Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Koralj mojih dubina, stihovi kćeri mora

19.06.2021. 08:04


Objavljena je deveta zbirka poezije »Koralj mojih dubina« Vesne Štulić, u njenoj vlastitoj nakladi.
– Kroz nju provlačim, kako se iz samog naslova da naslutiti, a jednako tako i iz triju zasebnih, a opet kompaktnih cjelina: Nebeska jedra, Danajski maslinici te istoimenom naslovu cjelina Koralj mojih dubina, motive mora, jedra, masline, sve ono što je svojstveno za otok te koralj, započinje Štulić lijepu priču.


Koralj kao kruna zajedništva
Maja Šiprak, pjesnikinja u svom osvrtu na zbirku istaknula je »koralj kao krunu zajedništva i ljubavi žene prema muškarcu«.
– More ima svoja stanja, kao duša, odnosno nema stanja u koje ne ulazim: sjeta, radost, ushićenje, tuga. Maja nadalje kaže, »more je metafora ljudske nutrine, duša se preoblikuje kao more ovisno o vanjskim podražajima, povjetarcu, buri ili kiši.« U konačnici kada sve te motive sljubim, davajući npr. maslini karakteristike ženskog tijela, otoku onu čvrstu postojanu muškost, ali i osamu, kada se i sama na trenutke nazivam kćeri mora, što sebi dajem za pravo nakon toliko napisanih zbirki pjesama posvećenih moru, kada sam već u sljedećem trenutku žalo i prizivam »njega« kao more i kažem mu »dugo ti se nisam ko žalo podala…«, otkriva Štulić i zaključuje da je Koralj riječ o zbirci ljubavne tematike.
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!