Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Boris Erceg, novi-stari predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća

19.06.2021. 09:51


U Vatrogasnom domu u Benkovcu u petak je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća na kojoj je potvrđena vladajuća većina HDZ-a koji ima 9 od 15 vijećnika. Boris Erceg (HDZ) je novi-stari predsjednik Gradskog vijeća izabran rezultatom 13: 1. Naime, Boris Erceg je bio jedini kandidat kojeg je predložio HDZ, opozicija nije imala svog kandidata, 13 je bilo za dok je Erceg bio suzdržan. Nedostajala je Marina Čačić s kandidacijske liste Domovinski pokret-Most.
– Svoju ću dužnost obavljati odgovorno i pošteno, kao što sam činio za vrijeme proteklog četverogodišnjeg mandata. Nastojat ću da vijećnica bude mjesto tolerancije i međusobnog uvažavanja. Očekujem demokratsko okružje i konstruktivne rasprave. Pozivam vijećnike na suradnju, bilo da su iz pozicije ili opozicije, jer su svi konstruktivni prijedlozi dobrodošli. Od njih očekujem da djeluju u smjeru razvoja grada. Samo s dobrom suradnjom možemo donijeti dobre odluke, a samo s dobrim odlukama možemo ići prema boljoj budućnosti, izjavio je Erceg nakon sjednice na upit novinara Zadarskog lista.


Ogledni primjer sjednice
Kao ogledni primjer pojedinim konstituirajućim sjednicama predstavničkog tijela benkovačka sjednica je protekla u skladu s protokolom, u nadasve mirnom, tolerantnom i demokratskom tonu. Sjednicom je koordinirala pročelnica Petra Dabo Zrilić.
HDZ ima 9 vijećničkih mandata, a umjesto nositelja kandidacijske liste Tomislava Bulića, gradonačelnika, vijećnica je Lucija Klarić. Koalicija Dovinski pokret – Most je osvojila četiri vijećnička mandata, dok su kandidacijske liste Borne Nimca i SDP-a osvojile po jedan vijećnički mandat.
Vijećnici su se prisegom obvezali da će tu dužnost obavljati savjesno i odgovorno, te da će se zauzimati za napredak Grada Benkovca i Republike Hrvatske. Na sjednici je nakon izbora predsjednika intonirana himna Republike Hrvatske Lijepa naša domovina i minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.


Dopredsjednici iz redova pozicije i opozicije
Za prvog zamjenika predsjednika GV-a većinski HDZ-e je predložio Matu Ćurkovića, dok za drugog zamjenika opozicija nije imala prijedlog.
– Dajem pauzu od 5 minuta kako bi opozicija između sebe izabrala kandidata za zamjenika predsjednika te to ovjerila svojim potpisima, pozvao je Erceg.
Opozicija je predložila Franu Tokića te je izbor Ćurkovića i Tokića prošao jednoglasno.
Shodno Ustavnom zakonu o nacionalnim manjima u Gradskom vijeću multinacionalnog grada Benkovca treba biti najmanje dva manjinska vijećnika. Kako nije izabran niti jedan vijećnik srpske nacionalne manjine, za 90 dana održat će se dopunski izbori, a Gradsko vijeće umjesto 15 imat će 17 vijećnika.




Rad na dobrobit grada
– Građani su ti koji odlučuju, velika im hvala što su podržali mene kao gradonačelnika i našu listu za Gradsko vijeće. Predano ću služiti Gradu Benkovcu u iduće četiri godine, bez političkih kompromisa i trgovanja. Jedino možemo razgovarati ako je interes grada na prvom mjestu, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Bulić, te nastavio:
– Čestitao bih svim izabranim vijećnicima koji su dobili povjerenje građana te ih pozvao na konstruktivan rad u naredne četiri godine na dobrobit grada. Želim, prije svega, da nastojimo zajedno raditi na dobrobit građana Benkovca. Nadam se da ćemo i kroz ove četiri godine nastaviti voditi naš Grad u zacrtanom cilju, provoditi sve planirane projekte, naglasio je gradonačelnik Tomislav Bulić, izrazivši zadovoljstvo ponašanjem svih sudionika konstituirajuće sjednice.


Gradsko vijeće
Boris Erceg, Marko Bačić, Matej Lebo, Marina Ledenko, Mate Ćurković, Marina Tokić, Josip Knez, Denis Odžaković i Lucija Klarić (HDZ), Frane Tokić, Josip Krpina, Marina Čačić i Zoran Ledenko (lista Domovinski pokret-Most), Borna Nimac (lista Borna Nimac), te Goran Nimac (SDP).