Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stipe i Jakov ostvarili snove, dotaknuli nebo

20.06.2019. 10:00
Stipe i Jakov ostvarili snove, dotaknuli nebo


Kako je bilo i najavljeno početkom godine, Aeroklub Zadar krenuo je s vrlo zanimljivim projektom kojem je osnovni cilj popularizacija i omasovljenje zrakoplovstva i zrakoplovnog sporta među mladima u Zadru. Riječ je o programu »Budi pilot na jedan dan« namijenjenom prvenstveno srednjoškolcima, odnosno učenicima završnih razreda srednjih škola, kako bi se kod njih pobudilo, ili još više potaknulo postojeću ambiciju da odaberu letenje kao svoju buduću profesiju. No, program je otvoren i za one nešto starije. Dovoljno je samo javiti se Aeroklubu Zadar.
Projekt počeo prije 15-ak dana
Projekt je krenuo prije 15-tak dana, nešto malo kasnije no što je bilo predviđeno i to zbog poteškoća s avionom. Naime, za vrijeme posljednje jake orkanske bure, jedan predmet je doletio i udario u trup aviona te napravio popriličnu štetu. Dok se oštećeni dio zamijenio trebalo je određeno vrijeme. No, svoj prvi let u sklopu projekta već je odradilo sedam učenika, a plan je do kraja godine kroz projekt, koji potpuno besplatan za sudionike, provesti 30-tak mladih zaljubljenika u zrakoplovstvo. Rekao nam je to predsjednik Aerokluba Zadar i jedan od inicijatora projekta Ted Vrkić, pozvavši nas da i sami nazočimo u praktičnom dijelu projekta.
Zajedno s dva sudionika projekta, Stipom Žagarom i Jakovom Ivkovićem, učenicima 4. razreda Tehničke škole Zadar, smjera zrakoplovni tehničar, sudjelovali smo u prezentaciji jednog letačkog dana. Predvođeni pilotom, upoznali smo se sa svim službama koje su uključene u planiranje i realizaciju leta. Posjetili smo službu kontrole letenja gdje se daje plan leta, meteorološku službu, a potom smo sudjelovali i u izvršnoj pripremi i prijeletnoj provjeri aviona. Stipe i Jakov su prije dolaska na civilni aerodrom u klubu još i prostudirali i karte, upoznali se s navigacijskim planovima, kako se radi proračun puta, potrošnja goriva,… Nakon svih prijeletnih radnji i provjera, mogao je uslijediti i sam 30-minutni let u klupskom avionu Cessna F172P za vrijeme kojeg su učenici mali priliku i sami preuzeti komande te se, pored uloge kopilota, okušati i kao pravi piloti.
Poziv zrakoplovnog tehničara
Stipe i Jakov oduševljeni su prvi letom u životu, a posebice prilikom da i sami upravljaju zrakoplovom. S aeroklubom Zadar i Tedom Vrkićem upoznali su se preko prakse, a u sam projekt ušli jer ih je letenje oduvijek privlačilo. Stoga, čim im se ukazala prilika, objeručke su je prihvatili. Prije letenja, okušali su se i u simulatorima koji su ih također oduševili, ali samo letenje ipak je vrhunac cijelog projekta za možda buduće mlade pilote.
– Program »Budi pilot na jedan dan« predstavio nam je Ted Vrkić na praksi, rekao je tko god hoće letjeti to će i moći upisom u Aeroklub Zadar. Nama je bila ideja vrlo privlačna jer smo oduvijek htjeli to probati, kako simulatore koje smo prošli prije samog leta tako i u konačnici, samo letenje, kazao je Stipe.
Stipi je ideja za poziv zrakoplovnog tehničara jako dugo držala, zato je i upisao Tehničku školu i taj smjer.
-Trebao sam kao zrakoplovni tehničar ići raditi u vojsku, međutim na tom mom putu su se, nažalost, ispriječile zdravstvene poteškoće zbog čega mi sudjelovanje u ovom projektu još više znači jer mi se ipak pružila prilika da iskusim ono o čemu sam oduvijek sanjao – biti u doticaju s avionima, pa čak i dotaknuti nebo, kazao je Stipe.
Popularizacija pilotskog poziva
Ted Vrkić približio nam je cilj programa te zašto je Aeroklub uopće krenuo s projektom.
– Cilj programa je da mladi dožive realizaciju leta, od početka do kraja. Da upoznaju sve predradnje koje prethode letu i uvide kako je to jedna aktivnost koja se temeljito planira, najavljuje i tek onda realizira, pojasnio nam je Vrkić dodajući kako smatra da je ovaj projekt najbolji način da se među mladima popularizira pilotski poziv i usmjeri ih se u zrakoplovnu profesiju.
Uvjet da bi se sudjelovalo u projektu »Budi pilot na jedan dan« je biti članom Aerokluba Zadar, nastavio je Vrkić. Nakon što se upišu u klub, mlade se informira o našim sekcijama i programima, a jedan od njih je i spomenuti projekt.
– Letimo već 15-tak dana s učenicima četvrtih razreda srednjih škola na području Zadra, a plan nam je do kraja godine kroz projekt provesti 30-tak učenika. No, važno je naglasiti da se i nešto stariji mogu prijaviti, ne samo učenici srednjih škola. Želja nam je promovirati zrakoplovstvo, svakome u kome tinja želja i ambicija da postane pilot i tko letenje, bilo vojno ili civilno, vidi kao svoju buduću profesiju, kazao je Vrkić.
Ništa bez potpore Grada
Projekti kojima se pokušava popularizirati i omasoviti zrakoplovstvo na Zapadu već odavno postoje. Tako je i Aeroklub Zadar došao na ideju pokrenuti jedan takav program, nastavio je Vrkić.
– Prošle godine u rujnu javili smo se na programe Javnih potreba u tehničkoj kulturi i prezentirali program koji su u Gradu prihvatili. Od Grada nam je, za sve naše programe i sekcije, odobreno 45 tisuća kuna, od kojih će sigurno polovica usmjeriti na ovaj projekt. Stoga, bez potpore Grada, odnosno njegovog Odjela za kulturu i sport koji je prepoznao potencijal programa, svega ovoga ne bi niti bilo, kazao je Vrkić dodajući kako su ih, pored Grada, poduprli i Hoteli Ilirija d.d. i Ina d.d. i uvelike time olakšali provedbu istog.
-Ovo je sada prva godina projekta. Ako odaziv bude dobar, s njim ćemo nastaviti i dogodine, dodao je Vrkić.
 


Zadar – proizvodi pilote još od 1945. godine


Zadar je već više od pola stoljeća rasadnik pilota. Prvi let izveo je Ivan Vidmar 1912. godine, na Ravnicama, i to samo pet godina nakon prvog leta braće Wright, kazao je Vrkić.
– Ovdje u Zadru se proizvode piloti još od kraja 2. svjetskog rata. Bivša država je imala akademiju upravo u Zadru. Oslobađanjem aerodroma i formiranjem ratnog zrakoplovstva ovdje je nastavljena pilotska škola te je na tisuće ljudi dobila svoja krila upravo u Zadru. Ovim programom nam je u interesu da što više Zadrana postanu piloti, te da, kad je već letenje svojevrstan brend Zadra, i Aeroklub Zadar dade svoj doprinos, zaključio je Ted Vrkić.
 




Kabinet za virtualno letenje


Ted Vrkić otkrio nam je kako su, u sklopu aerokluba Zadar, razvili i kabinet za virtualno letenje.
– Htjeli smo ići ukorak s vremenom, i uz pomoć privatne donacije, to smo i uspjeli. I tako danas imamo tri simulatora, dva sofisticirana i moderna 3D simulatora, i jedan 2D simulator, na kojima, između ostalog, i svi sudionici projekta prije leta stječu i virtualne vještine, kazao je Vrkić dodajući kako su mladi koji isprobaju simulatore oduševljeni jer se ono što pružaju podudara s onim što mladi danas žele.
– Djeca danas žele digitalno i žele to odmah, a virtualno letenje je idealna stvar za tako nešto jer se može odmah može doživjeti letenje uz pomoć 3D naočala, uz vrhunsku rezoluciji i grafiku, s realnim i najsuvremenijim avionom i scenarijem kakvim god želite…, pojasnio je Vrkić.