Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon čišćenja uslijedit će i obnova u skladu s odlukama konzervatora

19.06.2021. 07:45


Polako se smiruje situacija nakon požara, koji je početkom tjedna buknuo u Ulici Mihe Klaića na Poluotoku. Razgovarali smo s Tomislavom Koronom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, koji se u petak sastao sa stanarima zgrade te korisnicima poslovnih prostora, kako bi razgovarali o daljnjem tijeku obnove zgrade, koja će teći u skladu sa odlukama konzervatora.


Statika nije ugrožena
Po djelomičnoj procjeni statike zgrade, koju su obavili stručnjaci, zgradi ne prijeti urušavanje. Čelnici u Gradskoj upravi već su održali i sastanak s konzervatorima, koji će odlučivati o tijeku obnove zgrade.
– U Maloj vijećnici smo održali sastanak sa svim osobama koje su oštećene ovim požarom. Dogovorili smo početak radova na uklanjanju i čišćenju krovišta zgrade. Ovim putem zahvaljujem Nasadima koji su ustupili svoju tehničku opremu i alpinistima koji su čistili otpad s krovišta, koji je prijetio sigurnosti građana i prolaznika. Zatvorena su i prozorska okna koja gledaju na ulicu Elizabete Kotromanić, objašnjava Korona i dodaje kako će se potpuni pregled zgrade obaviti nakon što se očiste ostatci šute i krovišta.
– Nadam se da ćemo početkom tjedna početi s tim dijelom posla. Ono što mogu potvrditi jest kako je statika zgrade u zadovoljavajućem stanju te kako nema opasnosti od urušavanja zgrade, ističe Korona i kaže kako se kreće i s prikupljanjem projektne dokumentacije za potrebe restauracije i obnove zgrade, koja će se provoditi u skladu sa smjernicama i uputama konzervatora.


Alternativna rješenja
Osim obnove zgrade iz 14. stoljeća, zadatak je i osigurati alternativna rješenja za korisnike prostora u gradskom vlasništvu, kako bi se oni što prije vratili uobičajenom obavljanju posla.
– Na sastanku smo također razgovarali o alternativnim rješenjima za korisnike poslovnih prostora u zgradi, kako bi što ranije osigurali normalni nastavak rada i osiguravanja egzistencije. Također smo privremeno riješili i stambeno pitanje obitelji Davora Valčića, čija je obitelj izgubila sve u požaru, kaže Korona i dodaje kako će se čišćenje građevinskog otpada obavljati u vrijeme kada je protok ljudi kroz ulicu najmanji.
– Pošto tijekom policijskog očevida nitko nije imao pristup opožarenoj zgradi, tek smo jučer započeli akcije čišćenja i uklanjanja građevinskog otpada, koje će se i u narednim danima provoditi u satima kada je frekventnost kroz ulicu najmanja, kako ne bismo remetili normalni tijek života na Poluotoku, kazao je jučer pročelnik Korona.