Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Može li Milanović u Zadru ponoviti Josipovićev uspjeh?

20.06.2019. 10:30
Može li Milanović u Zadru ponoviti Josipovićev uspjeh?


Zoran Milanović konačno je obznanio kandidaturu za predsjednika. Ono o čemu se već šuška dulje vrijeme dobilo je i službenu potvrdu u Milanovićevom prvom obraćanju javnosti nakon duge šutnje. Naime, bivši SDP-ov premijer ovoga je ponedjeljka najprije na svojoj Facebook stranici jasno poručio:
– Želim biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. Imam veliko političko i životno iskustvo, strast i ljubav služiti Hrvatskoj. Jer Hrvatska treba predsjednika s karakterom, kad imaš karakter imaš i stav – najavio je Milanović, što je tim intrigantnije zna li se da je zadnju objavu imao još 2016. godine čestitajući pobjedu Davoru Bernardiću koji je od njega preuzeo SDP.
«Ovo je vrijeme promjena«
Najavljujući kandidaturu u Hrvatskom novinarskom društvu znakovito se zahvalio prijateljima u SDP-u koji su ga predložili, uz zanimljivu opasku kako to ipak nije bilo dovoljno jer je trebala i – njegova volja. A ona se, nakon toliko mjeseci nagovaranja kod Milanovića očito pojavila s obzirom da je u obraćanju istaknuo kako je ovo vrijeme promjena, a Hrvatska je trenutačno u stanju koje je popravljivo. Bivši hrvatski premijer kaže kako ima veliko političko i životno iskustvo »kao stjegonoša jedne prezrene profesije«, ali kako ima i potrebu pokazati strast i ljubav za služiti svojoj zemlji – izjavio je Milanović koji u utrku za predsjednika očito ulazi kao predvodnika moderne Hrvatske.
Iz utrke je tako definitivno otpao bivši predsjednik RH i bivši SDP- ovac koji se, nakon propasti svoje stranke Naprijed Hrvatska, vratio SDP-u. No to mu nije pomoglo u utrci za još jedan mandat s obzirom da u SDP-u ipak prognoziraju mnogo bolji rezultat.
Anketa među članstvom
Čelnike županijske i gradske organizacije SDP-a u Zadru stoga smo pitali podržavaju li Milanovića kao stranačkog kandidata za predsjednika te ima li on podršku njihovih organizacija?
Renata Sabljar Dračevac, čelnica Županijskog odbora, kazala nam je kako je Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak donijelo prijedlog odluke o kandidatu za predsjednika RH:
– Na temelju prijedloga Glavni odbor SDP- a donijet će odluku. Ovoga puta provedena je anketa među članovima SDP-a pa se općinski, gradski i županijski odbori ne trebaju očitovati. U SDP-u ima puno kvalitetnih kandidata, predložen je Milanović te je na nama pomoći mu u postizanju izborne pobjede – kaže Sabljar Dračevac.
Predsjednik Gradskog odbora stranke, Antun Novoselović, pak napominje kako Zoran Milanović ima punu podršku gradske organizacije SDP-a:
Predstoji operativni rad
– Dobro je i poželjno u ovom trenutku imati kandidata okrenutog budućnosti, koji želi modernu i naprednu Hrvatsku. Milanovića osobno poznajem, čovjek je zaista sa stavom i karakterom te vjerujem u njegov uspjeh. Jak je retoričar i snalažljiv u svim situacijama te sam siguran da će kampanju odraditi najbolje što zna, a pogotovo na sučeljavanjima na kojima će sigurno briljirati. Kao član Glavnog odbora stranke sudjelovat ću na sjednici na tu temu, a predstoji nam i operativni rad ovoga ljeta, budući da su izbori blizu, te ćemo kao gradska organizacija imamo svoje zadatke i ciljeve – najavljuje čelnik zadarskih SDP-ovaca.
Bit će zanimljivo pratiti kakav će rezultat u Zadru ostvariti Zoran Milanović budući da su rezultati zadnjih predsjedničkih izbora bili veliko iznenađenje, osobito lokalnom HDZ-u za kojeg se kaže da vlada u najvećoj HDZ-ovoj utvrdi, Zadru.
Naime, Zadar je uz Viroviticu dosad bio neprikosnoven po pitanju pobjeda HDZ-a te je pad dvije najveće utvrde HDZ-a, kako zovu Zadar i Viroviticu, na predsjedničkim izborima neugodno iznenadio ovu stranku nakon što je njihova kandidatkinja, Kolinda Grabar Kitarović, poražena.


Josipović 39,22 %,
Grabar Kitarović 35,81 %


Na predsjedničkim izborima u Zadru tadašnji SDP-ov kandidat, Ivo Josipović, priredio je pravo iznenađenje u Zadru porazivši kandidatkinju HDZ-a, Kolindu Grabar Kitarović. Naime, ona je u Zadru osvojila 35,81 posto glasova, dok je SDP-ov kandidat Ivo Josipović dobio 39,22 postao glasova. Josipović je iznenađenje priredio i na zadarskim otocima odnoseći pobjedu u mjestima u kojima dosad nikad nije, ili u onima u kojima je i dosad dobivao najviše glasova. Primjerice, na proteklim je izborima za predsjednika RH Josipović u Kukljici dobio 75,37 posto glasova, čak pobijedivši HDZ-ovog kandidata Andriju Hebranga.