pola sata  mlatio ju je šakama i nogama, gazio, mrcvario… Slomio joj je nos, na licu  ima 20 šavova, obje usne su joj šivane, ima nekoliko prijeloma kostiju lica, tri zuba su joj napuknuta. U šoku sam i jedva funkcioniram sve ove  dane, kao i cijela naša obitelj, govori nam majka 18-godišnje djevojke  (podaci poznati redakciji) koju je 13. lipnja u večernjim satima brutalno  premlatio 31-godišnji D.K. zvani Daruvarac u kafiću "Chill out" nedaleko  škole koju je djevojka pohađala, nakon što je tamo došla s dvije prijateljice.
Od nemilog događaja ova majka strahuje i za drugo dvoje djece, kći i  malodobnog sina, jer je saznala kako je prije napada D.K. u nekoliko navrata njezinoj kćeri prijetio ubojstvom cijele obitelji, vjerojatno osokoljen i činjenicom da djevojka nema mušku zaštitu i da joj je otac preminuo.  


Pitanja za policiju
Vijest da je počinitelj uhićen i zadržan u istražnom zatvoru donijela je  ovoj majci tek blago olakšanje, no, kako nam kaže, bila je prisiljena sama  intervenirati i zahtijevati da se prikupe svi relevantni podaci i dokazi kako bi monstrum ostao iza rešetaka onoliko koliko, sukladno zakonu za  težinu kaznenih djela koje je počinio, i zaslužuje. 
Policija je o nemilom događaju medije izvijestila šturim priopćenjem i  to na upit novinara nakon što su se fotografije ozlijeđene djevojke brzinom munje počele širiti među Zadranima, mahom njezinim vršnjacima,  te počele pristizati i na adrese medija sa zamolbom da se o tom događaju piše.
– Policijski službenici I. policijske postaje Zadar u četvrtak su dovršili  kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom zbog sumnje u  počinjenje kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnje  na štetu 18-godišnjakinje. Njega se sumnjiči da je u srijedu 13. lipnja,  oko 22.20 sati, u kafiću u Ulici Benka Benkovića u Zadru, fizički napao i  teško ozlijedio djevojku te joj i prijetio. Nakon dovršenog istraživanja koje je vođeno po nalozima nadležnog Državnog odvjetništva 31-godišnjak  je uz kaznenu prijavu priveden na ŽDO Zadar te sucu istrage Županijskog suda u Zadru, izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.  Na njegovu, ali i email adresu načelnika Antona Dražine, uputili smo i  pitanja vezana uz eventualne policijske propuste na koje nam je majka  ukazala, no  odgovor na ta pitanja nismo dobili.


Majka locirala počinitelja
Naime, majka nam je ispričala kako se oko dva sata u noći, dok joj je  kći još bila u operacijskoj sali, telefonom zanimala je li počinitelj uhićen.  Kad je doznala da nije, kaže kako je zatražila zaštitu za dvoje djece koji su  zajedno s njom u to vrijeme bili u zadarskoj bolnici. Nije ih se usudila same ostaviti u stanu zbog prijetnji, no pomoć nije dobila, pod opravdanjem da je samo jedna patrola uokolo po terenu. Također, kazala je i kako je počinitelja sama locirala u jutarnjim satima u njegovoj kući i ponovno zvala policiju da dođu po njega, te ih vidjela kako ga odvoze, a da  mu pri tome nisu pretresli kuću i provjerili posjeduje li oružje. Nadalje,  policajci su tek sutradan došli u bolnicu po izjavu njezine kćeri, a pri tome nisu izuzeli njezinu krvavu odjeću kao dokazni matrijal, već ju je  majka jučer, u ponedjeljak, sama odnijela u l. policijsku postaju. Pokazalo se kako je i očevid u kafiću kasnio satima, te je obavljen nakon što je  osoblje opralo i sredilo kafić, mjesto događaja, i tako zapravo uništilo dokaze. Posljedično, nisu popisali ni sve svjedoke, niti izuzeli video-snimku  na kojoj se vidi dio napada (koju posjedujemo), ali dovoljan da pokaže  svu brutalnost i upornost počinitelja. Većinu ozljeda djevojka je dobila u  toaletu. Nasilniku se pokušala oduprijeti i izmaknuti, a u jednom trenutku vratima mu je ukliještila i dva prsta na ruci. No, fizički puno jači, uspio ju je dohvatiti nakon čega ju je tukao, mrcvario i gazio dok je ležala  na podu 20-ak minuta.




Mlatio ju pred svjedocima
Ono što je zabilježeno kamerom događalo se u dijelu ispred šanka,  pred brojnim svjedocima. Nasilnik je djevojku u taj prostor dovukao za  kosu i bacio na pod, a potom se nagnuo nad nju i udario ju šakom u  predjelu glave. U tom mu trenutku prilaze dvojica mlađih muškaraca koji ga pokušavaju smiriti, no samo verbalno pa on pored njih ponovno divljački šakom udara djevojku koja se taman uspjela podići s poda. Od siline udarca ponovno se srušila, a kad se ispravila u sjedeći položaj, nogom ju je iz zamaha udario u glavu i ponovno srušio na tlo. Njezine dvije  prijateljice prestravljeno su sjedile za stolom, a kad je djevojka uspjela  ponovno stati na noge i izići iz prostorije otrčale su za njom. Uskoro se  pojavio tim Hitne medicinske pomoći koji je ozlijeđenu djevojku odvezao u OB Zadar. Podvrgnuta je operativnom zahvatu koji je trajao gotovo  četiri sata, nakon čega je zadržana na liječenju, a pružena joj je i psihološka pomoć.
Državno odvjetništvo je sucu istrage Županijskog suda predložilo istražni zatvor za D.K. zbog težine i načina počinjenja kaznenog djela što  je on i prihvatio. 
– Općinsko državno odvjetništvo provodi daljnje dokazne radnje, saslušat ćemo svjedoke te samu oštećenicu, kazao je Ivica Škara, općinski  državni odvjetnik napominjući kako će s istim argumentima ODO zatražiti produljenje istražnog zatvora za D.K. ukoliko svi dokazi ne budu  pribavljeni do isteka sada određenih mu 30 dana.


Pravobraniteljica: Treba zaštititi  žrtvu
O ovom slučaju očitovala nam se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,  Višnja Ljubičić, dipl.iur. koja je kazala kako je izuzetno važno upozoriti i medije i  javnost na način izvještavanja o ovom slučaju nasilja, kao i drugim slučajevima nasilja prema ženama koje ostavlja teške fizičke i psihičke posljedice na žrtvi. 
– Važno je da mediji prije svega zaštite dostojanstvo i privatnost, odnosno identitet  žrtve, da ne objavljuju fotografije i podatke koji žrtvu mogu dodatno traumatizirati,  poručila je Ljubičić osvrćući se na rezultate istraživanje medijskih napisa o sličnim  slučajevima u kojima ne nerijetko premješta fokus s nasilnika i čina nasilja na preispitivanje je li žrtva bila u stanju pijanstva, je li bila izvan kuće u kasne noćne ili ranojutarnje sate, kako je bila obučena i slično, čime se, ističe, umanjuje značenje i  ozbiljnost kaznenog djela i stigmatizira žrtva. Spomenula je i istraživanje po kojem  proizlazi da bi ispitanici u Hrvatskoj opravdali silovanje "ako žena nosi 'provokativnu  odjeću' (16%), ako je pod utjecajem alkohola ili droge (19%), ako je prije tog čina  'flertovala' sa silovateljem (15%), ako silovana osoba nije jasno rekla 'ne' ili se nije  fizički branila od napada (9%), ako je žena imala više seksualnih partnera prije silovanja (6%), ako se noću sama šetala ulicom (4%) ili ako je svojevoljno ušla u dom  silovatelja nakon izlaska s njim ili tuluma (11%)."


U dosjeu ima na desetke kaznenih  prijava
Kako neslužbeno doznajemo ovom 31-godišnjaku nije strano premlaćivanje žena i  djevojaka, a u svom dosjeu ima na desetke kaznenih prijava. Protiv njega je podnijeto i nekoliko optužnica pa bi mu se neki od tih predmeta mogli i spojiti s najnovijim  i tako osigurati duži boravak iza rešetaka. D.K. je za svoju obranu angažirao poznatog zadarskog odvjetnika Andreja Korljana. 
Žrtva u roku od 30 dana ima pravo podnijeti zahtjev za provođenje interne kontrole kojom bi se utvrdilo jesu li policajci koji su obavljali očevid učinili sve potrebno.  Majka ozlijeđene djevojke odlučila se javno iznijeti svoju stranu priče kako se počinitelj ne bi izvukao nekažnjeno, ali i kako se nikada nikome više ne bi dogodilo išta  slično.