Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KVARTART Zadrani fotografirali za dušu portrete, zgrade, ulice

19.06.2019. 13:00
KVARTART Zadrani fotografirali za dušu portrete, zgrade, ulice


U sklopu KvartArta u utorak navečer u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice, poznati zadarski fotograf Aleksandar Bonačić održao je fotografsku radionicu. Malo, ali odabrano društvo mladih s velikom je pozornošću pratilo fotografije na velikom platnu, razgovaralo, analiziralo i diskutiralo o svakom detalju…
– Riječ je o prvoj radionici ovakvog formata koji je dosta zahtjevan. Dobili smo termin od samo dva dana, a u dva dana je jako teško prenijeti neko suvislo znanje, tako da smo to organizirali na način da smo prvoga dana, uz jedan kratki uvod, išli po gradu fotografirati, da bi drugoga dana te fotografije pregledavali, kometirali razne elemente fotografije i na taj način – učili – objasnio je Aleksandar Bonačić dodajući, kako su mu ideju o ovoj radionici dali »ljudi iz KvartArta«. Rekao je kako je jako zadovoljan jer se ideja pokazala dobrom i jako zanimljivom.


Kad je fotografija strast…
Ana je bila jedna od polaznica radionice.
– Uključila sam se u radionicu jer se volim baviti fotografijom. Posebno mi se sviđa to što smo radili na terenu. Sada je rad na teorijskom dIjelu i korigiramo neke eventualne greške. Trenutačno smo najviše fokusirani na kompoziciju fotografije, što je meni osobno, jako zanimljivo. Motivi koje smo fotografirali su bili razni, ulični, sve što nam se učinilo zanimljivim. Portret, zgrada, ulica… – rekla ja Ana, dok je mentor Bonačić dodao, kako su ideje za fotografije koje su pokazali polaznici uglavnom, vrlo dobre. No, naglasio je kako im nedostaje znanje o postprodukciji – doradi kadra.
– Uglavnom od tog materijala, mislim da bi mogli složiti jednu lijepu videoprojekciju koja bi se mogla vrtiti na KvartArtu sljedećih dana – zaključio je Bonačić.


Znanja o zanatu nikad dosta
Još jedan mladi Zadranin priključio se radionici. Luka je završio fotografski tečaj u zadarskom Foto-klubu i bavi se fotografijom za svoju dušu, mada nije otklonio mogućnost da to jednog dana bude, kako je rekao, i komercijalno.
– Ali, taj aspekt uvijek mora ostati manje bitan jer ako se to pretvori samo u komercijalu, onda to nema smisla. Što se tiče same radionice, u ova dva dana je bilo super i super je to što smo imali priliku naučiti neke osnove kompozicije i put razmišljanja i način pristupa samom konceptu. Bilo bi lijepo kada bi bilo mogućnosti da imamo više ovakvih radionica koje bi duže trajale kako bi se mladi imali mogućnost afirmirati u kreativnom duhu – zaključio je simpatični mladić.
Inače, Aleksandar Bonačić živi i radi u Zadru, a fotografijom se aktivno bavi više od 20 godina što je rezultiralo s 18 samostalnih i preko 20 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.