Tkonu 2,9 milijuna bespovratnih kuna za Interpretacijski centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
ARCA ADRIATICA Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska
Sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirat će osnivanjem stalnog interpretacijskog centra koji neće samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog turista ili posjetitelja, istaknuo je načelnik Goran Mušćet
Velimir BRKIĆ
Pročelnica i načelnik, Margarita Lukačić i Goran Mušćet

U Centru za kulturu u Tkonu na otoku Pašmanu održava se dvodnevni radni sastanak projektnih partnera u EU projektu Arca Adriatica u okviru Programa prekogranične i teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Projekt je s provedbom započeo 1. siječnja 2019. godine i trajat će do lipnja 2021. godine.

Bogato pomorsko i pomoračko iskustvo
Ukupna vrijednost mu je 3,17 milijuna eura ili 23,54 milijuna kuna od čega je 85 posto sufinancirano od EU fonda za regionalni razvoj, dok 15 posto financiraju projektni partneri.
- Općina Tkon ima na raspolaganju 390 tisuća eura ili oko 2,9 milijuna kuna, kazao je Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon.
Projekt vodi Ured Primorsko-goranske županije, a uključuje devet partnera na obje jadranske obale, četiri iz Hrvatske (Tkon, Malinska na otoku Krku, Rovinj, TZ Kvarnera) i pet iz Italije (Bari, Cesenatico, Cervia, San Benedetto del Tronto, Venecija).
- Bogato pomorsko i pomoračko iskustvo Tkona i otoka Pašmana nije do sada okupljeno ili predstavljeno na jednom mjestu. Posebna trajna vrijednost sudjelovanja Općine Tkon u ovom projektu rezultirat će osnivanjem stalnog interpretacijskog centra, svojevrsnog muzeja/galerije/žive radionice koji će izlošcima, postavima i drugim aktivnostima ne samo okupljati, aktivno angažirati i educirati lokalno stanovništvo, nego i predstavljati konkretan sadržaj vrijedan svake pažnje svakog turista ili posjetitelja, istaknuo je Mušćet dodavši kako se prvi radni sastanak održao u talijanskoj Cerviji, dok će se treći u prosincu održati u Cesanaticu, poznatom kao popularna talijanska ljetna turistička destinacija s brojnim hotelima.
Starohrvatski brodovi
Pored Mušćeta na radnom sastanku su nazočili Margarita Lukačić, općinska pročelnica, i Bruna Jakovljev, u Općini Tkon zadužena za EU fondove. Promotor projekta za Tkon je Petar Mišo Mihočević, legenda Dubrovnika, publicist, prevoditelj i dragovoljac Domovinskog rata, pričuvni pukovnik Hrvatske vojske u mirovini.
- Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti koji ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja, a odnosi se na izradu dokumentacije, podloge za opremanje Interpretacijskog centra u Škraping centru, obnovu dva starohrvatska broda Condura Croatica, troškove informiranja, radionica i tekuće troškove projekta, kazao je Mušćet.
Arca Adriatica će usporedno ne samo oživjeti tradicije i običaje zajedničkom promocijom putem medija, turističkih zajednica, kod agencija i touroperatora, doseći će veliki broj potencijalnih posjetitelja kao nova kulturna i turistička vrijednost.
- Ovim centrom Općina Tkon i cijeli otok dobivaju sadržaj vrijedan posjeta kroz čitavu godinu kao konkretan oblik ostvarenja drugog važnog cilja ovog projekta, produljenja turističke sezone. Očekuje se oko 10.000 posjetitelja godišnje, mišljenja je Mušćet.
Za večeru zadužen Veljko Barbieri
Na dvodnevnom radnom sastanku su sudjelovali i Melita Raukar, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Sefano Medaz sa Sveučilišta Ca Foscari Venecija, Renata Vincek iz Turističke zajednice Kvarnera, Tamara Nikolić Đerić, kustosica Ekomuzeja Kuća o batani-Casa della batana u Rovinju, Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska – Dubašnica, i drugi predstavnici projektnih partnera.
- Općina Tkon je jedna od najmanjih općina Zadarske županije, no iako mali, trudimo se da naša općina bude prepoznata kao općina koja na prirodnoj i kulturnoj baštini temelji svoj sveukupni razvoj, reći će Mušćet.
Od vitalne važnosti za razvoj općine Tkon i cijelog otoka Pašmana su dva strateška projekta, izgradnja trajektne luke Tkon i Aglomeracija Pašman-Tkon te zajednički projekt gradova i općina s obje strane Jadrana, a odnosi se na projekt zaštite, promocije i turističke valorizacije Jadranske pomorske baštine Arca Adriatica.
- Cilj projekta je u što većoj mjeri zaštititi pomorsku baštinu, povećati broj posjetitelja u prekograničnim područjima te povećati turističku infrastrukturu kroz izgradnju interpretacijskih centara u Malinskoj, Polo Museale Veneto i Tkonu koji će se sustavno povezat i zajednički prezentirat na turističkim tržištima. Interpretacijski centar u Tkonu će biti u Škraping centar tako da će on uz svoju osnovnu namjenu, dobiti još jedan sadržaj više, a time će i njegov značaj biti veći, zaključio je Goran Mušćet.
U ponedjeljak navečer za večeru za sudionike radnog sastanka u konobi Trta mrta brinuo se Veljko Barbieri, istaknuti gastronomski stručnjak i književnik koji početkom godine predstavio svoj novi »Veliki kuharski kanconijer«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)