SLUČAJ BENZINSKA PUMPA Kapović: Vir neće postati žrtva institucija, kao što je to bilo prije 20-ak godina kad je cvjetala bespravna gradnja!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
BAGERI NA TERENU, KAPOVIĆ U UREDU
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović oštro je reagirao nakon što je jučer ponovno počela izgradnja benzinske postaje Tri Bartola uz državnu cestu nedaleko Virskog mosta temeljem, po mišljenju čelnika Općine Vir, nezakonite građevinske dozvole
Zvonko KUCELIN
Kristijan Kapović bio je bez dlake na jeziku

Ovo je sumrak pravne države u Republici Hrvatskoj, ovo je cirkus! Nevjerojatno je kako i danas netko u prostoru može devastirati česticu koja u prostornom planu nije navedena kao građevinska zona, a živimo u 2018. godini. Odgovornima za to smatram institucije koje nepostupanjem i neradom stvaraju nered, ali Vir neće ponovno postati žrtva takvog ponašanja, kao što je to bilo prije 20-ak godina kad je cvjetala bespravna gradnja, izjavio je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović na konferenciji za novinare kojoj je tema bila izgradnja benzinske postaje Tri Bartola uz državnu cestu nedaleko Virskog mosta temeljem, po mišljenju čelnika Općine Vir, nezakonite građevinske dozvole.

- Općina Vir utvrdila je nezakonitosti vezane uz građevinsku dozvolu za tu benzinsku u roku od 20 dana, Općinski sud u Zadru za 45 dana, resorno Ministarstvo za 60 dana, a riječ je o službama kojima to nije svakodnevan posao. Zato je pitanje svih pitanja što to rade stručne službe represivnog aparata Krim-policija i Državno odvjetništvo do 19. lipnja 2018. godine? - izjavio je Kapović.

Dan ranije je, podsjetimo, investitor izišao na gradilište, propisno ga ogradio, izvjesio tablu s podacima o radovima koji se izvode te postavio građevinski kontejner, a danas su tamo radove na iskapanju terena izvodili teški građevinski strojevi.

Kapović je istaknuo kako su za takvo stanje krive institucije koje su mjesecima i godinama bile upoznate sa svime što se radi, no nisu reagirale.

- Građevinska dozvola izdana je nezakonito po tri različite osnove te od nenadležnog tijela, u ovom slučaju županijskog Upravnog odjela. To nije dozvola, nego običan papir koji je izdalo nenadležno tijelo od strane nenadležnog referenta i kao takva ne može biti pravomoćna niti izvršna. To je klasična zloporaba položaja i ovlasti. To je poanta cijele situacije! UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije nije imao prenesene ovlasti i nije mogao izdati građevinsku dozvolu! Nju je moglo izdati jedino Ministarstvo graditeljstva koje je to utvrdilo u upravnom nadzoru. Sve je to prethodno, u siječnju, utvrdio Općinski sud u Zadru, zaključio je Kapović poručujući da Vir neće 2018. godine ponovno postati žrtva nefunkcioniranja pravne države. Kazao je kako je to prošlost te da se tada to događalo jer nisu imali alat da se zaštite te podsjetio na članak 135. Ustava RH u kojem stoji kako je uređenje naselja, prostorno planiranje i urbanističko uređenje u domeni jedinica lokalne samouprave.

- A mi iz Zadarske županije slušamo gluposti i opravdanja kako je nezakonito izdavanje građevinske dozvole učinjeno na temelju prostornog plana Zadarske županije. Pa, to je osnovno nepoznavanje pravnih propisa! Mi smo dirnuli u osinje gnijezdo. Nema drugog objašnjenja. Zato se vodi ovakva bitka. Nema više sakrivanja iza priča i drugih ljudi. Službe konačno moraju početi raditi svoje poslove, poručio je Kapović prozivajući i župana Božidara Longina. Njega smatra odgovornim što Ivona Cota i danas radi na istom radnom mjestu kao i na virskim predmetima, ali i zbog toga što ništa nije učinio u posljednja četiri mjeseca, nakon saznanja da građevinska dozvola nije zakonita.

- Tražit ćemo očitovanje i od župana. On je mogao kalkulirati do trenutka objave izvršenog nadzora od strane Ministarstva graditeljstva i pretpostavljati, vjerujući svojim službama, kako smo mi u krivu, ali to više ne može! Kao čelnik Zadarske županije odgovoran je za zakonito poslovanje svojih upravnih odjela, a ono je nezakonito. To je nadzor utvrdio!

Župan Božidar Longin na sve njegove navode i pitanja odgovorio je kratko, samo jednom rečenicom.

- Svi ti navodi su neistiniti i u suprotnosti s dopisom kojeg smo dobili od Ministarstva graditeljstva, kazao je župan Longin.

Ivan Vujević, direktor tvrtke Tri Bartola izjavio kako imaju sve uvjete za početak gradnje, počevši od legalne i izvršne građevinske dozvole, zemljišta 1/1 oslobođenog plombe kao i projekt. Istaknuo je kako je u međuvremenu Županijski sud u Zagrebu poništio odluku o privremenom obustavljanju radova koju je donio Općinski sud, a osvrnuo se i na mišljenje građevinske inspekcije resornog ministarstva u kojem je navedeno kako građevinska dozvola nije zakonita, među ostalim i zbog toga što ju je izdala Zadarska županija bez suglasnosti resornog ministarstva. Vujević je, međutim naglasio kako je riječ samo o mišljenju te da u zaključku stoji da inspekcija nije nadležna za ukidanje takve dozvole.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.1 (11 glasova)