Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

TEKUĆE ZLATO Šampion sukošanske Peljuzice Darijo Matešić, mladi maslinar iz Dikla

19.06.2020. 12:49


Darijo Matešić, 16-godišnji maslinar iz Dikla, s ekstra djevičanskim maslinovim uljem (sorte Maroco Picholine, Istarska bjelica, Leccino) od stručnog ocjenjivačkog suda dobio je 102,85 bodova i postao šampionom Drugih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2020.
– Ovo je obiteljski uspjeh, sve što znam naučio sam od oca Marina. Znao sam da imam kvalitetno ulje i nadao se dobrom rezultatu, ali titulu šampiona nisam očekivao, rekao je šampion Darijo Matešić, pošto mu je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan, oko vrata objesio zlatnu medalju i uručio šampionski pehar te inox bačvu od 100 litara i mrežu za branje maslina.
– Naravno da sam zbog toga presretan i da mi je ovo poticaj da i dalje dobro radimo da bismo kvalitetu maslinovog ulja obitelji Matešić zadržali na ovom nivou, kazao je Darijo, mladi maslinar ovjenčan slavom čiji je otac osvojio »tek« sedmo mjesto.
Darijo je sin Marina Matešića, poznatog lovca na zlatne medalje s preko 70 zlatnih odličja osvojenih u Dalmaciji, Istri i susjednoj Italiji. Naime, Marin Matešić je jedan od najboljih maslinara u Zadarskoj županiji i šire koji je 2015. dobio Godišnju nagradu Zadarske županije za područje gospodarstva. Dobitnik je povelje »Fra Tabian« na Međunarodnim danima masline te nagrade općine Poličnik 2014.


Koronavirus zaustavio spektakl od maslina
– Masline obrađujem uz pomoć supruge Dalide, kćerke Marine i sina Darija. Vjerojatno je i to razlog što su ulja obitelji Matešić čak šest puta su uvrštena u »Flos Olei«, najbolja svjetska ulja, rekao je Marin Matešić.
Umjesto najavljene spektakularne svečanosti i velikog programa popraćenog dalmatinskom spizom i glazbom zbog protu epidemijskih mjera uzrokovanih koronavirusom na sukošanskoj obali kod Mrava, nasuprot nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine u uvali Zlatna luka, bilo je tek proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za prvoplasirane.
– Bilo je 43 uzorka maslinova ulja, a zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog ulja dobilo je čak 16 maslinara, dok ih je protekle godine bilo tek pet, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić.
Drugo mjesto za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Oblica, Leccino, Lastaovka, Pedolino) sa 102,5 bodova osvojio OPG Šime Pavičić iz Škabrnje. Zbog opravdane odsutnosti medalju i vrijedne nagrade preuzet će naknado. Trećeplasirani je Toma Makjanić s Hvara, koji je za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Pujiška) osvojio 102,2 boda. Nagradu je preuzeo dr. Ivica Vlatković.
– Medalje i nagrade su dokaz da netko izvana prepoznaje rad i trud koji oni cijele godine ustrajno ulažu u maslinik i kao takve su im velik poticaj za dalje, kazao je sukošanski agronom Denis Protić, inicijator manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar.


Vidan napredak maslinara
Svi 43 uzorka su najprije kemijski analizirani, a samo jedan je uzorak odbačen kao djevičansko maslinovo ulje lampante.
– Za sve ostale uzorke slobodne masne kiseline su se u prosjeku kretale u granicama normalnih vrijednosti, do 0,25%, dok je peroksidni broj kod manjeg broja ulja bio nešto viših vrijednosti od uobičajenog. Senzorsko ocjenjivanje provedeno je kroz ukupno sedam sjednica panela kojima je prisustvovalo 15 ocjenjivača profesionalnog panela Udruge senzorkih analitičara maslinovog ulja OLEA Zadar, naglasila je Anastazia Milardović, voditeljica panela.
– Ukupni rezultati su pokazali da 22 uzorka spadaju u kategoriju ekstra djevičaskih maslinovih ulja, 14 je djevičanskih, a sedam uzoraka pripada kategoriji djevičanskih maslinovih ulja lampante. Ako uspoređujemo ovogodišnje rezultate sa lanjskima, možemo zaključiti kako su ovogodišnja ulja značajno bolje kvalitete te je vidan napredak pojedinih maslinara u odnosu na pravoremenu berbu, pravilnije čuvanje plodova nakon berbe i samog ulja. Stoga je ova manifestacija već u drugoj godini dokazala svu svoju opravdanost i zato žalimo još više što se zbog novonastale situacije nije mogla održati, poručila je Milardović.
 




Najbolji maslinari


Prvoplasirani: 1. Darijo Matešić iz Dikla (102,85 bodova), 2. OPG Šime Pavičić iz Škabrnje (102,5), 3. Toma Makjanić iz Dola na otoku Hvaru (102,2).
Zlatne medalje: Toma Makjanić s Hvara (101 bod), Josip Pavlica iz Zadra (100,85), Dario Discordia iz Zadra (100,8), Marin Matešić iz Dikla (100), Milivoj Šestan iz Zemunika Gornjeg (100), Drago Malić iz Sukošana (98), Darko Smolić-Ročak iz Debeljaka (98), Restoran Matanovi dvori Sukošan (97,5), OPG Suzana Zrilić Vrkić iz Nadina (96,85), Ante Čalušić iz Sukošana (96,5), Ivan Atelj iz Zadra (95), OPG Andrija Nadinić iz Sukošana (95), OPG Dida Mlade iz Zatona (95).
Srebrene medalje: Uljara Martin iz Pridrage (93,5 bodova) i Ante Dubravica iz Zadra (87,1).
Brončane medalje: Stećko Škorbut iz Zadra (85 bodova) i Alfred Brezovski iz Sukošana (81).
Diplome: OPG Nada Miočić iz Ražanca (78,5 bodova) i Petar Puharić iz Makarske (78) te OPG Nada Miočić, Jakov Batur iz Gorice, Božo Dijan iz Sukošana, Ivan Miočić iz Zadra, Mateo Smolić-Ročak iz Debeljaka, Mirjana Bugarija iz Vira, Ante Marko Majica iz Sv. Filip i Jakova, Nikica Čirjak iz Zadra, PZ Dubrava iz Raštana Donjih, Mario Dević iz Sukošana, Marko Bilušić iz Zadra, Marko Smolić iz Zagreba i Denis Galešić iz Sv. Petra.
Zahvalnice: Milan Gašparović, Petar Pavić, Alfred Brezovski i Vilson Dević (svi Sukošan), Renato Jureško iz Mrljana na otoku Pašmanu, Goran Pulić iz Skradina i Zdenka Supičić Špralja iz Zadra.
 


Maslinar koji je ljubitelj zmija otrovnica


Osvajač brončane medalje je zadarski zet, 34-godišnji Toma Makljanić iz Dola kod Starog Grada na otoku Hvaru zajedno s obitelji prije nekoliko godina otišao je iz Zagreba i došao od kuda svi bježe, i uhvatio se motike. Mlada obitelj Makjanić su priča za naslovne stranice novina, nakon fakulteta u Zagrebu došla je živjeti na otočnu periferiju, u malom Dolu. Makjanić je na šestoj, zadnjoj godini veterine, a supruga Anastazija, porijeklom iz Slivnice kod Posedarja, je dobro znana influencerica na društvenoj mreži.
Toma, jedan od perspektivnijih mladih maslinara koji brine o 800 što mladih što starijih stabala maslina, o nekoliko desetaka vrsti kokoški i, vjerovali ili ne, o zmijama otrovnicama koje zasad izlaže na prigodnim izložbama na Hvaru i u Splitu.
 


Sukošanci osvojili šest medalja


Šest medalja osvojili su maslinari iz Općine Sukošan. Zlatne medalje su osvojili Drago Malić, restoran Matanovi dvori, Ante Čalušić i OPG Andrija Nadinić (svi Sukošan) te Darko Smolić-Ročak iz Debeljaka. Brončanu medalju osvojio je Alfred Brezovski iz Sukošana.