Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radnicima Odvodnje proširena i poboljšana materijalna prava

19.06.2018. 07:50
Radnicima Odvodnje proširena i poboljšana materijalna prava


Ovo je napokon jedna lijepa i pozitivna priča u kojoj smo tijekom pregovaranja koji su trajali godinu i dva mjeseca, svi bili na istoj strani. Ovaj Kolektivni ugovor stupa na snagu s današnjim danom i može biti ogledni primjer i uzor svim tvrtkama u Hrvatskoj i jedan je od najboljih koje sam vidio – komentirao je jučer Vedran Uranija poznati sindikalist, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH u Zadru.


Proširena i poboljšana materijalna prava
Naime, riječ je o Kolektivnom ugovoru gradske tvtrke Odvodnja d.o.o. koja broji 80-tak radnika i kojima su sada znatno proširena i poboljšana materijalna prava, povećana im je pravna sigurnost kao i druga relevantna pitanja za radno-pravni status radnika te opstojnost i prosperitet ove značajne tvrtke za Grad Zadar.
– Kad su u pitanju materijalna prava regulirano je pitanje smjenskog i noćnog rada, regresa, božićnica, naknada za put, stimulacije, prekovremenog rada, pitanje otpremnina za invalidsku ili pak, odlazak u prijevremnu mirovinu. Osim toga, ukoliko se radnik razoli na poslu, on sada točno zna koja su njegova prava i što je najvažnije – ništa se ne smije bez dogovora sa sindikatom, odnosno njihovim sindiklanim povjerenikom te je na taj način i znatno ojačana pozicija sindikata – objasnio je Vedran Uranija dodajući, kako je dogovoreno da će i plaće rasti ako tvrtka bude dobro poslovala.


Rade u posebnim uvjetima
– Ovaj Kolektivni ugovor propisuje otpremninu za mirovinu šest bruto plaća, to malo tko ima, to je autonomno pravo, zatim materijalne naknade, jubilarne naknade, božićnice, troškove prijevoza, bolovanje preko 90 dana, naknade za smrtne slučajeve, a to mnogi nemaju – naglasio je Uranija.
Osim Vedrana Uranije, svoj potpis na ovaj Kolektivni ugovor Odvodnje d.o.o., stavio je i Vinko Fabijan pravni povjerenik SSKH Odvodnje d.o.o. i županijski povjerenik SSKH, direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja te u ime Grada Zadra, resorni pročelnik Ivica Katić.
Tako je nakon Čistoće i Liburnije i treća važna gradska tvrtka dobila Kolektivni ugovor – istaknuo je i Ivica Katić ispred Grada Zadra, dok je direktor Odvodnnje d.o.o. Grgo Peronja podsjetio kako radnici ove tvrtke rade u posebnim uvjetima koji utječu na zdravlje te još rekao kako su radnici Odvodnje u vrijeme nezapamćene prošlogodišnje poplave koja je pogodila Zadar, danonoćno radili bez pitanja. Ovim Kolektivnom ugovorom, regulirano je kako i u takvim izvanrednim situacijama, radnike treba pošteno i platiti.