Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ante Župan: Svi moramo imati isti cilj, razvoj Grada Obrovca i boljitak svih stanovnika

19.06.2021. 11:32


Marin Klanac je novi-stari predsjednik Gradskog vijeća Grada Obrovca. Tako su rezultatom 9:2:2 odlučili gradski vijećnici u novom sazivu GV-a.
– Od svih vijećnica i vijećnika u našem Gradskom vijeću očekujem konstruktivan rad i zalaganje za dobrobit svih naših građana, kako u Obrovcu, tako i u svim gradskim naseljima, na upit Zadarskog lista odgovorio je Marin Klanac.
Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca nazočilo je svih 13 vijećnika. Sjednicom je do izbora predsjednika Marina Klanca predsjedao gradski tajnik Slobodan Jurjeviić, predsjednik, a nazočili su i dr. Ante Župan, gradonačelnik, te Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika, kao i Gordana Renić i Josip Brkić, službenici grada u kanjonu Zrmanje.


Marko Klanac i Ivan Matić dvostruki vijećnici
Nakon proceduralnih pitanja i rasprava između opozicijskih vijećnika Marka Klanca i Ivana Vrkića sa Slobodanom Jurjevićem za izbor Marina Klanca bilo je šest vijećnika HDZ-a i dva vijećnika SDSS-a, te nezavisni vijećnik Radovan Čiča, koji je bio i kandidat za dogradonačelnika srpske nacionalne manjine. Suzdržani su bili Ivan Matić i Igor Jurjević iz koalicije HSLS-Most, dok su protiv su bili njihove kolege s kolicijske liste Marko Klanac i Ivan Vrkić. Prethodno je Marko Klanac čestitao na pobjedi gradonačelniku i svim izabranim vijećnicima.


Četiri zamjene vijećnika
U vijećničkim stolicama je 6 vijećnika HDZ, 4 vijećnika HSLS-Most, 2 vijećnika SDSS-a i jedan vijećnik s kandidacijske liste Radovan Čiča. Od 13 vijećnika izabranih na svibanjskim lokalnim izborima došlo je do promijene četvero vijećnika, po dva u HDZ-u i SDDS-u.
Zbog nespojivih dužnosti nositelja liste HDZ-a, gradonačelnika Ante Župana te Verice Jurjević, oni su zamrznuli svoje mandate, a u Gradskom vijeću su Mile Minja Anić i Luka Klapan. Također i izabrani vijećnici SDSS-a, nositelj liste i zamjenik načelnika Stanko Mijić, te Žarko Milić su zamrznuli svoje vijećničke mandate, a u Gradskom vijeću su Dragoslav Veselinović i Bogdan Kalinić.
Kako shodno Ustavnom zakonu o nacionalnim manjima u Vijeću trebaju biti četiri manjinska vijećnika, a izabrana su tek tri, za 90 dana održat će se dopunski izbori za još jednog vijećnika srpske nacionalne manjine.




Izbor vijećnika nacionalne manjine
– Nakon dopunskih izbora Gradsko vijeće umjesto 13 brojit će 14 vijećnika, reći će Slobodan Jurjević.
Vijećnici su se prisegom obvezali da će tu dužnost obavljati savjesno i odgovorno, te da će se zauzimati za napredak Grada Obrovca i Republike Hrvatske. Za razliku od drugih predstavničkih tijela u Zadarskoj županiji obrovački vijećnici su rijetki koji potpisom ne potvrđuju vijećničku prisegu
Na sjednici je nakon izbora predsjednika intonirana Republike Hrvatske Lijepa naša domovino i minutom šutnje odana počast za sve poginule hrvatske branitelje.
– Očekujem da fokusirano i zajednički odradimo sve zadatke. U Gradskom vijeću sigurno će biti i kritika i prijepora, međutim svi moraju imati isti cilj, a to je razvoj Grada Obrovca i boljitak svih stanovnika, izjavio je gradonačelnik Ante Župan nakon upita novinara Zadarskog lista.


Gradsko vijeće
Marin Klanac, Zoran Klanac, Đurđica Roupec, Katarina Mišković, Mile Minja Anić i Luka Klanac (HDZ), Marko Klanac, Igor Jurjević, Ivan Matić i Ivan Vrkić (HSLS-Most), Dragoslav Veselinović i Bogdan Kalinić (SDSS), te Radovan Čiča (nezavisni).